Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 78

Temat: Wymiana szyby przedniej

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto
    159,1,9Jtdm 200KM, Giulia 2018 - 280KM, Stelvio 2021- 280KM

Domyślnie

Moja szyba była oryg. Właśnie wróciłem od gościa zajmującego się wymiana szyb, nie widzi żadnego problemu z jej wymianą.. Moja Giulia jest z USA, szyba ma sensor zmierzchu i czujnik deszczu, bez kamery.Myślałem, że jest podgrzewana, bo ma taki przycisk Podgrzewanie szyby polega na uruchomieniu wentylatorów i chyba klimy lub ogrzewania. Policja z RD w protokole przypisała winę kierowcy cieżarówki (on sam się do tego nie przyznaje). Mam za 80zł wykupione dodatkowe ubezp. szyb (PZU) do wartości 2000zł i chyba z tego skorzystam.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Stacho
    Auto
    Stelvio Veloce MY2020

Domyślnie

Cytat Napisał fuji Zobacz post
    Dużo zależy od osoby przyjeżdżającej na oględziny z ramienia ubezpieczyciela i jakie zapisy masz w umowie ubezpieczeniowej.
    Nie bardzo rozumiem... jak możesz to rozwiń temat.
    Z moich doświadczeń:
    Ad. 1. Osoba przyjeżdzająca na oględziny ma wykonać jedynie dokumentację fotograficzną w tym np. emblematów szyb, reflektorów itp. i wypełnić formularze. Są szkoleni by zwracać szczególną uwagę na oryginalność elementów oraz ewentualne wcześniejsze naprawy (np. klejenie mocowania reflektorów, itp.).
    Ad. 2. Prawa wynikające z OC są jednakowe dla wszystkich ubezpieczonych bez względu w jakim towarzystwie jest ubezpieczenie, to nie jest AC że każdy podpisuje indywidualna umowę.
    Oczywiście różne towarzystwa bardziej lub mniej rzetelnie respektują prawa poszkodowanych, ale to już inny temat.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    Moja szyba była oryg. Właśnie wróciłem od gościa zajmującego się wymiana szyb, nie widzi żadnego problemu z jej wymianą.. Moja Giulia jest z USA, szyba ma sensor zmierzchu i czujnik deszczu, bez kamery.Myślałem, że jest podgrzewana, bo ma taki przycisk Podgrzewanie szyby polega na uruchomieniu wentylatorów i chyba klimy lub ogrzewania. Policja z RD w protokole przypisała winę kierowcy cieżarówki (on sam się do tego nie przyznaje). Mam za 80zł wykupione dodatkowe ubezp. szyb (PZU) do wartości 2000zł i chyba z tego skorzystam.
    Czyli decydujesz się skorzystać ze swojego ubezpieczenia a nie z OC sprawcy jak pisałeś wcześniej - zatem powyższa dyskusja o likwidacji szkody z OC sprawcy jest bezcelowa.
    Pamiętaj, że w opcji którą wykupiłeś do wymiany używają jedynie szyby alternatywnej - zazwyczaj najtańszy zamiennik.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Giulia 2.0

Domyślnie

[MENTION=83701]Stacho[/MENTION] Dawno temu jak wymieniałem przednią szybę z AC osoba, która przyjechała na oględziny nie robiła mi problemów i mogłem wymienić ją w aso na oe. Możliwe, że obecnie mają już nowe wytyczne i dokładnie sprawdzają.
    Co do wymiany z OC to pełna zgoda a w AC ważne jest czy naprawa ma być na częściach oryginalnych czy na zamiennikach (niektórzy chcąc mieć tańsze AC nie zwracają na to uwagi)
    [MENTION=2852]kaz156[/MENTION] tak jak pisał [MENTION=83701]Stacho[/MENTION] i ja wcześniej, jeśli skorzystasz z opcji ubezpieczenia szyb to wycenią po najniższej cenie zamiennika.

Auto
    Stelvio Veloce MY2020

Domyślnie

[MENTION=83701]Stacho[/MENTION] Dawno temu jak wymieniałem przednią szybę z AC
    No właśnie zwróć uwagę, na... początek dyskusji, dyskusja tyczyła się wymiany szyby z OC sprawcy zdarzenia i tę kwestię komentowałem więc co tu ma do rzeczy likwidacja szkody z AC (to całkiem inne zasady likwidacji szkody) więc nie mieszajmy pojęć i nie zaciemniajmy sprawy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Giulia 2.0

