Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Temat: Selespeed, stanął na R

dominik26
    Gość

Domyślnie

jaki to modul ?

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Sterowania skrzynią, ten który odpowiada właśnie za przełączanie - jak się rozkalibrował ponownie to gubi parametry.Jeśli okaże się, że pomoże ponowna kalibracja to będziesz pewien, że to elektronika szwankuję.

Sprawdz czy można zmienić oprogramowanie u Ciebie, czy masz już aktualne.
    Ostatnio edytowane przez MarcinTM ; 14-10-2009 o 08:01

dominik26
    Gość

Domyślnie

po pierwszej kalibracji wszystko bylo ok , ale jak podjechalem do marketu na zakupy i auto postalo 30min to po powrocie tylko "2" bieg , telefon do mechanika on przyjezdza robi kalibracje , wszystko ok i jade do domu , auto stoi cala noc i rano znowu tylko "2" , jak myslicie co do wymiany ?

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Musisz kolego sprawdzic wersje softu czy jest aktualna.Z tego co wiem, fabryczny mial problem,ale i tak mysle,ze tutaj elektronika wysiada - niska temperatura moze wplywac na trzymanie parametrow.

dominik26
    Gość

Domyślnie

ten modul o ktorym piszesz to aktywator ?

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Dokładnie to coś:
    http://www.allegro.pl/item741419490_...6_2_0_16v.html

O tym mówię - ale jeśli po podłączeniu kompa nie widać błędu, a tylko gubi to elektronika. Często jest problem z wybieranymi zakresami,ale by wywalił wtedy błąd - u Ciebie definitywnie moduł dostaje "Alzheimera".

Najtaniej?
    - Sprawdzić połączenia z modułem - przy odłączonym aku, rozpiąć i spiąć moduł
    - Sprawdzić oprogramowanie (jego wersje)
    -
    Wymienić moduł, ale wcześniej podmienić jak jest taka możliwość i sprawdzić czy jest dobrze.

Z tego co pamiętam (Bubu pewnie się zainteresuję ) konfiguracja jest zapisana w 93cxx coś podobnego jak w ECU bez selespeed'a. Niska temperatura powoduję właśnie wysypanie się tego elementu.

romek126
    Gość

Domyślnie

Coś ode mnie z e-Learn:

Gdy system rozpozna usterkę elementów włącza odpowiednie strategie funkcjonowania.
    W zależności od uszkodzonego elementu system ogranicza następująco jego działanie;
    • przy awarii dźwigni wybierania biegów system przechodzi na funkcjonowanie automatyczne CITY, aby samochód mógł dojechać do najbliższej autoryzowanej stacji obsługi;
    • przy awarii elektrozaworu sprzęgła, blokuje sterowanie sprzęgłem i samochód zostaje zatrzymany;
    • przy awarii czujnika sprzęgła blokuje sterowanie sprzęgłem i samochód zostaje zatrzymany;
    • przy awarii elektrozaworu włączania, blokuje akceptację zmiany biegów;
    • przy awarii elektrozaworu wybierania, blokuje akceptację zmiany biegów;
    • przy awarii czujników włączania i wybierania przedłuża czas zmiany biegów i akceptuje tylko 1-szy, 2-gi i wsteczny bieg;
    • przy awarii czujnika obrotów silnika, wejścia i wyjścia skrzyni biegów akceptuje tylko 1-szy, 2-gi i wsteczny bieg;
    • przy awarii czujnika ciśnienia oleju steruje pompą elektryczną w pętli otwartej;
    • przy awarii przełączników dźwigni wybierania biegów, przełącza na działanie automatyczne (CITY).

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

No tak,ale jak nie będzie działać po konfiguracji skrzyni

dominik26
    Gość

Domyślnie

... u mnie komputer nie pokazuje zadnego bledu , a mimo to mam tylko "2" po dwukrotnym pchnieciu galki , po jednokrotnym pokazuje "1" ale wraca na "N"

MarcinTM
    Gość

Domyślnie

Będziesz pewny kolego po ponownej regulacji kompa - jeśli pomoże i znów na jakiś czas będzie działać to przyczyna mechaniczna nie może być. Jeśli mechaniczna to po chwili by wyskoczył błąd lub byś nie miał możliwości zmiany biegów.