Ja w czasie wymiany nalewam właśnie 5 litrów. I na początku pokazuje max. Po dłuższej trasie stabilizuje się stan i wtedy dolewam do pełna.
Druga opcja masz w MES poziom oleju. Nalewasz i obserwujesz poziom w mm. Zakres to 68-79 mm
musisz kupic chyba 6L i dolac z litra reszta ci zostanie, ja tak robiłem
5.2 wchodzi wg. instukcji, tez ostatnio kupilem 6L, wlali w ASO cale 5L i troche z 1L, zostalo na dolewke, ktorej mam nadzieje nie bede musial robic![]()
DXG stale trzyma fason. Nadal bazuje na PAO, ma niezmiennie dobre parametry. Spełnianie SN Plus jest moim zdaniem bardzo istotne w przypadku 2.0 GME. Zawiera też dozę związków molibdenu, które odgrywają ważną rolę w ochronie łańcucha rozrządu. Przesyłam dobry materiał na ten temat.
STLE2016 Engine and Drivetrain III Session 3C C. Esche The Role Additive Chemistry Plays.pdf
Przymierzam się do wymiany właśnie na Ravenola, ale tego dedykowanego do MA, czyli RAVENOL FES SAE 0W-30 USVO (spełnia Fiat 9.55535-DS1/GS1). Czy ktoś z Was jeździ na nim lub ma jakieś doświadczenia?
Bardzo dobry olej. W składzie baza PAO, związki boru, molibdenu i wolframu. Tyle, że DXG molibdenu zawiera praktycznie 2 razy więcej a i wapnia ma mniej z racji spełniania API SN Plus.
FES 0w30 zostawiłbym 2.2 JTD.
Czy ktos znalazł juz 0W30 olej API SP ?
SP to jest ostatni krzyk techniki i krok do przodu od SN plus. Chociaż czytałem ze SN plus bylo tymczasowe z założenia i po dokonczeniu testów i badan potwierdzających sile SP, SN plus zniknie. Moze wiec nie ma właściwie różnicy miedzy SN plus a SP? Ja juz używam w Subaru 2.0 i 2.5 olej 0W20 API SP zrobiony przez Liqui Molly.