Domyślnie

Cytat Napisał Stacho Zobacz post
    No właśnie zwróć uwagę, na... początek dyskusji, dyskusja tyczyła się wymiany szyby z OC sprawcy zdarzenia i tę kwestię komentowałem więc co tu ma do rzeczy likwidacja szkody z AC (to całkiem inne zasady likwidacji szkody) więc nie mieszajmy pojęć i nie zaciemniajmy sprawy.
    Częściowo masz rację ale zauważ, że likwidacja szkody czy z OC sprawcy czy z AC ma ten sam przebieg jeśli chodzi o przyjazd osoby z ubezpieczalni na oględziny. Ponad dwa lata temu w innym samochodzie miałem likwidacji szkody z OC sprawcy (wjechał w tył na światłach). Jakie było moje zdziwienie gdy okazało się, że nie mają kogo przysłać na oględziny i dogadałem się, że wyślę im zdjęcia i kosztorys (telefonicznie dowiedziałem się, że musiałby przyjechać niby ktoś z Poznania a to im się nie opłaca). Warsztat naprawczy zrobił kosztorys a oni nic nie kwestionowali i od razu zapłacili.
    P.S. jednak to było w maju 2016 r. (czas za szybko leci), Ubezpieczyciel Compensa a likwidatorem szkody Vig Ekspert
    Ostatnio edytowane przez fuji ; 10-07-2021 o 12:39

Auto
    Stelvio Veloce MY2020

Domyślnie

Częściowo masz rację ale zauważ, że likwidacja szkody czy z OC sprawcy czy z AC ma ten sam przebieg jeśli chodzi o przyjazd osoby z ubezpieczalni na oględziny
    Ale co to wnosi do tematu? Temat tyczył się części zamiennej tj. uszkodzonej szyby i kwestii oryginał/zamiennik przy szkodzie likwidowanej z OC sprawcy zdarzenia a nie sposobu oględzin.

OK, na pewno masz większe doświadczenie w tej kwestii ode mnie, więc bez urazy proponuję zakończyć dyskusję bo za bardzo odbiegamy od tematu.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto

Domyślnie

- - - Updated - - -

Czyli decydujesz się skorzystać ze swojego ubezpieczenia a nie z OC sprawcy jak pisałeś wcześniej - zatem powyższa dyskusja o likwidacji szkody z OC sprawcy jest bezcelowa.
    Pamiętaj, że w opcji którą wykupiłeś do wymiany używają jedynie szyby alternatywnej - zazwyczaj najtańszy zamiennik.[/QUOTE]

Nie wiem jak mam postąpić, bo boję się, że jak ubezpieczyciel sprawcy wystąpi o potwierdzenie zdarzenia do właściciela auta, o on powie że nie wie co się działo za jego pojazdem to sprawa odszkodowania może utknąć w miejscu. Może się mylę i protokół drogówki jest niepodważalny i zwrócą mi za wymianę. Z mojego ubezp. na pewno pójdzie od ręki.

Użytkownik Rowerzysta Avatar jml
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2.0 TBi 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał kaz156 Zobacz post
    Nie wiem jak mam postąpić, bo boję się, że jak ubezpieczyciel sprawcy wystąpi o potwierdzenie zdarzenia do właściciela auta, o on powie że nie wie co się działo za jego pojazdem to sprawa odszkodowania może utknąć w miejscu. Może się mylę i protokół drogówki jest niepodważalny i zwrócą mi za wymianę. Z mojego ubezp. na pewno pójdzie od ręki.
    Ciśnij z OC. Jak jest protokół policji, ze stwierdzoną winą kierowcy ciężarówki, to żeby to podważyć musieliby chyba iść do sądu.

Swoją drogą - w jaki sposób kierowca ciężarówki zawinił? Czy miał pecha i kamień wyleciał spod jego auta? Miałeś rejestrator w aucie że policja uznała winę kierującego ciężarówką? Pytam, bo taka wiedza może nam się kiedyś przydać.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Kąty Wrocławskie.
    Auto

Domyślnie

Własnie o to chodzi, że 100% dowodu nie ma. Jest tylko świadek, który widział jak wyjeżdżałem z domu z szybą całą, a za chwilę ( ujechałem 500m od domu) zawróciłem i pędziłem zatrzymać ciężarówkę ( nie jechałem za ciężarówką, kamień uderzył w szybę przy mijaniu się). Czy jest taka możliwość, żeby mój ubezpieczyciel zlikwidował szkodę , a sam na podstawie protokołu z policji rozliczył się z ubezpieczycielem sprawcy?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Ja miałem tak, kiedy okazało się, że sprawca nie ma OC - likwidacja z AC i regres ubezpieczyciela wobec sprawcy.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS