Strona 426 z 445 PierwszyPierwszy ... 326376416417418419420421422423424425426427428429430431432433434435436 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4,251 do 4,260 z 4444

Temat: Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?

Użytkownik Znawca Avatar salatin
    Mieszka w
    ALBA
    Auto
    Alfa Romeo 166 3.0 V6 Q2 2003,Giulia 2.9 V6 Bi Turbo.155 2.0 16V 97.

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Wszystkie dostepne nowe i w oryginale?
    A chociażby górne poduszki amortyzatorów tylnych?

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka
    Ten element z calej ukladanki jest niedostepny.
    Giulia Quadrifoglio 2.9 V6 Bi Turbo
    166 3.0 V6 Q2-Jest 230KM 265NM B6+Eibach.Decat manifolds+Equal length pipes+ Ragazzon.
    155 2.0 16v -Jest.CSC Marmitte,B4

164 3.0 V6 12v- Byla
    155 1.7 TS- Byla
    159 1.75 TBI Ti - 261KM 435Nm-Byla
    Lancia Kappa 2.4 TDS-Byla
    https://www.flickr.com/photos/188123998@N07/albums

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0JTS; Ford Fiesta ST 3D 200KM, Fiat 500X, była Alfa Romeo Mito i Vespa125

Domyślnie

Cytat Napisał meiss Zobacz post
    Myślicie jakimiś szufladkami.
    Niemiecki, francuski.
    Akurat zawsze kupowałem takie jakie mi się podobały.
    Dlatego tez kupiłem 156 czy 159 - i też słyszałem z boku, że kupowanie włoskiego auta mija się z celem
    Jak za 5 lat będzie mi się podobało inne to kupię, bez znaczenia czy będzie to BMW czy Dacia.

Prawda jest taka, że dla mnie jako klienta na nowe auto AR jest niewiarygodna.

Kia (tak wiem to nie premium) zaprezentowała nowe sportage w listopadzie, w styczniu czy lutym pierwsi klienci w PL odebrali zamówione samochody. Dzisiaj je widać już na ulicach.
    Z marek premium też żadna nie ma takiego laga jak Alfa.

AR? Prezentacja Tonale w czasach gdzie byłem nie tylko piękny, ale jeszcze młody.
    Cennik może kiedyś będzie.
    Zamówienia? No po tym jak będzie cennik.
    Odbiór realizacji? Panie… w dzisiejszych czasach?
    Wszystkie marki mają problemy produkcyjne. Wieksze europejskie, ze względu na rozmaitość konfiguracji.

Od września próbowałem zamówić Forda Focusa kombii w dieslu. Na początku grudnia dostałem wiążącą informację, że przydział diesli na Polskę na 2022 rok to 120 szt i tylko pod floty. Brak w cenniku.
    15 grudnia zamówiłem do produkcji Kia ceed, bo podobno Koreańczycy nie mają problemów z produkcją. Wg umowy rezerwacyjnej (normalnej diler nie chciał podpisać) miała już być dostarczona 3 dni temu.
    Nie wiadomo kiedy będzie.

Stan na dziś jest taki, że jak produkt jest wyprodukowany to jest, a jak nie jest wyprodukowany - to nie wiadomo kiedy będzie. I tyczy się to wszystkiego, gdzie są półprzewodniki.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post

