Strona 20 z 44 PierwszyPierwszy ... 101112131415161718192021222324252627282930 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 435

Temat: Witam jaki olej 2.0T 280KM ?

Użytkownik Świeżak Avatar chendo
    Mieszka w
    Mazury
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2023 Alfa Romeo Stelvio 2018

Domyślnie

W ogóle się nie znam na olejach... Intuicyjnie chce wybrac Shell Helix Ultra.
    Czy taki wybór może być? Teddy84? Powiedz proszę, ze to nie będzie błąd
    I czy jest jeden rodzaj tego oleju?
    Np. W Z4 leję Castrol Edge 5W30 M. I podobno ta literka M ma znaczenie. I nie chodzi o M Power
    Ostatnio edytowane przez chendo ; 09-03-2021 o 19:52

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Alfy Romeo MiTo; Alfa Romeo 159sw; Alfa Romeo Gulia Super

Domyślnie

Nie obrażając nikogo ani nie podważając kompetencji, mimo wszystko wybieram projektantów silnika z selenią.

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

Cytat Napisał Marek156/159sw Zobacz post
    Nie obrażając nikogo ani nie podważając kompetencji, mimo wszystko wybieram projektantów silnika z selenią.
    Selenia to najlepszy z możliwych olei do fiatowskich skrzyń biegów i uwaga -tylko do skrzyń biegów.
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Cytat Napisał Marek156/159sw Zobacz post
    Ja się nie obrażam za takie stwierdzenia także spokojnie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    2017 Giulia 2.0 RWD

Domyślnie

Teddy84, widzę zasadniczy mankament oleju, który polecasz w kontekście stosowania go w 2.0 GME. Penrite Enviro+ C2 0w30 nie zawiera w składzie związków molibdenu. Bardzo istotnych z punktu widzenia ochrony łańcucha rozrządu.

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Cytat Napisał Toma Zobacz post
    Teddy84, widzę zasadniczy mankament oleju, który polecasz w kontekście stosowania go w 2.0 GME. Penrite Enviro+ C2 0w30 nie zawiera w składzie związków molibdenu. Bardzo istotnych z punktu widzenia ochrony łańcucha rozrządu.
    za to jest cynk - mniej ekologicznie - ale czy gorzej .....??? to strasznie skomplikowany temat ja nie wchodzę w temat już tak głęboko, bo zaraz będziemy sobie wytykać braki w wiedzy ... albo jakieś potknięcia i nie domówienia.
    o ZDDP cynku i molibdenie i poczytaj na oilclub i mimo wielu znawców to tyle opinii ile wypowiedzi w danym temacie.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    2017 Giulia 2.0 RWD

Domyślnie

za to jest cynk - mniej ekologicznie - ale czy gorzej .....???
    To jest bardzo chybiony argument. Cynk nie rekompensuje tutaj braku związków molibdenu. Dodatki ZDDP sformułowane są w każdym oleju silnikowym.

Brak związków molibdenu w oleju to w kontekście łańcucha rozrządu zawsze gorzej. Tutaj nie ma o czym dyskutować.

-> STLE2016 Engine and Drivetrain III Session 3C C. Esche The Role Additive Chemistry Plays.pdf

o ZDDP cynku i molibdenie i poczytaj na oilclub
    Dziękuję. Na oilclub.pl znajdziesz również analizy, które zlecałem zanim oilclub powstał, a którymi postanowiłem podzielić się z tamtejszą społecznością. Udostępniam Ci w ramach ciekawostki tą dot. Enviro+ C2 0w30

-> Penrite Enviro+ C2 0w30.pdf

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    AR Giulietta 1.4 170 KM/Mustang 3.7 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Toma Zobacz post
    To jest bardzo chybiony argument. Cynk nie rekompensuje tutaj braku związków molibdenu. Dodatki ZDDP sformułowane są w każdym oleju silnikowym.

Brak związków molibdenu w oleju to w kontekście łańcucha rozrządu zawsze gorzej. Tutaj nie ma o czym dyskutować.

-> STLE2016 Engine and Drivetrain III Session 3C C. Esche The Role Additive Chemistry Plays.pdf

Dziękuję. Na oilclub.pl znajdziesz również analizy, które zlecałem zanim oilclub powstał, a którymi postanowiłem podzielić się z tamtejszą społecznością. Udostępniam Ci w ramach ciekawostki tą dot. Enviro+ C2 0w30

-> Penrite Enviro+ C2 0w30.pdf
    [MENTION=74456]Toma[/MENTION] a czy Selenia lub Shell 0W30 mają molibden?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Stelvio Veloce MY2020

Domyślnie

Uwielbiam te dywagacje na temat olejów "ja jeździłem na selenii, a teraz zmieniam na shella, następny ja jeździłem na shellu a teraz zmieniam na motula" i każdemu po zmianie lepiej pracuje. Obserwując moje poprzednie auta po każdej wymianie oleju silnik pracował spokojniej. I była to wymiana na olej tej samej marki, co poprzednio i co więcej tej, która zalecał producent. I z ciekawości co się stanie, wymieniałem co 30 tys od nowości. Auto z 5 letnia gwarancja bez limitu km. Auto ma przejechane ponad 200 tys, jest to diesel. I nic się z silnikiem nie dzieje. I w ostatnie mrozy odpalał po połowie obrotu pomimo, że stoi pod chmurką i jeździ obecne raz na tydzien a więc z ledwo żywym jak na taki mróz akumulatorem. I dywagacje o olejach czy tej, czy tamtej firmy jest lepszy są jak wróżenie z fusów. Nikt z nas się na tym nie zna. Każdy olej jest dobry, tylko trzeba umieć jeździć autem. Po odpaleniu poczekaj 10 sekund zanim ruszysz, a zima poczekaj pół minuty, nich się olej rozprowadzi po wszystkich zakamarkach, zanim obciążysz silnik. Nie depcz do dechy, jeżeli olej nie naborze temp roboczej. I poczekaj minute, dwie jeżeli jeździłeś dynamicznie, niech się schłodzi turbina i nie przypali na wale oleju. Nie gaś silnika, jeżeli masz dpf i się aktualnie wypala, poczekaj, aż wypalanie się zakończy - zwykle po minucie, dwóch postoju dpf przestaje się wypalać. I to wpływa na trwałość oleju i naszego silnika, który jest smarowany optymalnie nawet przy ciężkim traktowaniu auta. Ponadto to, co tu piszecie 0 w czy 5 w to nie ma żadnego znaczenia dla tzw gęstości oleju, to parametr płynności oleju w niskiej temp, a nie przy temp roboczej. Podsumowując, uważam, że trzeba stosować olej taki, jaki zaleca producent i nie kombinować. Jeżeli producent daje na snik gwarancję na 200 tys km to wie co robi, a nie zaleca olej do frytek. Tylko traktujmy nasze auta, jak należy, a odwdzięcza się zywotnoscia. Choć jak wszędzie, może się trafić czarna owca w stadzie z jakąś wada materialowa. W życiu też trzeba mieć trochę szczesia.I nie ma co zmieniać oleju co 5 km, bo pamiętajmy, że po każdej wymianie silnik po odpaleniu pracuje dłużej na sucho, zanim olej przejdzie przez filtr itd.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Jeśli w silniku mamy moduł specjalnej troski to i do oleju trzeba przywiązywać większą uwagę. Jeśli chcesz łac selenie to ja lej, przecież nikt nie broni. Są silniki mniej i bardziej wymagające odnośnie oleju, jak widać trafiałeś zawsze na te mniej wymagające. Pozdrawiam