[159] dziwne wycie silnika na mrozie - kto pozna po dźwięku?

• Autor wątku Autor wątku vxam
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

vxam

Nowy
Auto
AR 159 SW
Dwa dni temu w czasie mrozów przy -20, po odpaleniu silnika usłyszałem dziwne wycie/rzężenie silnika. Następnego dnia problem się nasilił. Samochód nie stracił mocy, wszystko było ok poza tym dziwnym wyciem. Najgłośniej było po odpaleniu, w czasie jazdy było ciszej ale dalej słyszalnie, błędów brak. Silnik 1,8 mpi 140KM.

Dzisiaj rano (temperatura około 0 stopni) problem znikł. Samochód odpalony bez żadnych dziwnych dźwięków. Co to mogło być? Przymarzła pompa paliwa? Może ktoś rozpozna po dźwięku (sorry za słabą jakość)?

https://megawrzuta.pl/download/56891891df90af60a9e50ec84b6ace93.html

Ostatnia edycja:
Ja miałem taki dźwięk kiedyś, jak miałem uszkodzoną pompę od wspomagania. Jak temperatura spadała nisko, to rzęziło po uruchomieniu przez jakiś czas a następnie mijało.

dokladnie pompa wspomagania , u mnie jest to samo , poczekaj az temperatura bedzie wyzsza to przejdzie jak reka odjal

To nie "wina" pompy tylko stary płyn. To,że się zrobiło cieplej to nie znaczy,że coś się naprawiło. Ten stary płyn nadal tam jest. Jak nie wymienisz płynu to za chwile możesz szukać nowej pompy.

Amortyzatory
Powrót