Strona 108 z 167 PierwszyPierwszy ... 8589899100101102103104105106107108109110111112113114115116117118158 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,071 do 1,080 z 1666

Temat: Zużycie paliwa

Użytkownik Świeżak Avatar McStadt
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio B-Tech 280KM Pb MY2019

Domyślnie

Taka oto sytuacja: ostatnio udało mi się wlać 64,14l benzyny do 64l zbiornika w mojej AR Stelvio 2.0 PB 280KM przy zasięgu 39km zgodnie ze wskazaniem komputera pokładowego. Moje średnie spalanie to 13,5l/100km, więc teoretycznie w zbiorniku było około 3l paliwa. Zazwyczaj w takich sytuacjach dystrybutor wskazuje 57-58 litrów tankując po korek. Czy to w ogóle możliwe? Złożyłem reklamację na stacji paliw, oczekuję na jej rozpatrzenie.

Użytkownik Świeżak Avatar Nemiroff
    Mieszka w
    Gōrny Ślōnsk
    Auto
    StelvioQ Abarth Spider

Domyślnie

Cytat Napisał McStadt Zobacz post
    Taka oto sytuacja: ostatnio udało mi się wlać 64,14l benzyny do 64l zbiornika w mojej AR Stelvio 2.0 PB 280KM przy zasięgu 39km zgodnie ze wskazaniem komputera pokładowego. Moje średnie spalanie to 13,5l/100km, więc teoretycznie w zbiorniku było około 3l paliwa. Zazwyczaj w takich sytuacjach dystrybutor wskazuje 57-58 litrów tankując po korek. Czy to w ogóle możliwe? Złożyłem reklamację na stacji paliw, oczekuję na jej rozpatrzenie.
    Miałem podobną sytuację. Zapaliła się rezerwa i zazwyczaj w takiej sytuacji tankuję około 54l maksymalnie 56. Pojechałem na Shell i weszło 64,46 (wtorek z paliwem premium) Złożyłem reklamację, a oni jak to korpo przesłali ją dalej do ich ubezpieczyciela, który pokazał mi środkowy palec. Dostaniesz od stacji certyfikat, że dystrybutor jest atestowany a ty masz s..... Od tej pory stacje Shell omijam szerokim łukiem. Nie chodzi o te 50zł na które mnie stacja oszukała, ale o podejście do klienta - tankowałem u nich przez lata i zostawiłem u nich w paliwie na pewno 6 cyfrową sumę. Mogli sprawdzić na karcie lojalnościowej, nawet tego im się nie chciało.

To co możesz zrobić, to napisz skarge do Okręgowego Urzędu Miar - oni na podstawie skargi klienta mogą zrobić niezapowiedzianą kontrolę dna stacji. Opisujesz sytuację i wysyłasz do nich @. Normalnie, UOM robi tylko zapowiedziane kontrole....

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia Veloce Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Nemiroff Zobacz post
    Miałem podobną sytuację. Zapaliła się rezerwa i zazwyczaj w takiej sytuacji tankuję około 54l maksymalnie 56. Pojechałem na Shell i weszło 64,46 (wtorek z paliwem premium) Złożyłem reklamację, a oni jak to korpo przesłali ją dalej do ich ubezpieczyciela, który pokazał mi środkowy palec. Dostaniesz od stacji certyfikat, że dystrybutor jest atestowany a ty masz s..... Od tej pory stacje Shell omijam szerokim łukiem. Nie chodzi o te 50zł na które mnie stacja oszukała, ale o podejście do klienta - tankowałem u nich przez lata i zostawiłem u nich w paliwie na pewno 6 cyfrową sumę. Mogli sprawdzić na karcie lojalnościowej, nawet tego im się nie chciało.

To co możesz zrobić, to napisz skarge do Okręgowego Urzędu Miar - oni na podstawie skargi klienta mogą zrobić niezapowiedzianą kontrolę dna stacji. Opisujesz sytuację i wysyłasz do nich @. Normalnie, UOM robi tylko zapowiedziane kontrole....

jakie paliwo z reguly tam tankowales? racing 100? ja od kwietnia tankuje tez tylko shella 100 (Krakow, M1), w tym samym miejscu, ten sam dystrybutor. Nie zauwazylem jakichs nieprawidlowosci, ostatnio jak zapalila sie rezerwa ta druga na czerwono, to weszlo 50l paliwa (bak 58l)
    obd mi pokazalo 3% paliwa w baku wiec jakeis 1.7l, w miare by sie to zgadzalo....
    moze cos kurde faktycznie stacja od stacji rozni sie to....czyli tak czy siak raczej olewaja wszelkie reklamacje ?? ja wiem tyle zeby nie mieszac juz jednego rodzaju paliwa z innym, kiedys zalalem 10l 98ki na stacji Horex (dostawca Lotos - podobno...) to na drugi dzien rano mialem CEL
    Ostatnio edytowane przez Wilq84 ; 25-09-2020 o 09:22

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Klonek
    Auto
    159 2.0 JTDm

Domyślnie

To, że komputer tyle wskazał spalania, nie znaczy, że tyle było.
    To jest kłótnia na zasadzie:
    klient - mi komputer pokazał tyle spalania
    stacja - nasze urządzenie pomiarowe pokazało tyle litrów

I co zrobisz?
    Mnie się już wiele razy zdarzyło, że wlałem więcej niż teoretyczna pojemność baku i to na różnych stacjach. Więc te wszystkie stacje mają źle skalibrowane liczniki? Wątpliwe.
    Zakładam, że to jednak bak ma trochę większą pojemność. Do tego jeszcze dochodzą przewody i tak może być.
    A rezerwa nie zawsze zaświeci się w tym samym momencie.

Użytkownik Rowerzysta Avatar So What!
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Było Subaru Legacy 3.0R, jest Giulia Veloce

Domyślnie

Od kilku lat w nowoczesnych samochodach montowane są zbiorniki paliwa wykonane z tworzyw sztucznych i wyposażone w dodatkową komorę połączoną z głównym zbiornikiem. Komora ta powinna pozostać pusta nawet przy napełnieniu zbiornika „do pełna”. Jej przeznaczeniem jest stworzenie rezerwy pojemności w przypadku zwiększenia się objętości paliwa w zbiorniku głównym wskutek wzrostu jego temperatury – wyjaśnia Dorota Patejko. – W niektórych sytuacjach w trakcie tankowania „pod korek” (np. przy pewnym pochyleniu pojazdu lub przy nieszczelności zaworu oddechowego zbiornika) komora ta może zostać również wypełniona paliwem. W zależności od typu pojazdu napełnienie tej komory oraz przewodu wlewowego pozwala na zatankowanie nawet 10-15 l paliwa więcej niż zwykle (ponad fabrycznie podaną pojemność zbiornika). W takim przypadku należy zwrócić się do autoryzowanej stacji serwisowej, która dokona sprawdzenia systemu napełniania zbiornika samochodu.
    Źródło: https://szczecin.naszemiasto.pl/zata.../ar/c4-2793992

Mieszka w
    Gōrny Ślōnsk
    Auto
    StelvioQ Abarth Spider

Domyślnie

Gdyby faktycznie tak było, że otworzył się dodatkowy zbiornik na opary, to zasięg powinien być adekwatnie większy o te zatankowane 'extra' 10 litrów a był taki sam jak przy porównywalnych warunkach jazdy. Ciekaw jestem kontroli na tej stacji. Dodatkowo na większości stacji nie ma już E98 tylko Premium E95 z uszlachetniaczami.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał Nemiroff Zobacz post
    Gdyby faktycznie tak było, że otworzył się dodatkowy zbiornik na opary, to zasięg powinien być adekwatnie większy o te zatankowane 'extra' 10 litrów a był taki sam jak przy porównywalnych warunkach jazdy. Ciekaw jestem kontroli na tej stacji. Dodatkowo na większości stacji nie ma już E98 tylko Premium E95 z uszlachetniaczami.
    Zęby zasięg ci sie nagle zwiększył to komputer musiałby wiedzieć, że wleciało nie w tą dziurkę co trzeba i stąd weszło więcej paliwa. A tak wylicza ci zasięg przy założeniu standardowej pojemności zbiornika bo na tym opiera obliczenia zasięgu. Tankując od 6 lat busa pod korek wiem, że lekki przechył powoduje, że wchodzi kilka litrów więcej. Nie szukałbym sensacji na siłe.

Mieszka w
    Gōrny Ślōnsk
    Auto
    StelvioQ Abarth Spider

Domyślnie

Byłem nie do końca nieprecyzyjny. Nie chodzi o zasięg w komputerze samochodu tylko o ilość faktycznie przejechanych kilometrów po tym felernym tankowaniu. Ilość przejechanych km nie korelowała z ilością zatankowanego paliwa. A clue jest sposób organizacji Shell na reklamacje klientów. Skargi idą firmy zewnętrznej a wiadomo że jej celem nie jest klient tylko minimalizacja kosztów ubezpieczeniowych. Ergo na Shell nie zostawię więcej moich złotówek.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Ja z lokalnym shelem mam złe wspomnienia jak w dwóch busach i jednej osobówce, kilka lat temu przy - 15 zamarzła ropa i wszystkie auta wróciły na lawecie do domu... Ale to raczej wina konkretnej stacji a nie koncernu.

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Już dawno pisałem tu o "mniejszych litrach". Podobne sytuacje miałem kilkakrotnie i nie chcę być podejrzliwy ale podobno nie jest problemem drobne przeregulowanie dystrybutora tak by do każdego wlanego litra dodał np. 0,1 l. I to mnożąc przez ilość aut na stacji parę litrów da. Mnie to spotkało na ruchliwych stacjach, np. tuż przed granicą RP. W takim przypadku nie należy robić szumu tylko bezpośrednio po wyjeździe ze stacji zgłosić odpowiednim służbom, że się coś nie zgadza. Tak mi doradził człowiek od kontroli stacji.