Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 51

Temat: Auto z Francji , czy mozna wracac na kolach ?

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    147/2007/JTDm/150KM

Domyślnie

Cytat Napisał ktoś ŁDZ Zobacz post
    W polu numer rejestracyjny pojazdu miałem wpisane BRAK.

Z tym plus innymi dokumentami bez problemu zarejestrowałem auto. Dostałem miękki dowód, a po 3 tygodniach twardy. Miałem też jakieś 2 dodatkowe dokumenty z niemiec potwierdzające wyrejestrowanie pojazdu i brak tablic do auta. Jakie, nie powiem bo nie pamiętam, zostały w wydziale komunikacji.

Wysłane z mojego telefonA
    Można napisać odręczne oświadczenie, że auto sprowadzone bez tablic, bo inaczej trzeba je zdawać w WK podczas rejestracji, dlatego ci mniej świadomi często oddają wytłaczanki z allegro A "wartość urzędową" przy kontroli mają jedynie oryginały, bo inaczej jest to nic nie warty kawałek blachy z napisami.
    Sprawdzanie przebiegów i historii serwisowych ASO "24h/7 dni" m.in. Alfa, Fiat, Lancia

ZBANOWANY Świeżak
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Cytat Napisał jacool.n Zobacz post
    w moim policja, ITD, straż miejska i inni mają wideorejestratory, odcinkowe pomiary prędkości, aparaty fotograficzne i nawet długopisy i kartki. Używają tego do CZYTANIA numerów rejestracyjnych (nie VINu, czy rozmiaru opon) więc nie pisz, że nikomu tablice nie są potrzebne.
    Po pierwsze, zacytuj proszę, w którym miejscu napisałem, że "tablice rejestracyjne nie są nikomu potrzebne".

Po drugie, co to ma wspólnego z argumentem, że "tablice rejestracyjne są konieczne do wystawienia mandatu", bo wyłącznie z tym absurdalnym argumentem polemizowałem.

Cytat Napisał jacool.n Zobacz post
    Więc któryś z nas pisze "horrendalne brednie" jednak raczej to nie jestem ja...
    Przeczytaj jeszcze raz mój wpis, tyle, że tym razem spróbuj go zrozumieć - pomoc w tym, masz powyżej

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.4 qtronic polift // Giulietta 1.4 MA '10

Domyślnie

Cytat Napisał KoŁoS Zobacz post
    Można napisać odręczne oświadczenie, że auto sprowadzone bez tablic, bo inaczej trzeba je zdawać w WK podczas rejestracji, dlatego ci mniej świadomi często oddają wytłaczanki z allegro A "wartość urzędową" przy kontroli mają jedynie oryginały, bo inaczej jest to nic nie warty kawałek blachy z napisami.
    Lubie takie kontrowersyjne tematy dlatego wrzuce swoje trzy grosze ;-) nie bede filozofowal tylko opisze z doswiadczenia. Ponad rok temu kupilem auto w Kielcach, wrocilem nim na slask swiadomy zagrozen i ostracyzmu ze strony poprawnosci.. na tablicach z allegro ale numery zgadzaly sie z papierami ;-) Po zakupie pojechalem na przeglad, tam wbil mi takze te same numery i pozniej przy rejestracji pani z okienka w urzedzie zazadala zwrotu tablic, dostala je a jakze, razem z moim lekkim usmiechem ;-) To byla wersja na tzw. partyzanta. Drugie auto jak kupowalem to polaczylem (juz po decyzji kupna) przeglad przedzakupowy z tym "pierwszym w kraju" czyli po zakupach podjechalem z powrotem na SKP po niezbedne papiery i tym razem dostalem swistek na nr VIN (pozniej przy rejestracji nie musialem zdawac tablic). Bylo troche wiecej pozorow legalnosci podczas powrotu na kolach ale dalej - jesli trafisz na sluzbiste to lipa. Prawda jest taka, ze pewnie polowa gliniarzy nie wie do konca jak wygladaja prawdziwe tablice np. szwajcarskie czy wloskie. Zawsze mozna udac glupa w ostatecznosci; ze ja tylko prosto z zakupow jade do wydzialu komunikacji; papiery zagraniczne sa okay; OC polskie jest; przeglad polski jest ;-)
    Oczywiscie to wszystko przy zalozeniu, ze po drodze nie ma sie zadnego wypadku, kolizji itd.. bla..bla..bla. wiemy o tym wszyscy - nie ma sie co produkowac. Gdybym tak myslal za kazdym razem wsiadajac za kolko, ze smierc lub mandat czyha za kazdym winklem to chyba bym zwariowal ale szanuje takze tych praworzadnych. Piona

ZBANOWANY Świeżak
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Cytat Napisał byczyAchim Zobacz post
    "pierwszym w kraju"
    Nie ma już takiego obowiązku, jeśli samochód ma ważny przegląd w kraju, z którego został sprowadzony - dotyczy krajów Unii Europejskiej, a więc pewnie Anglii już nie.

