Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Temat: Nowe tarcze i klocki!Czy to normalne???

Użytkownik Maniak resoraków Avatar danloo23
    Mieszka w
    Strzegom
    Auto
    AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.

Domyślnie

Witam ponownie!
    Koledzy cos jest dalej nie tak z moimi hamulcami!Objawy to glosne piszczenie i dziwne buczenie przy hamowaniu (czym mocniej hamuje tym glosniej buczy)!Jestem po wymianie tarcz i klockow,myslalem ze to moze tylko tak na poczatku ale przejechalem juz prawie 700 km i nic sie nie zmienilo!Czy to wina zlych klockow (TRW),tarcz (ATM)...???

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    BMW E61 545i żony, E61 530xD do orania pola :)

Domyślnie

A dałeś sie ulozyc na spokojnie hamulcom?? Objawy jakie opisujesz sugeruja zweglenie wierzchniej warstwy klocka.
    10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia

Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu

Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts

Użytkownik Alfa i Omega Avatar KamilP
    Mieszka w
    LPU
    Auto
    Alfa Romeo 1.9JTD 2002r

Domyślnie

może delikatnie ręczny trzymać jeżeli poluzowywałeś linkę a potem ją za bardzo naciągnąłeś.
    Alfa Romeo 156 1.9JTD, 2002r, blu cosmo:-)
    Moje portfolio

emac156
    Gość

Domyślnie

u mnie pomimo wytarcia smaru zabezpieczającego tarcze również śmierdziało ale tylko pierwszego dnia. Natomiast nic nie huczało nie tłukło, tarcze mam mikody a klocki ferodo
    pozdrawiam

Użytkownik Rowerzysta Avatar Ducrider
    Mieszka w
    Brema
    Auto
    159 1.9 16V ;156 2.4 20V sold,159 Tbi,GT QV 170 HP

Domyślnie

Witam,a może nie docierales tarcz tylko od razu ostre hamowanka i stad te objawy.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar danloo23
    Mieszka w
    Strzegom
    Auto
    AR 156 2,4 JTD 20V 2005r.,Fiat Bravo 2 1,6 mjet 105KM 2012r.

Domyślnie

To co mam teraz zrobic?Wymienic tarcze,klocki...???

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Kiedyś też tak się załatwiłem. Chwila po wymianie i hamowanie awaryjne. Ze 150/h do 0 bo wypadek był, droga hamowania na nowych taka że myślałem że rady nie da. Klocki przypalone. 2 dni śmierdziało spalenizną i tłukły (chyba wpływ temp). Kolega poradził zeszlifowanie papierem i dotarcie w normalnych warunkach. Wiem powiecie że kloce drogie nie są, ale to jeszcze za młodzieńczych czasów i każda zł. na wagę złota była.
    Tarczy tak łatwo nie skopcisz.

mnap86
    Gość

Domyślnie

Tarcze rownie latwo skopcic co klocka.

Ja u siebie zalozylem brembo/ferodo na wszystkie cztery kola... odpowietrzylem hamulce, ale reczny na jednym kole nie odbija do konca.

Po przejechaniu okolo 1km (rundka w kolo domu) tarcza juz byla goraca i odbarwiona.. jeszcze nie spalona, bo w sumie tarlo na malej powierzchni (tarcza miala okrezne rowki).

Oczywiscie hamulec poprawilem i dla pewnosci juz recznego nie uzywam, ale wystarczyl kilometr aby byly oznaki na tarczy..

Co do nowych tarcz i klockow. ROzni producenci roznie zalecaja, ale 200-300km to przyjeta norma. Przez ten czas lepiej nie uzywac hamulcow zbyt mocno, poza tym maja mniejsza wydajnosc.

A co do zapachu? Moje tez smierdzialy przy pierwszej jezdzie. Szczegolnie przednie. One sa jakos lakierowane w calosci i posmarowane jakas mazia aby nie rdzewialy (brembo przynajmniej).

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Tylko kolega pisze że już 700 km przejechał. Nie rozumiem z tym ręcznym, to jak po wymianie nie sprawdzane czy nie trzyma?

JFC
    Gość

Domyślnie

Też nie bardzo wiem o co chodzi z tym ręcznym? Przecież kolega napisał, że wymienił przód. Te mikody, to zwykłe, czy rowkowane/nawiercane? Jeżeli rowkowane, to może wystąpić hałas przy hamowaniu, coś a'la autobus, już się spotkałem z czymś takim (brembo max/ferodo), ale o smrodzie nie ma mowy. Podziwiam za brak.....ehm...ja bym jednak odwiedził mechanika, zdrowie, życie swoje, innych, kurcze...., to przecież hamulce są.