Drugie: to może się w końcu zdecydujmy - niszowa marka premium, czy jednak masowa produkcja? Bo marketingowo mamy przekaz o zwiększaniu sprzedaży, siatka uproszczeń w konfiguracji też idzie w stronę masówki właśnie. Jak kupowałem Mazdę, to właśnie tak było - mega słabe możliwości konfiguracji (typu kolory, materiały tapicerki itp.), za to bogate wyposażenie, ale wszystko równo pod linijkę - marka masowa, trudno. Masz dużo, ale bez personalizacji. Marka premium polega m.in. na tym, że personalizujesz swoje auto. Natomiast AR skutecznie to utrudnia zabraniając różnych opcji - bez sensu!
    W każdej Alfie możliwości personalizacji były duże, obcina się je dopiero jak model zbliża się do końca swojej kariery. Sprzedaż Giulii i Stelvio jest niska i obcinają to i owo dla optymalizacji procesu produkcji, żeby marka stała się rentowna. W przypadku Tonale nie powinno być dużych ograniczeń ale podejrzewam, że też nie będzie pełnej konfiguracji jak w wcześniejszych modelach. Przyczyna będzie leżała jednak w sytuacji na rynku podzespołów i ograniczeń w produkcji z nim związanych.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    W każdej Alfie możliwości personalizacji były duże, obcina się je dopiero jak model zbliża się do końca swojej kariery.
    Tak, zgadza się, jednak... wiesz dobrze, że sporo opcji nie było dostępnych od samego początku, i to nie ze względów produkcyjno-technicznych, ale po prostu takie było "widzimisię" Włochów. Chodzi o różne dobory kolorystyczne, łączenie materiałów, przycisk RACE i wyłączenie kontroli trakcji w wersjach innych niż Q kończąc na całych pakietach dostępnych na zasadzie "albo sport, albo elegancja", bez możliwości łączenia wybranych elementów pomiędzy nimi (np. chciałeś sportowe wnętrze, ale wygodne fotele).
    Wg mnie była to niespójna i głupia polityka powodująca frustrację u kupujących - czyli chyba jedną z ostatnich emocji które powinieneś odczuwać w salonie premium kupując auto premium
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Auto
    146 1.4TS, GTV 2.0TS, Giulia. Była: 159 2.0JTDm

Domyślnie

Pomyśleć, że jeszcze niedawno nie było pakietów tylko zamawiałeś to ci się zachciało... Np. przy konfigurowaniu 146. Przy okazji ostatniej przejażdżki 146 zauważyłem, że ma więcej miejsca na nogi niż w giulii. W dodatku nogi na wysokości kolan o nic wystającego nie dotykają jak w giulii (np o uchwyt do zamykania drzwi/panel sterujący szybami)..

Wysłane z mojego RMX2170 przy użyciu Tapatalka

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Tak, zgadza się, jednak... wiesz dobrze, że sporo opcji nie było dostępnych od samego początku, i to nie ze względów produkcyjno-technicznych, ale po prostu takie było "widzimisię" Włochów. Chodzi o różne dobory kolorystyczne, łączenie materiałów, przycisk RACE i wyłączenie kontroli trakcji w wersjach innych niż Q kończąc na całych pakietach dostępnych na zasadzie "albo sport, albo elegancja", bez możliwości łączenia wybranych elementów pomiędzy nimi (np. chciałeś sportowe wnętrze, ale wygodne fotele).
    Wg mnie była to niespójna i głupia polityka powodująca frustrację u kupujących - czyli chyba jedną z ostatnich emocji które powinieneś odczuwać w salonie premium kupując auto premium
    Jest to całkiem zrozumiałe, że nie powinno się łączyć elementów z pakietu sportowego z luksusowym wnętrzem itp. Podejrzewam że u wielu innych szanujących się marek jest podobnie. Co do kolorystyki to zakładam, że Włosi mają lepszy gust niż my
    Przycisku Race nie dali , bo pewnie bali się powstania nowej legendy Alfy jako niebezpiecznego wozu. W końcu była to pierwsza cywilna Alfa z tylnym napędem od wieków.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
    Ostatnio edytowane przez Żuczek ; 18-04-2022 o 16:24

Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Jest to całkiem zrozumiałe, że nie powinno się łączyć elementów z pakietu sportowego z luksusowym wnętrzem itp. Podejrzewam że u wielu innych szanujących się marek jest podobnie. Co do kolorystyki to zakładam, że Włosi mają lepszy gust niż my
    Przycisku Race nie dali , bo pewnie bali się legendy Alfy jako niebezpiecznego. W końcu była to pierwsza cywilna Alfa z tylnym napędem od wieków.

