Strona 56 z 207 PierwszyPierwszy ... 6464748495051525354555657585960616263646566106156 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 551 do 560 z 2065

Temat: Fiatdiag, TS Diag, Alfadiag

przemo27
    Gość

Domyślnie

Turbina to swoją drogą , mi chodzi raczej o takie rzeczy jak test wentylatorów sprzęgła hamulca czy elektrozawór przy egr. Wszystkie te stafy można sprawdzić w programie visa z euroscanem ( visa = kłopotliwe wymagania sprzętowe , wymaga 2x fizyczny com )

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

bubu321 wiem że mnie większość za chwilę zlinczuje ale gratuluję głupoty jaką zrobiłeś.
    Czy wiesz że koleś od alfadiaga pracuje nad tym programem kupę swojego życia? (alfamaniak pełną gębą) Myślisz że zarabia miliony jak Gates? Wiesz ile czasu i zapału wkłada w to co robi? Wiesz ile kosztują klucze itd. Czy naprawdę program jest taki drogi biorąc pod uwagę możliwość odkupienia na ebayu lub innych forach.
    Czy jak program umrze i nie będzie już nowych wersji będzie zadowolony? Jak już masz taką super wiedzę wspomóż unidiaga i wszyscy będą szczęśliwi.

Ja też napiszę szacun kolego za wkład.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Stane w obronie kolegi bubu321 choc on pewnie tego nie potrzebuje.
    Otoz jako czlowiek w pewnym sensie zaznajomiony z tematem tworzenia softu a majacy problem z dzialaniem UniDiaga z JTD, zaproponowalem Panu Sander'owi pomoc za free i to w zakresie interface uzytkownika, tak aby on mogl skupic sie na komunikacji. Dlaczego? Bo okazuje sie ze komunikacja jest jedynym "waskim gardlem" programow do diagnostyki - nikt tym dzielic sie nie chce, a zbyt malo ludzi ma czas na grzebanie sie w takich rzeczach (np. ja)
    Tak z grubsza wyglada problem - gdyby UniDiag zrobil sie OpenSource to pewnie bylby bardziej stabilny i funkcjonalny, no i pewnie lepszy od AlfaDiag'a.
    A poniewaz zaden z autorow nie chce wejsc na ta sciezke to jest jak jest.

A co do AlfaDiag'a - w nim tez mam problemy ze stabilnoscia, wiec placenie 59,90 EUR za cos co mi sie wiesza/rozlacza jest cena moze OK ale z lewej strony Odry.
    Uzylem cracka do AlfaDiaga i powiem szczerze ze mnie rozczarowal - jedyna przewaga to mozliwosc wyswietlenia pomiarow 4-ech parametrow jednoczesnie. Reszta jest tak samo jak w UniDiag'u. Tak wyglada sprawa w odniesieniu do JTD. Przypuszczam (ze zrzutów ekranu), ze AlfaDiag bije UniDiag'a w wersjach benzynowych no ale ja tego nie potrzebuje.

W chwili obecnej "odzyl" jeden z projektow OpenSource, moze jednak AD i UD przejda do historii...

Użytkownik Romeo Avatar Jimmy
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Auto
    AR159 SW 2.4JTDm 20V TI

Domyślnie

Cytat Napisał bubu321 Zobacz post
    - korzystam z tych plików i nie mam problemów z łacznoscia.
    - bufor ustawiony na 256/ 256 oraz 1 msek.
    --
    http://www.4shared.com/file/13571097...b/FTClean.html
    http://www.4shared.com/file/13571099...ort_winXP.html
    --
    Przeglądałem topic i w sumie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi.
    Aby używać interface'a (niebieskiego kabelka VAG) - wystarczy oczyścić system programem FTClean i potem wgrać sterowniki z pliku FTDI_serial_port_winXP ?

Wraz z kablem dostałem sterowniki i wyglądają podobnie jak te z pliku FTDI_serial_port_winXP. Których użyć? Tych od bubu czy od sprzedawcy kabla? (Kabel kupiłem od pokwap_pawel)

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- dzieki za szczerość kolego z londynu.
    - z takiej perspektywy inaczej wszystko wyglada.
    - myślisz, że nie pisałem do sandersa z propozycją współpracy , i co nic, zasłania się swoimi zródłami a temat opublikował jako open source ale bez opublikowania zródeł.
    - z drugiej strony każdy wybiera swoją drogę , można z tego linku nie korzystać, masz wolną wolę.
    - mimo wszystko życzę miłego dnia.

@jimmy
    - a dlaczego nie spróbować raz na jednym a potem na drugim sterowniku.
    - przeciez nie uszkodzisz systemu !!
    Ostatnio edytowane przez bubu321 ; 08-10-2009 o 21:04
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

- dzieki za szczerość kolego z londynu. -To do mnie?
    - z takiej perspektywy inaczej wszystko wyglada.- znaczy się?
    - myślisz, że nie pisałem do sandersa?-widocznie słaby błysk zobaczył. pisze wielu, wybiera potrzebnych, najlepszych, takie czasy.
    - z drugiej strony każdy wybiera swoją drogę , można z tego linku nie korzystać, masz wolną wolę.- Wybrałem odpowiednią.
    - mimo wszystko życzę miłego dnia.- Dzień już się skończył, ja tam miłego wieczoru i nocy życzę.

przemo27
    Gość

Domyślnie

ap2 o jaki konkretnie projekt "OpenSource" chodzi ( znam tylko 1 pod linuxa freediag czy jakoś tak )
    Pytanie do osób posiadających wersje 156 2,4 JTD 10V z 2000r. edc15 czy komuś udało się połączyć z airbagiem w tym samochodzie ?
    Próbowałem przy pomocy euroscana i nic .Miałem nadzieję , że alfadiag coś zdziała i tu rozczarowanie również brak połączenia.
    Ostatnio edytowane przez przemo27 ; 09-10-2009 o 10:09

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Oswiecim
    Auto
    BMW

Domyślnie

Cytat Napisał dance1 Zobacz post
    (...) widocznie słaby błysk zobaczył. pisze wielu, wybiera potrzebnych, najlepszych, takie czasy.
    No to - najlepsi - dzialajcie, bo uzywanie UniDiaga z JTD to jakies nieporozumienie jest...

---------- Post dodany o godzinie 10:56 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:53 ----------

Cytat Napisał przemo27 Zobacz post
    ap2 o jaki konkretnie projekt "OpenSource" chodzi ( znam tylko 1 pod linuxa freediag czy jakoś tak )
    Nie pamietam, ale mozesz miec racje. Ten projekt zostal rozszerzony i przekompilowany na Windows'a. Jest to projekt dosc stary ale "jakas" grupa ludzi zamierza go wskrzesic.

Do ABS i AirBag musi byc przerobiony kabel - niezaleznie od tego czy UniDiag czy AlfaDiag

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

- ... i czasami stosowanie mostka między pinami 1 --> 7, 3 --> 7 nie przynosi rezultatu.
    - a program KWP71 nie połączył sie z airbagiem ?
    + e-Niro KIA 64 kWh battery, 200CV, 400 Nm

przemo27
    Gość

Domyślnie

Niestety kwp71 również nie działa ( może żle adresowałem , już nie pamiętam jakie adresy sprawdzałem ale nie poszło ) Mostkowałem przełączałem i nic z tego nie wyszło ( z abs nie ma problemu i komunikacja działa ) jedynie airbag nie chce sie połączyć.