Temat: Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

z tego co pamiętam poprzednie posty, to nie wyglądało jak typowy pad aku, bo szybko po awaryjnym odpaleniu działał Ci S&S (a on działa dopiero powyżej 65% naładowania). na forum był przypadek niedawno że ktoś miał niedokręconą klemę.
    inna sprawa że znane mi przypadki (2) faktycznego rozładowania aku dotyczą aut z Alfa Connected Services.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    159

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    z tego co pamiętam poprzednie posty, to nie wyglądało jak typowy pad aku, bo szybko po awaryjnym odpaleniu działał Ci S&S (a on działa dopiero powyżej 65% naładowania). na forum był przypadek niedawno że ktoś miał niedokręconą klemę.
    inna sprawa że znane mi przypadki (2) faktycznego rozładowania aku dotyczą aut z Alfa Connected Services.
    Tak, akumulator naładował się dość szybko w czasie jazdy po rozruchu od innego dawcy, wygląda na to że działa poprawnie. Nie wiem co go rozładowało, na pewno siostrzeniec dostanie bana na kluczyk do alfy, zaś ja - bana na korzystanie z Alfa Connect.

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Panowie, jakiś czas temu pisałem, że po postoju 2 dniowym w garażu, miałem zresetowany licznik A i B, a zasięg na baku to były trzy kreski. Auto odpaliło normalnie. W świetle ostatnio opisanych spontanicznych padów aku, to co dzisiaj zauważyłem, może być potencjalną przyczyną.
    Otóż przyjechałem do domu koło 15 ej i zostawiłem otwarty samochód. Gdy koło 23ej wszedłem do garażu coś piszczało. Sygnał identyczny z tym wzbudzenia sterownika (konkretnie nie wiem którego), który zaczyna być słyszalny po otwarciu drzwi. Dodatkowo zauważyłem, że świeci się podświetlenie na tunelu środkowym (głośność, rotary pad, i dna). Po otwarciu drzwi i zamknięciu, uśpił się tym razem poprawnie i wszytsko zgasło i sygnał sterownika też ucichł. Ciekawe ile przez coś takiego ssało prądu i po jakim czasie byłby całkowity pad.
    Ciekawe jak często się tak dzieje bo nie nasłuchuje samochodu codziennie i ciekawe dlaczego i co jest przyczyną...

Auto

Domyślnie

a może Ci się kliknął pilot jak np schyliłeś się włożyć buty? u mnie się to zdarza czasem, również jak jestem w aucie i się wiercę - np za czymś sięgnę do schowka potrafi kliknąć np zamknięcie auta. zbyt łatwo naciskaja się te przyciski. w kieszeni spodni w której nosze pilota nie wkładam nic innego, czasem zapalniczkę to max.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

Powiem Ci że miałem przy wysiadaniu taki klimat, że zamknąłem jakimś cudem auto przy otwartych drzwiach chyba przyciskiem na drzwiach,(trudno nie zauważyć mam to zasrane piszczenie) ale otworzyłem później, chyba właśnie przyciskiem ryglowania/otwierania na drzwiach. Ale nawet biorąc to pod uwagę, tak jak piszesz, przypadkowe naciśnięcie pilota, to czemu się tak dzieje? No i po pewnym czasie nie usypia?

Auto

Domyślnie

ale skąd wiesz że nie usypia po pewnym - może nacisnęło Ci się minutę przed podejściem do auta?

Mieszka w
    Lublin
    Auto

Domyślnie

A nie to odpada na bank. Tak jak mówię mam głośne zamykanie zatem na bank bym zauważył. Dodatkowo nawet nie miałem ze sobą kluczyka

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2.0 2019 Bi-Tech

Domyślnie

Mam Giulię B-Tech 200 KM rocznik 2019 (kupiona w sierpniu 2020) i dość spory problem z brzęczącym, świerszczącym silnikiem nawiewu. Nasila się to głównie podczas chłodnych dni, w zimie przy minusowych temperaturach była jakaś masakra. Oczywiście udałem się z tym do serwisu w okolicach grudnia, który wymienił silnik nawiewu. Niestety po miesiącu sytuacja się powtórzyła i znów nasilił się ten dźwięk. Znów poszedłem do serwisu, który po raz drugi wymienił silnik (sprowadzany był bezpośrednio z Włoch, więc zakładam, że część nowa), ale od tygodnia słyszę świerszcza w kabinie. Czytałem amerykańskie fora i jest tam masa osób, które ma z tym problem. Niektórzy proponowali rozkręcenie nawiewu na maksymalną temperaturę przez 5 minut (smarowanie?), ale niestety ja nie zauważyłem po tym poprawy. Z tego co zauważyłem dźwięk pojawia się, gdy wieje ciepłe powietrze, przy zimnym nie ma problemu lub dźwięk jest słabo słyszalny. Rzecz jasna jak skręcę nawiew na zero to świerszcz znika.

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

podejrzewam co innego- nie świszcze silnika wentylatora a z ..klapki filtra kabinowego - podczas wymiany źle założyli górną część i jest nieszczelność.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Alfa 159 2.0 170 KM

Domyślnie

Po długim opadzie deszczu w aucie koleżanki (Giulia 2.0) zwariowały światła. Tylne jest tylko jedno, z przodu jedno miga nieustannie, kierunkowskazy też wariują. Wilgoć powodem, ale w jaki sposób???