Nie ma.
Nie ma.
Cześć Mireczki.. szybkie pytanie - muszę podładować akumulator w Stelvio. Mam ładowarkę Ctek'a. Czy do ładowania powinienem odpiąć klemy od instalacji czy może zostać podpięty ?
Jeśli mam zdjąć klemy to czy po ponownym podpięciu są jakieś specjalne procedury kalibracja czegoś czy coś?
Jeżeli ładujesz ładowarką mikroprocesorową, to nic nie odłączasz. Przy ładowaniu zwykłymi prostownikami, gdzie prąd ładowania w szczytowym momencie przekracza 16V klemę masową trzeba odłaczyć. Po przyłączeniu zacisku trzeba ustawić datę, godzinę i skalibrować ukł. kierow. - kręcisz kierow. max w lewo i prawo. Reszta ustawia się sama.
napięcie podczas ładowania miałeś na myśli, nie prąd...
ładowarki mikroprocesorowe tez potrafią dochodzić do 16.1V np CTEKi na funkcji Recond. czy potrzeba odłączać przy najwyższych napieciach, śmiem powątpiewać - mój prostownik dochodzi do 15.5V (raz w roku robię taki manualny lekki recond) i nie odłączam.
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.