[GTV Spider] Czy to ten legendarny wariator?

Buli.boss

Nowy
Auto
AR Spider 2.0 TS 96r.
https://youtu.be/iU-XLi2mLyw

Dźwięk po odpaleniu auta które stało dłuższy czas, w mojej ocenie brak utraty mocy, zero kopcenia, po rozgrzaniu silnika Dźwięk delikatnie słabnie, pochodzi jakby z dołu boku, co o tym sądzicie?
W sobotę wizyta u mechanika i próba diagnozy ale zależy mi na opini kolegów z forum.

Mechanik zdiagnozował wariator. Sam ma 3 alfy swoje i kilka za sobą. Zasugerował wymianę górnej części silnika z nowszego typu/ modelu w którym wariatora już brak.

jak masz sztukę odwalać to trzeba było kupić prostsze auto...

Nie dowierzam w to co widze ,myslalem ze nie doczekam takich czasow tutaj na forum ,czas chyba uciekac.

Jakich czasów ?

Napisałem tylko to co usłyszałem od mechanika
Po drugie siedząc tu trzy tygodnie na forum zbyt wiele informacji nie uzyskałem. Dziwię się że kolega w sumie jeszcze nie uciekła bo przeglądając 76 stron forum GTV spider zazwyczaj wątki i dyskusje żyły w latach 2012- 2015 rozumiem że część tematów się wyczerpała a na część nie chcecie dwa razy tego samego pisać ale z moich spostrzeżeń nawet wątki które znalazłem i zaciekawiły mnie później wpisując dokładne słowa klucz były ciężkie do powtórnego odnalezienia a co dopiero żółtodziób jak ja który chce znaleźć przydatne informacje ma zrobić jak nie w najszybszy sposób napisać nowy temat? Bez prowokacji i bez bicia piany ale ... To tak poza tym a ja nie myślę żeby majstrować jakieś wynalazki w silniku moja decyzja jest by wypiescic moja alfę. Powoli powoli a może dojdę do celu
Daje sobie na to 3 lata do mojej 40 taki prezent na kryzys wieku średniego dlatego proszę nie oceniajcie mnie negatywnie ale wspomorzcie wiedzą poradami doświadczeniem i informacjami o dostępności części. Na razie plan jest by samochód był jeżdżący dlatego do roboty na pierwszy ogień pójdzie rozrząd wariator paski filtry oleju.

Dziękuję za uwagę.

zanim zaczniesz wsadzać kasę w ten silnik sprawdź panewki, bo to nie brzmi wariatorem...

Ok. Sprawdzić kompresje 12,5 ?

Ostatnia edycja:
po pierwsze zmień mechaniora. Nie wiem jakie on ma/miał alfy ale bez wariatora były tylko 1.6(miały 105 zamiast 120KM). W dodatku były montowane były w 147, więc w GTV nie były na pewno. Nie jestem pewien ale głowice z 1.4/1.6 do 1.8/2.0 raczej nie podpasują (mogę się mylić). I tak jak napisał maciek. stuki od dołu to będą raczej panewki... Przeszukaj youtube - na pewno znajdziesz film z zepsutym wariatorem. Tego dźwięku nie pomylisz z żadnym innym. No, może z dieslem :)

jeśli chcesz mieć pewność co do tego, gdzie stuka najprostszy sposób to program do obróbki dźwięku, ustal częstotliwość, jak zgadza się z obrotami silnika, tj. 2 stuki góra dół na 1 obrót, czyli 2x szybciej niż obroty - to na wale (panewka), jak 2x wolniej niż obroty to popychacz (albo może rozrząd przeskoczył i tłok wali w zawór).

Mechanik zdiagnozował wariator. Sam ma 3 alfy swoje i kilka za sobą. Zasugerował wymianę górnej części silnika z nowszego typu/ modelu w którym wariatora już brak.

ło matko z ojcem! Zmień tego mechanika co ma 3 Alfy bo mu się od tego dobrobytu coś w głowie pomieszało :)

Amortyzatory
Powrót