Temat: Usterki - większe i mniejsze, rozwiązania i porady

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

No u mnie dzisiaj w nocy Włoszka wyssała aku do cna. Może się zbuntowała bo po odwiezieniu córki do szkoły miałem jechać sfinalizować zamówienie Q, może strzeliła focha...
    Edit. Zreanimowana, była choinka wszystko pogaslo na szczęście, ale jedną rzecz nie działa. Mianowicie bezdotykowe otwieranie klapy, myślicie że wróci do życia, czy konieczne kasowanie błędów?
    Ostatnio edytowane przez Kurynio ; 29-09-2021 o 13:57

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Giulia 2.0T 2021

Domyślnie

Jak zatrzymacie się na wzniesieniu, może być nawet na lekkim i zdejmiecie nogę z hamulca i naciśniecie pedał przyspieszanie to macie takie stuknięcie/puknięcie jakby hamulec odpuszczał? Jak nie nacisnę gazu to samochód po chwili rusza sam a jak nacisnę od razu gaz to towarzyszy temu zwykle takie niefajne stuknięcie. Wiem, że to jest hamulec, który uaktywnia się na wzniesieniu, ale nigdy do tej pory w innych samochodach nie było żadnego dźwięku podczas odpuszczania tego hamulca

Użytkownik Świeżak Avatar jan dukat
    Mieszka w
    Nowy Sącz okolice
    Auto
    GIULIA Q, GIULIA 2.0T,ABARTH 500,AR 147 JTD 16V,fiat barchetta

Domyślnie

Giulia 2.0 2017 rok, od jakiegoś czasu słyszę wyraźne stuki wg mnie dochodzące z tylnego zawieszenia lub podwozia z tyłu raczej po prawej stronie, stuki słychać podczas pokonywania poprzecznych nierówności, dźwięk dziwny niemetaliczny jakby pukanie w nadkole lub osłony podwozia. Sprawdziłem osłony, wyrzuciłem wszystko z bagażnika, nadal nie znalazłem chochlika. Byłem na stacji diagnostycznej, sprawdzali na szarpakach i stwierdzili brak usterek i luzów-cokolwiek to jest nie zagraża mojemu bezpieczeństwu, ręce opadają. Chciałbym jeszcze sprawdzić amorek ale na dole jest przykręcony podajże śrubą na torx-ktoś ma pojęcie jaki to rozmiar? Jakieś inne pomysły co to może być bo mnie wkurza z lekka

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Turek
    Auto
    Stelvio FE LPG; Giulia Veloce `17 LPG

Domyślnie

Cytat Napisał jan dukat Zobacz post
    Giulia 2.0 2017 rok, od jakiegoś czasu słyszę wyraźne stuki wg mnie dochodzące z tylnego zawieszenia lub podwozia z tyłu raczej po prawej stronie, stuki słychać podczas pokonywania poprzecznych nierówności, dźwięk dziwny niemetaliczny jakby pukanie w nadkole lub osłony podwozia. Sprawdziłem osłony, wyrzuciłem wszystko z bagażnika, nadal nie znalazłem chochlika. Byłem na stacji diagnostycznej, sprawdzali na szarpakach i stwierdzili brak usterek i luzów-cokolwiek to jest nie zagraża mojemu bezpieczeństwu, ręce opadają. Chciałbym jeszcze sprawdzić amorek ale na dole jest przykręcony podajże śrubą na torx-ktoś ma pojęcie jaki to rozmiar? Jakieś inne pomysły co to może być bo mnie wkurza z lekka
    Jeśli nie ma żadnych luzów i nic nie " wala" się po aucie to też szedłbym w kierunku amorka. W lagunie 3 tak miałem, wszystko sztywne i niemetaliczne pukniecia, dopiero wymiana na nowe rozwiązała problem mimo, że ich sprawność była ok. Co do rozmiaru klucza- nie pomogę, nic tam z tyłu jeszcze nie robiłem więc nawet nie wiem jak to wygląda.

Auto
    Alfa Romeo Giulia

Domyślnie

Szukam fachowca elektryka od Giulii, najlepiej w odległości do 100 km od Zielonej Góry. ASO się poddało i polecili poszukać kogoś na forach (serio).

Streszczając sytuacja wygląda następująco. Sprowadziłem z USA uszkodzoną Giulie 280 KM, rocznik 2019. Auto ma uszkodzoną sieć CAN. Nie można się podłączyć żadnym programem diagnostycznym, trzeba ręcznie szukać uszkodzonej sieci (czy coś takiego, nie do końca zrozumiałem). W każdym razie to podobno żmudna robota i ASO nie chce się tego podjąć.

