Bo skuteczność prania zależy od stopnia uszkodzenia dpfa. Zaprzyjaźniony mechanior wstawił już kilka sztuk JMJ i po prostu jeżdżą, wypalają się normalnie, nie powodują błędów.
Bo skuteczność prania zależy od stopnia uszkodzenia dpfa. Zaprzyjaźniony mechanior wstawił już kilka sztuk JMJ i po prostu jeżdżą, wypalają się normalnie, nie powodują błędów.
Jakie macie u siebie wskazania ciśnienia różnicowego na wolnych obrotach? Ja mam max 3 mbar, a mimo to dość często dpf się wypala.
Wysłane z mojego moto e(6) plus przy użyciu Tapatalka
Często znaczy co ile km?
Ogólnie w 2.0JTDm dpf się często wypala. Dużo zależy od rodzaju użytkowania u temperatury na zewnątrz. Dpf się zapycha najszybciej podczas rozgrzewania silnika więc jak robisz krótkie trasy to tak będzie.
U mnie na jałowym jest 3-7mbar w zależności od stopnia zapchania filtra i tego czy zawór Egr się już zamknął czy jeszcze nie. Kilka mbar to żadna różnica. Pytanie jakie wartości osiąga przy pełnym obciążeniu?
Przy zapełnionym dpf będzie to pod 200mbar. Po wypaleniu będzie poniżej 100mbar.
Po wypaleniu stopnień zapełnienia u mnie zawsze schodzi na 20%.
A jak to wygląda u Ciebie?
Ostatnio edytowane przez majak ; 27-05-2021 o 21:37
siema, kiedys sam osobiscie wywalilem dpf w 2.0jtdm i zostawilem katalizator bo tak polecaliscie na tym forum.
i teraz sobie mysle ze to chyba byl blad.
bo przeciez kat jest taki sam w budowie jak dpf, wiec ten kat z czasem sie poprostu nie zatka ?? jak to jest ??
Katalizator zbudowany jest inaczej niż filtr cząstek stałych. Ten drugi posiada ślepe kanały, w których zbiera się sadza i kiedy zapchanie sadzą osiągnie określoną wartość sterownik silnika rozpoczyna proces wypalania/regeneracji.
Katalizator posiada wszystkie kanały otwarte i cząstki jedynie osiadają, a nie zatrzymują się w środku. Oczywiście po jakimś czasie taki katalizator nadaje się do wymiany lub regeneracji.
Katalizator prędzej się rozpadnie, stopi niż zapcha. W porównaniu do DPF ma dość duży przepływ.
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.
Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF
Czy są jakieś skutki uboczne wycięcia dpf? Dowiedziałem się ostatnio o sytuacji gdzie po wycięciu dpf wypaliło dziurę w kolektorze dolotowym. Podobno zaciął się EGR i do kolektora leciało bardzo gorące powietrze (według mechanika przez wycięty dpf temperatura powietrza jakie wlatywało do dolotu była była taka jakby zionął ogniem). Czy ma to jakiś sens że w razie awarii egr może dojść do takich niebezpiecznych sytuacji? Druga sprawa to czy jeśli samochód z dpf spełnia przykładowo normę euro 5, to po wycięciu go będzie spełniał euro 4, czy takie myślenie nie ma sensu?
Wysłane z mojego M2003J15SC przy użyciu Tapatalka
![]()