To przecież jest oczywiste, że im droższe kupimy seryjnie produkowane auto, tym więcej straci ono na wartości przy odsprzedaży (procentowo) i nie zmieni tego wg mnie żadne wyposażenie dodatkowe, czy znaczek.
To przecież jest oczywiste, że im droższe kupimy seryjnie produkowane auto, tym więcej straci ono na wartości przy odsprzedaży (procentowo) i nie zmieni tego wg mnie żadne wyposażenie dodatkowe, czy znaczek.
Po wstępnych wyliczeniach utrata wartości w Veloce jest 3-krotnie większa niż w Buiseness. Będzie na dobrą kanapę i na łazienkę w mieszkaniu i jeszcze na wakacje zostanie jak liczyłem. Generalnie Veloce bym brał na dłużej(5 lat) i to jedyne co mnie przekonuje jeszcze do zastanowienia się do tej wersji, a tak to jakoś jestem w stanie przeżyć golasa.
Tak zawsze było przy każdej marce. Im dalej od zakupu tym wyposażenie jest mniej warte a golasy / wypasy nieznacznie różnią się ceną. Wypasa można łatwiej sprzedać, z golasem trzeba się nabiedzić.
Znalazłem taki artykuł w autoświat https://www.auto-swiat.pl/porady/kup...m_v=2#slajd-20
hm...
ja myślę zupełnie inaczej
wchodzę w konfigurator i wybieram business z 200 koni za 139 900
dobieram to co potrzebuje i co mi będzie przynosić i komfort i i radość, czyli
1. Color Red - 0zl
2. Felgi R17 - 0zl (zostawię ich na zimę, a na lato kupie nawet felgi z QV taniej niż w salonie dopłata za R18...)
3. Czerwone zaciski - 1600 zl (czerwone lepiej hamują xDDDDD ) no i wygląd...
4. Pakiet Asystent kierowcy Plus - 7800zl (mam wszystkie potrzebne i nie potrzebne elektroniczne bajery a aktywny tempomat, i sama hamuje, i sama przyspiesza, i martwe pola i wiele innych)
5. Pakiet Komfort Parking - 2500zl (kamera + czujniki prod/tyl)
6. Nawigacja fabryczna Uconnect Nav z wyświetlaczem dotykowym 8.8 - 6000zl (
7. Koło kierownicy sportowe i gałka skrzyni biegów obszyte skórą techniczną - 500zl
8. Pakiet Lighting - 4000zl (mocne ksenony, skręcające i ze spryskiwaczami)
9. Pakiet Komfort - 900 zł (nawiewy na tyk, dodatkowe USB, chłodzony schowek)
10. Łopatki zmiany biegów - 1500 zl
11. Szyba przednia redukująca hałas - 1500 zl
12. Powiększone tarcze i zaciski hamulcowe - 1900 zl (i wygląd i bezpieczeństwo)
13. Podwójna rura wydechowa - 1000 zl
Wychodzi mi 169 100 zl
Tak jak pisałem, felgi można kupić do koloru do wyboru, nawet z QV, szyby można przyciemnić poza ASO za 600zl
Czego temu autu brakuje w takiej konfiguracji?
Skórzanej deski? Sorry ale ja deskę dotykałem tylko w salonie jak kupowałem samochód, za 2 lata nigdy więcej, i mam w dupie z czego ona jest, oby nie trzeszczało
Skórzanych foteli? Sorry ale ja nawet bez skory się pocę, a skórzane fotele bez wentylacji to dla mnie w ogolę masakra...
Korby do regulacji siedzeń? Tez dla mnie to nie jest istotne, bo ustawiam fotel raz i koniec, co tam grzebać cały czas? Raz na rok mogę to zrobić i korba... a powiem wam jeszcze więcej, pracowałem w firmie, która produkowała fotele elektryczne do samochodów, i wiem ile to kosztuje na prawdę, i warjuje jak widzę ceny 4000zl za elektryczne fotele, gdzie jest kilka silników elektrycznych, które fabryce kosztują 20-50EURo....
Jakies pierdołki w salonie, z aluminium, tez mam w dupie, w Alfie trzeba paczyć na drogę, a nie za aluminium na pedałach, a jak mi tego będzie brakować to kupie na ALI xDDDD za dwie dychy xDDD
Chip za 2 tys i mam te same 280kuni
No może będzie brakować AWD, ale nie wszystkim to jest potrzebne... a RWD nawet lepiej, bo można poszaleć, jak się umie to robić, no i ładniejszych zderzaków... ale w sumie za to bym 50 tys nie dal...
ja to widzę tak
może po prostu nie mam kasy na Veloce, ale Veloce w podobnym wyposażeniu, będzie z 250tys.... i tyle to bym nie dal za ta różnicę która opisałem...
nie kluce się, nie mowie ze moje zdanie jest w 100% dobre, o może ktoś myśli inaczej... tylko powiedziałem co o tym myślę
jak ktoś ma inne zdanie - zapraszam do dyskusji, może się czegoś dowiem![]()
Ostatnio edytowane przez Kritik ; 07-10-2020 o 14:46
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
Chyba musiałby się mocno postarać. Veloce z takim konfigiem to jakieś 230k - 250k. Pokaż mi dealera Alfy który daje ponad 30% rabatu na samochód do produkcji. W tym momencie, z tego co mi wiadomo, nie mają Veloce na placach.
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
Dla mnie pierwsza kwestia dyskwalifikującą veloce było Q4. Miałem infiniti awd (jak alfa tył plus dołączany przód) i zdecydowanie przy moim użytkowaniu wole rwd. My 2020 już ma Q2, wiec tego problemu nie ma.
Sent from my iPhone using Tapatalk