Jeśli jest jakiś chętny fachmajster to proszę o kontakt.

Użytkownik Świeżak Avatar jan dukat
    Mieszka w
    Nowy Sącz okolice
    Auto
    GIULIA Q, GIULIA 2.0T,ABARTH 500,AR 147 JTD 16V,fiat barchetta

Domyślnie

Cytat Napisał bronek90 Zobacz post
    Jeśli nie ma żadnych luzów i nic nie " wala" się po aucie to też szedłbym w kierunku amorka. W lagunie 3 tak miałem, wszystko sztywne i niemetaliczne pukniecia, dopiero wymiana na nowe rozwiązała problem mimo, że ich sprawność była ok. Co do rozmiaru klucza- nie pomogę, nic tam z tyłu jeszcze nie robiłem więc nawet nie wiem jak to wygląda.
    właśnie tak też było w renault captur, jeździli sprawdzali, dopiero po wyjęciu amorka okazało się że puka. muszę dźwignąć autko i zmierzyć ten torx

Mieszka w
    Zielona Góra
    Auto
    Giulia 2.9

Domyślnie

Cytat Napisał tomek2010k Zobacz post
    Szukam fachowca elektryka od Giulii, najlepiej w odległości do 100 km od Zielonej Góry. ASO się poddało i polecili poszukać kogoś na forach (serio).

Streszczając sytuacja wygląda następująco. Sprowadziłem z USA uszkodzoną Giulie 280 KM, rocznik 2019. Auto ma uszkodzoną sieć CAN. Nie można się podłączyć żadnym programem diagnostycznym, trzeba ręcznie szukać uszkodzonej sieci (czy coś takiego, nie do końca zrozumiałem). W każdym razie to podobno żmudna robota i ASO nie chce się tego podjąć.

Jeśli jest jakiś chętny fachmajster to proszę o kontakt.
    Pisz do Kamila Czeszejki na fb / shopefi to jego sklep. poradzi sobie, czasem nawet dojeżdża do klientów na robotę. większość ASO to nie są mechanicy - nie chcą naprawić, tylko typowi wymieniacze, a i z tym czasem są problemy...
    powodzenia w naprawie i do zobaczenia na mieści

Auto
    Alfa Romeo Giulia

Domyślnie

Cytat Napisał polonez Zobacz post
    Pisz do Kamila Czeszejki na fb / shopefi to jego sklep. poradzi sobie, czasem nawet dojeżdża do klientów na robotę. większość ASO to nie są mechanicy - nie chcą naprawić, tylko typowi wymieniacze, a i z tym czasem są problemy...
    powodzenia w naprawie i do zobaczenia na mieści
    Dzięki za odpowiedź, napisałem do gościa. Zobaczymy co z tego będzie.

Auto
    Alfa Romeo Stelvio Super, 2.0 AT 280KM

Domyślnie

Panowie, mam następujący problem w mojej Stelvio. Chodzi konkretnie o to, że przy jeździe z prędkością ok. 120-140 km/h (czasami też przy niższych prędkościach) w okolicy drzwi kierowcy albo wentylatora z lewej strony kierownicy słychać niezbyt głośny, ale denerwujący stukot. Trudno "na ucho" namierzyć skąd dokładnie wydobywa się ten dźwięk. Przypomina to trochę jakiś źle spasowany plastik albo coś podobnego. Dodam, że ten wkurzający odgłos nie pojawia się zawsze - bywa, że jadę 2-3 godziny i nic nie słychać (kwestia nawierzchni?). Czy macie pomysł do kogo udać się z takim problemem? Myślicie, że w ASO w ogóle czymś takim się zajmą czy raczej oleją? Jeśli nie ASO to może ktoś inny (mieszkam w Warszawie)?

Będę wdzięczny za podpowiedzi - nie ukrywam, że auto jest rewelacyjne i ogólnie cichutkie w środku. Z tym odgłosem pewnie można żyć i jeździć (nie brzmi to groźnie), ale może jest jakiś w miarę prosty sposób, żeby się tego pozbyć i mieć idealne (moim zdaniem) auto.

Pozdrawiam!

Użytkownik Znawca Avatar anAlfaBeta
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie

Zależy od ASO, moje doświadczenia ze zgłaszaniem jakichkolwiek hałasów, czy to wycia dyfra czy stukania we wnętrzu, kończyły się zawsze "my nic nie słyszymy".
    Giulia Veloce Misano Blue 2.0 TB
    159 Sportwagon Q-Tronic '06 Nero Oceano była