Okazuje się, że wymagania dotyczące tego "pierwszego przeglądu technicznego", po sprowadzeniu samochodu, były niezgodne z unijnym prawem, dokładnie tak samo, jak brak możliwości zarejestrowania samochodu z kierownicą po prawej stronie.

Sądzę, że nawet dałoby się powalczyć o zwrot pieniędzy, jak w przypadku Kart Pojazdów, tylko, pewnie nikomu by się nie chciało w jednostkowych przypadkach - w przypadku Karty Pojazdu, odzyskałem 425 zł + odsetki ustawowe, a że od czasu sprowadzenia samochodu minęło trochę czasu, to w sumie wyszło tego, ponad 800 zł

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    147/2007/JTDm/150KM

Domyślnie

Cytat Napisał dragon65 Zobacz post
    Nie ma już takiego obowiązku, jeśli samochód ma ważny przegląd w kraju, z którego został sprowadzony - dotyczy krajów Unii Europejskiej, a więc pewnie Anglii już nie.

Okazuje się, że wymagania dotyczące tego "pierwszego przeglądu technicznego", po sprowadzeniu samochodu, były niezgodne z unijnym prawem, dokładnie tak samo, jak brak możliwości zarejestrowania samochodu z kierownicą po prawej stronie.

Sądzę, że nawet dałoby się powalczyć o zwrot pieniędzy, jak w przypadku Kart Pojazdów, tylko, pewnie nikomu by się nie chciało w jednostkowych przypadkach - w przypadku Karty Pojazdu, odzyskałem 425 zł + odsetki ustawowe, a że od czasu sprowadzenia samochodu minęło trochę czasu, to w sumie wyszło tego, ponad 800 zł
    Przegląd w wielu przypadkach nawet gdy zagraniczny jest nadal ważny trzeba i tak robić, bo inaczej w wielu WK nie zarejestrują auta.
    Sprawdzanie przebiegów i historii serwisowych ASO "24h/7 dni" m.in. Alfa, Fiat, Lancia

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa 159 SW TI 2.4 qtronic polift // Giulietta 1.4 MA '10

Domyślnie

O widzisz! Dobrze wiedziec, chociaz moje auta byly sprowadzane z CH a ta jak wiemy nie nalezy do unii europejskiej.

ZBANOWANY Świeżak
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Przegląd w wielu przypadkach nawet gdy zagraniczny jest nadal ważny trzeba i tak robić, bo inaczej w wielu WK nie zarejestrują auta.
    Urzędy nie są od stanowienia prawa, ale od jego przestrzegania - jak urzędnik nie zna obowiązującego prawa, to niech się doszkoli, albo zmieni pracę - dlatego, tak ważna jest znajomość prawa przez petenta.

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    147/2007/JTDm/150KM

Domyślnie

Urzędy nie są od stanowienia prawa, ale od jego przestrzegania - jak urzędnik nie zna obowiązującego prawa, to niech się doszkoli, albo zmieni pracę - dlatego, tak ważna jest znajomość prawa przez petenta.
    Takie pracownicy mają odgórne wytyczne i można oczywiście z nimi walczyć, ale nie każdy ma na to czas i ochotę. Taka sama sytuacja była z obowiązkiem rejestracji.
    Nie od dziś wiadomo, że interpretacja prawa/przepisów w Polsce zależy od danego urzędu czy urzędnika, a kolejny przykład to m.in. obowiązek tłumaczenia dokumentów.
    Ostatnio edytowane przez KoŁoS ; 21-08-2020 o 12:05

ZBANOWANY Świeżak
    Auto
    Alfa

Domyślnie

Nie od dziś wiadomo, że interpretacja prawa/przepisów w Polsce zależy od danego urzędu czy urzędnika
    Żartujesz, prawda?

Mało tego, żądanie wykonania przeglądu, można potraktować jako próbę wyłudzenia, albo doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzania swoim mieniem, bo przecież wiąże się to z kosztami.

Użytkownik Fachowiec
    Auto
    147/2007/JTDm/150KM

Domyślnie

Żartujesz, prawda?

Mało tego, żądanie wykonania przeglądu, można potraktować jako próbę wyłudzenia, albo doprowadzenia do niekorzystnego rozporządzania swoim mieniem, bo przecież wiąże się to z kosztami.
    Absolutnie nie żartuję, tylko z doświadczenia stwierdzam najprawdziwsze fakty.