Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: Total do skrzyni???

JFC
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał solaris2007 Zobacz post
    Lej ten olej nic sienie stanie. Ja tez mam inny niż zalecany i wszystko cacy chodzi. Tutaj bez większego przesadyzmu. Nic Ci się w skrzyni nie stanie A różnica miedzy 75 a 80 jest praktycznie nie zauważalna i wątpie żebyś to wyczuł nawet w zimę. Reasumując jak kupujesz to najlepiej taki jaki jest zalecany, ale jeśli kupisz minimalnie inny to też nic się nie stanie.Masz okazję kupić taniej to kupuj i się nie zastanawiaj.
    Zauważ, że masz skrzynię biegów starszej generacji, stąd w twojej olej mineralny, przy takim podejściu to ja polecam rzepakowy z pierwszego tłoczenia. Nic już więcej nie napiszę w tym temacie. Przynajmniej życzę zdrowia przy piciu piwka za zaoszczędzone $.

Użytkownik Romeo Avatar as
    Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Oleje syntetyczne, jako rzadsze lepiej penetrują i odprowadzają ciepło. Jest to tym bardziej ważne w nowszych konstrukcjach skrzyń biegów, które w porównaniu do skrzyń starszych charakteryzują się bardziej zwartą budową, mniejszymi gabarytami oraz często również mniejszą ilością oleju. Wszystko to sprawia, że nie wskazane jest zalewanie oleju mineralnego tam gdzie zaleca się syntetyczny i na odwrót, nawet wówczas jeśli posiadają tą samą specyfikację API, gdyż może to doprowadzić do przyspieszonego zużycia przekładni zębatych oraz innych mechanizmów a nawet rozszczelnienia skrzyni.

Najlepiej jest wprawdzie zalać "oryginał" jeśli natomiast z różnych względów bądź to logistycznych lub finansowych nie ma takiej możliwości - zalać odpowiednik którego przynajmniej dwie najważniejsze specyfikacje tj. SAE oraz API pokrywają się z oryginałem. Dlatego jeszcze raz wszystkim zainteresowanym wymianą oleju w skrzyni biegów polecam lekturę naklejki pod maską

P.S. Sam niedawno wymieniałem olej w skrzyni biegów swojego bolidu - zalałem odpowiednik f-my AGIP i na chwilę obecną jestem zadowolony. Dodam tylko, że oryginalnie zapakowany olej nabyłem od jednego z Kolegów na forum (fr33) po cenie jakiej próżno szukać w całej sieci
    Errare humanum est - Mylić się jest rzeczą ludzką.

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Slades
    Mieszka w
    Radziejów
    Auto
    Była 145 1.6 TS/ Była 147 1.9 JTD/ Jest 159 1.9 JTDM 16V :D

Domyślnie

A ta cena to??
    Posiadam Blokady wałków rozrządu zastosowanie:
    Alfa 145 1.4 16V i 1.6 16V ,Alfa 147 1.6 16V ,Alfa 156 1.6 16V
    Oraz VAG USB KKL + Alfadiag. Moge pomóc

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Cytat Napisał Slades Zobacz post
    A ta cena to??
    Wprawdzie DŻENTELMENI nie rozmawiają o pieniądzach, jednak nie jest chyba żadną tajemnicą. Z tego co pamiętam za litr oryginalnie zapakowanego oleju AGIP ROTRA MP (SAE 80W-90 I API GL-5) płacilem wtedy po 20 zł. Musiałem wziąć wówczas 3 litry, bo do skrzyni, jak na złość wchodziło 2,6 litra. Sam olej więc kosztował mnie 60 zł + przesyłka 15 zł. Co do ceny u konkurencji nigdzie w sieci nie szło kupić taniej niż po 24 zł za litr, ba niektórzy nawet życzyli sobie po 34 zł za litr i za przesyłkę również chcieli więcj :/

Nie wiem, jak tam jest u Was w TS-ach z tymi skrzyniami, ale bardzo możliwe, że wystarczą już 2 litry, jednak trzeba się liczyć z nieco wyższą ceną, bo najprawdopodobniej będzie to już syntetyk.

Co do dystrybucji olejów f-my AGIP przez forumowicza fr33, powiem tyle - bardzo dobry kontakt, błyskawiczna przesyłka, solidne zabezpieczenie towaru na czas wysyłki - to tylko niektóre atuty tego Kolegi - na prawdę WARTO! I jeszcze jedno - jeśli będziemy kupować więcej jest szansa na to, że ceny będą jeszcze niższe!
    Ostatnio edytowane przez as ; 03-10-2009 o 13:10

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Ja w swojej mam Valvoline 75W90 GL5 i jakoś nie przypominam sobie by cena mnie zrzuciła z krzesła, więc jeśli gdziekolwiek jest tu przesadyzm, to w oszczędzaniu groszy na oleju - takie jest moje zdanie.

Można pójść po bandzie i kupić 75W90 GL5 marki Orlen - Hipol. Wtedy litr wychodzi ok. 20zł.
    I myślę, że lepiej to zrobi skrzyni niż nawet najlepszy Total 80W90.
    Swoją drogą jestem ciekaw jaką to niesamowitą cenę za tego Totala masz?

Mieszka w
    Zduńska Wola
    Auto
    AR 145 / 1994 1,4 BOXER

Domyślnie

Również uważam, że nie ma sensu przesadnie oszczędzać. Jak już kupować to odpowiednik renomowanej firmy a nie jakieś wynalazki :/

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Lubin

Domyślnie

Co ile się taki olej wymienia?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Slades
    Mieszka w
    Radziejów
    Auto
    Była 145 1.6 TS/ Była 147 1.9 JTD/ Jest 159 1.9 JTDM 16V :D

Domyślnie

Tak tylko pytałem Panowie czy mozna zalać tym skrzynie

A oszczedność by była bo taki juz dobry olej kosztuje około 45zł litr a ten Total co mam do niego dojście jest po 5 zł litr

Wiec przebicie jest, Total-em by mnie wyniosło około 10zł a takim dobrym ponad 100 Dlatego zadałem to pytanie.

Ale widze ze nie ma sensu zalewać tym Total-em.

Dzieki za wszystkie rady.

Pozdrawiam
    Posiadam Blokady wałków rozrządu zastosowanie:
    Alfa 145 1.4 16V i 1.6 16V ,Alfa 147 1.6 16V ,Alfa 156 1.6 16V
    Oraz VAG USB KKL + Alfadiag. Moge pomóc

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

Weź kup większą ilość tego Totala 80W i sprzedawaj na forum, zwróci Ci się koszt wymiany