Napisał
frank black
Hej. Odpowiadając na pytanie otwierające wątek, w poprzednim aucie (Infiniti FX II 3,7 4x4) zdecydowałem się na opony Pirelli Scorpion Zero All Season. Jeździłem na tych oponach przez dwa lata. Na co dzień miasto + trochę autostrady, sporadycznie zimowy wypad w góry. Mimo że opony nie mają oznaczenia 3PMSF a jedynie M+S wyjazd w góry przy padającym śniegu nie stanowił problemu (oczywiście z odrobiną rozsądku, która sprawdza się niezależnie od sezonowości opon). Generalnie naprawdę nie mogę powiedzieć złego słowa o tych oponach tym bardziej biorąc pod uwagę masę i moc auta.
Przy wymianie z opon letnich w Stelvio chciałem przesiąść się właśnie na nie, niestety dla rozmiaru 235/55R19 nie ma modelu opon z homologowanym indeksem prędkości.
Stąd po rozpoznaniu innych opcji zdecydowałem się na Michelin CrossClimate ponieważ zależało mi na bardziej letniej charakterystyce. Jeśli macie inny rozmiar felg niż 19 (z tego co pamiętam pozostałe mają niższe indeksy prędkości) i nie macie za dużo śniegu, to wspomniane Pirelli mogę polecić.