witam koledzy
dziś rano odpaliłem pszczółkę i pojawił mi się taki obrazek...
co to bo nie mam pojęcia ?
witam koledzy
dziś rano odpaliłem pszczółkę i pojawił mi się taki obrazek...
co to bo nie mam pojęcia ?
Nie mam 147 ale mnie to wygląda na aktywowany tempomat .Masz tempomat ?
tak owszem ale z tego co zaobserwowałem wcześniej nie działał tak jakby nie był podłączony a żadnego komunikatu czy obrazka nie zaobserwowałem...
ktoś coś wcześniej grzebał więc myślę że kostka w kierownicy jest nie podpięta
To kontrolka aktywnego tempomatu. Podejrzewam, że w AR147 jest podobnie jak w większości przypadków - aktywuje się go poprzez dłuższe przytrzymanie włącznika l/0. Twierdzisz, że wcześniej nie działał - opisz dokładniej, jak sprawdzałeś. Przyczyna może tkwić w samym włączniku lub głębiej w elektryce, czego zaocznie nie da się stwierdzić.
Rozumiem, że nie gaśnie gdy przytrzymasz włącznik?
Czy kontrolka zaświecała się z innymi gdy włączałeś zapłon? Może nie zauważyłeś bo gasła razem z innymi, a teraz zwróciłeś uwagę, gdy świeci non stop...(?)
Ostatnio edytowane przez RONI ; 08-10-2009 o 13:34
no to jest tempomat i ta kontrolka się zapala gdy na gałce od tempomatu ustawimy pokrętło na ON. ale zapalenie się tej kontrolki wcale jeszcze nie oznacza że już tempomat działa bo żeby go uruchomić to trzeba w trakcie jazdy przytrzymać drugie pokrętło /+ -/ na tej gałce w pozycji "+" przez 3 sec. dopiero wtedy można puścić pedał gazu i auto samo jedzie![]()
Witam serdecznie.
Chciałbym podpiąc sie pod temat tempomatu w 147.
Mianowicie mam taki problem: posiadam tempomat ale nie moge go uruchomic.Po przekreceniu na manetce włącznika w położenie ON zapala mi sie kontrolka na desce ale w zaden sposob niemoge zaprogramowac predkosci.Spr bezpiecznik i czujnik przy pedale sprzegła i jest ok.
Czym jeszcze takie objawy moga byc spowodowane??
Dziekuje i pozdrawiam
Wystarczy że przekręcisz na gałce Tempomatu przełącznik w pozycję - (minus). Wtedy auto zapamięta aktualną prędkość
Aby aktywować tempomat należy:
1- załączyć go
2- osiągnąć prędkość którą chcemy aby tempomat nam zapamiętał
3- kiedy mamy na liczniku daną prędkość przesuwamy dźwigienkę obok załączania tempomatu "do góry" (nie pamiętam czy to + czy -, ale chyba to +) i przytrzymujemy na ok 2-3 sekund, puszczamy gaz i puszczamy dźwigienkę zapamiętywania prędkości. Samochód powinien zacząć "sam jechać".
Dźwigienka obok załącznika tempomatu, czyli "+" oraz "-" służy do delikatnego dodawania lub ujmowania prędkości podczas jazdy z tempomatem(o około 1,5km/h). "+" służy również do zapamiętania danej prędkości przed automatycznym uruchomieniem tempomatu.
Należy również zaznaczyć że tempomat przestaje działać kiedy wciśniemy pedał gazu bądź sprzęgła.
A gdzie szukac przyczyn jesli po wykonaniu wszystkich czynnosci tak jak napisaliscie samochod dalej nie utzymuje zadanej predkosci??