Kupując auto dla siebie obchodzi mnie mój gust, a nie Włochów
    Lexus jest elegancką i stonowaną marką i jakoś nie zabrania połączenia czerwonej tapicerki z niebieską karoserią.Już nie wspomnę o BMW gdzie mogę sobie listwy dopasować niezależnie od tapicerki, koloru,czy pakietów
    A fotele sportowe są po prostu wygodniejsze, więc czemu nie mógłbym ich sobie zamówić do wersji, którą chcę?W innych markach nie ma tego problemu.
    Powtórzę jeszcze raz-auto kupuję pod siebie a nie pod opinię czy Włochom się to podoba czy nie.

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Przycisku Race nie dali , bo pewnie bali się powstania nowej legendy Alfy jako niebezpiecznego wozu. W końcu była to pierwsza cywilna Alfa z tylnym napędem od wieków.
    Pozwól, że sparafrazuję pewną postać z kultowego już filmu: nie uważam, że jest zrozumiałe, aby nie łączyć elementów z pakietu sportowego z luksusowym. Nie zakładam wcale że Włosi muszą mieć lepszy gust niż mój, tym bardziej że kupuję auto dla siebie, a nie dla Włocha. Nie obchodzi mnie czy ktoś w fabryce AR boi się powstania legendy - w końcu kupując auto z taką mocą i tylnym napędem chciałbym móc to wykorzystać.

Mam niejasne przeczucie, że komuś tam w Centrali coś się mocno pomyliło. Odebrał znaczenie słowa "Premium" jako marketingową otoczkę wokół jakiegoś produktu. Rzeczywistość jest jednak bardziej skomplikowana, a za tą otoczką muszą iść konkrety
    A już zakładanie, że kierowca kupujący takie auto nie potrafi jeździć (vide tryb Race) to po prostu strzał w kolano
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

To kupuj Lexusa.... ale nic z tego, bo nie mają teraz w ofercie sedana wielkości Giulii. Czyli jednak Alfa Romeo oferuje większy wybór, bo można kupić sedana klasy D , chociaż w ograniczonych wariantach kolorystycznych

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia Veloce

Domyślnie Fatalna sprzedaż Alfy Romeo. Co się dzieje?

Grube bzdury tutaj idą. O czym wy piszecie? Mało kolorów do wyboru? Jak konfigurowalem Superba Sportline pół roku temu za prawie 200k to miałem do wyboru raptem 9-10 kolorów, kolor wnętrza JEDEN, opcji dodatkowych nie było jakoś mnóstwo. Przecież w Giulii w ubiegłym roku mogliście mieć 3 różne kolory tapicerki w środku + opcje przeszyć. Wiec skończcie malkontenci te bzdury o tym, ze za mało kolorów tapicerki, ze nie macie 10 silników do wyboru ( z czego 5 byliby do dupy ) i brak 24 rodzajów podświetlenia ambiente, bo to bez znaczenia. Alfa jest marka niszowa jak choćby Jaguar i nic tego nie zmieni. Kowalski bierze albo taniochę, albo T-Crossa/ Xceeda. Ci bogatsi biorą Premium BMW 5 lub Audi A6. Bo te marki się dobrze kojarzą od lat, Alfa już nie. BMW 3 sedan jeśli idzie to głównie flotowo w biednej wersji lub w dużej ilości pod firmy od najmu. Podobnie rok temu widziałem wszędzie gole Audi A4 Avant 35TFSI Advanced w Arvalu czy CarLease. Alfa Będzie sprzedawać niewiele sedanów, bo one po prostu umierają. Na ulicach w Gdańsku widzę mniej Volvo S60, niż Giulii. Audi A4 B9 w sedanie tez nie za dużo jest tak naprawdę.

Ostatnio edytowane przez zalezi ; 18-04-2022 o 20:34