Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Temat: Szybka redukcja biegu

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Shimmy
    Mieszka w
    PO/ERA
    Auto
    Giulia B-Tech+

Domyślnie

Cytat Napisał Sagi80 Zobacz post
    Nie trzeba do tego manetki. Wystarczy wcisnąć gaz do oporu i przekroczyć próg "kickdown" - czyli takiego wyczuwalnego dociśnięcia pedału jeszcze o 1 cm. Wtedy auto wrzuca najniższy możliwy bieg i wystrzela jak z procy. Idealne przy wyprzedzaniu
    Spoko, ale tak jak mówi Karol to inny fun i czas reakcji. Poza tym na torze na kickdownie nie pojeździsz.

walgreen
    Gość

Domyślnie

Komputer też zrzuci bieg na niższy w momencie szybkiego depnięcia w gaz, nie trzeba wciskać do samego końca.

Użytkownik Znawca Avatar prezes-tk
    Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Cytat Napisał Shimmy Zobacz post
    Spoko, ale tak jak mówi Karol to inny fun i czas reakcji. Poza tym na torze na kickdownie nie pojeździsz.
    Na torze redukuje się "po kolei", synchronicznie do hamowania. Tu łopatki nie będą "za wolne".

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Shimmy
    Mieszka w
    PO/ERA
    Auto
    Giulia B-Tech+

Domyślnie

Cytat Napisał prezes-tk Zobacz post
    Na torze redukuje się "po kolei", synchronicznie do hamowania. Tu łopatki nie będą "za wolne".
    Nie mówię, że łopatki są za wolne tylko kickdown się do tego nie nadaje.

Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto
    Były: 2 x AR 166 2,4 20v, AR 156 1,9 JTD, AR 159 SW 2,4 20v, Giulia Super 2.0T. Obecnie inna marka.

Domyślnie

Odniosłem się do głównego wątku czyli wymuszenia szybkiej zmiany o kilka przełożeń. Przydatność kickdownu na torze, czy raczej jej brak nie podlega wg mnie żadnej dyskusji. Ale zrozumiałem zakładajacego temat, że chodzi mu o sytuację nagłą i niespodziewaną, a na torze to chyba raczej staramy się do takich nie dopuszczać.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Quadrifoglio

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    A ja mam takie głupie pytanie: po co? 1-2 biegi w dół to jeszcze zrozumiem, ale więcej? Zobacz sobie na wykres niutona i odpowiedz mi: po co?
    Nie patrz na "niuty", tylko moc. Maksymalny moment jest w zakresie 2000-4500 rpm, ale moc rośnie liniowo do 5500 rpm i to przy 5500 auto najlepiej przyspiesza.

Mieszka w
    Siemianice/Słupsk
    Auto

Domyślnie

No, może coś w fizyce się zmieniło ale mnie uczono (na "silnikach") że przyspieszamy momentem, a mocą maksymalną osiągamy Vmax. Z tego powodu w np. wyścigach tak się dobiera przełożenia skrzyni, żeby zmiana biegu (w górę) następowała chwilę po osiągnięciu mocy maksymalnej, a po zmianie obroty spadały do obrotów maksymalnego momentu. Ale może dzisiaj jest inaczej.
    Ostatnio edytowane przez prezes-tk ; 12-08-2021 o 11:51

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    giulia veloce

Domyślnie

Cytat Napisał andrzejek Zobacz post
    Nie patrz na "niuty", tylko moc. Maksymalny moment jest w zakresie 2000-4500 rpm, ale moc rośnie liniowo do 5500 rpm i to przy 5500 auto najlepiej przyspiesza.
    Moc rośnie liniowo bo jest przelicznikiem momentu i obrotów.

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Quadrifoglio

Domyślnie

Cytat Napisał prezes-tk Zobacz post
    No, może coś w fizyce się zmieniło ale mnie uczono (na "silnikach") że przyspieszamy momentem, a mocą maksymalną osiągamy Vmax. Z tego powodu w np. wyścigach tak się dobiera przełożenia skrzyni, żeby zmiana biegu (w górę) następowała chwilę po osiągnięciu mocy maksymalnej, a po zmianie obroty spadały do obrotów maksymalnego momentu. Ale może dzisiaj jest inaczej.
    Raczej nigdy takich głupot w szkole nie uczono. Każdy kto jeździ autem wie, że auto lepiej przyspiesza przy 5500 rpm (moc maksymalna), niż przy 2500 rpm (maksymalny moment), a prędkość maksymalną też osiąga się przy czerwonym polu. Chociaż teraz przy automatycznych skrzyniach tego nie trzeba wiedzieć, bo automat sam redukuje i trzyma wysokie obroty przy dynamicznym przyspieszaniu.

W wyścigach nie dobiera się przełożeń tak, żeby obroty "spadały do obrotów maksymalnego momentu", bo to całkowita głupota. To do jakiego poziomu spadną obroty po zmianie biegu zależy od ilości przełożeń, a dąży się do jak największej ilości biegów po to, żeby obroty po zmianie biegu spadały jak najmniej, innymi słowy, aby jak najbardziej utrzymywać silnik w okolicach mocy maksymalnej.

Cytat Napisał bob@ Zobacz post
    Moc rośnie liniowo bo jest przelicznikiem momentu i obrotów.
    Oczywiście

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    giulia veloce

Domyślnie

Chyba jednak się mylisz. Auto przy 5500 po prostu głośniej wyje

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka