Mam pytanie- przepraszam jeśli juz było a nie widzę tego wątku- spalanie w trybie np. po zerowaniu B i przejechaniu 20minut pokazuje srednie 10l/100 a wykres słupkowy ok 8l- to jest taki gadżet i głupoty pokazuje?
Wykres słupkowy nie uwzględnia chwilowych wartości spalania powyżej 15l/100 km. Dlatego jest kompletnie bezużyteczny.
To diesel, czy benzyna?
W mojej Q4 280KM do Chorwacji wyszło 7.2, tempomat praktycznie cały czas na 120km/h, cztery dorosłe osoby+ wypełniony po brzegi bagażnik, mało wyprzedzania, i korki tylko w PL, przed Częstochową. Ze średnią poniżej 7 nie zszedłem ani na chwilę, musiałbym pewnie jechać koło 90-100km/h, żeby mieć w okolicach 6-6,5l/100km .
Ostatnio edytowane przez Lober ; 03-10-2020 o 10:16
Opisana przeze mnie sytuacja ma swój epilog.
Reklamacja założona na stacji paliw została oczywiście odrzucona (wytłumaczenie sprowadziło się do tego, że całkowita pojemność układu paliwowego jest większa niż nominalna objętość zbiornika; niestety argument mówiący, że układ paliwowy nie był pusty w momencie tankowania, nie przemówił do właściciela). Idąc wiec za radą użytkowników forum zgłosiłem sprawę do Okręgowego Urzędu Miar. Dzisiaj rano otrzymałem urzędowe pismo o wynikach przeprowadzonej kontroli. UOM stwierdził cytuję "brak cech urzędu zabezpieczających" w wyniku czego nałożono na stację mandat. Podejrzewam, że autor miał na myśli brak wewnętrznego układu zabezpieczającego w pistolecie.
Przejeżdżając wczoraj wieczorem obok nieuczciwej stacji zauważyłem, że 1 z 2 zainstalowanych dystrybutorów został wyłączony z eksploatacji.
Fajnie jest że ktoś jednak nie jest obojętny na takie działania oszukujące klienta. Stacja sama nie musi mieć jakiś przeglądów dopuszczających do sprzedawania paliwa itp. Masz teraz papier to jeszcze raz pisz skargę na stacje.
To może zwróć się do OUM z zapytaniem, czy wykonywano pomiary czy tylko stwierdzono brak ocechowania (pewnie jakiejś plomby) i czy Twój zakup mógł być odmierzony błędnie.