Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Temat: Rozwiązanie problemu z odpalaniem

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    159 1.9 JTDM 200 KM

Thumbs up Rozwiązanie problemu z odpalaniem

Utworzyłem nowy temat nie bez przyczyny.
    Aby znaleźć rozwiązanie problemu z moją 159 1.9 150 km przejrzałem dziesiątki tematów, wątków nie tylko na tym forum bezowocnie... Problem widać powszechny ale nie znalazłem odpowiedzi. Chciałbym się podzielić rozwiązaniem ale najpierw objawy:
    - silnik co jakiś czas gorzej odpalał, zależy od humoru, raz lepiej raz gorzej;
    - podczas właśnie tego przeciągniętego odpalania pojawiał się czasem komunikat o błędzie ABS, lub pojawiał się komunikat high fluid temperature w tym wskazówka temperatury leciała na max i zaraz opadała,
    - problem pojawiał się częściej gdy, auto stało w słońcu i wydawało mi się, że gdy w baku było mniej paliwa oraz DPF był bliski wypalania (200 km i zacząłby wypalać)
    - falowanie obrotów silnika na biegu jałowym od razu po odpaleniu (750-850), normowały się po ok minucie,
    - zwiększone spalanie paliwa (ok. 0.5l/100km).
    Sprawdzana była szczelność układu paliwowego, regenerowany rozrusznik, nie pomogło. Samochód po nocy -16 stopni odpalał od pierwszego strzału (ciężej wiadomo ale bez grzania świec kilka razy itp., od razu kluczyk, chwila na świece aż zgasną i start). Dodatkowo co jakiś czas wyskakiwał i sam się kasował błąd P0335 przez co był ciężki do wychwycenia. Błąd nie objawiał się zapaleniem kontrolki "check engine".
    Problem rozwiązało wymienienie czujnika A położenia wału korbowego. Zakupiony Bosh za 110 zł, wymiana w warsztacie 50 zł. Samochód od tego czasu odpala na pół obrotu jak nigdy o wydaje się bardziej zrywne. Spalanie ocenie po przejechaniu pełnego baku po wymianie. Mam nadzieję, że rozwiązanie zaoszczędzi tych prac, które zostały włożone w samochody opisane w innych tematach (regenerację silnika, nowe pompy paliwa itd...) Pozdrawiam wszystkich alfaholików!

Użytkownik Znawca Avatar Yarek
    Mieszka w
    WLKP.
    Auto
    159 2,4 JTDM Q4 TI, Giulietta 1,4 MA.

Domyślnie

Myślę, że ten temat do działu "zrób to sam".

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDm

Domyślnie

To ciekawe co piszesz. Ja miałem podobne objawy. Czasem wyskoczył high fluid i błąd anti pollution. Ale podjechalem do tunera żeby mi wydłużył grzanie świec i dawkę. Błędy od tego czasu się nie pojawiają, odpala dużo lepiej, ale nie jest to od strzała. W sumie to tą stówę na czujnik wału można jeszcze zaryzykować.