Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Temat: Wycięcie/ katalizatora

Szymonik
    Gość

Domyślnie Wycięcie katalizatora

Witam,mam pytanie czy wycinał/''wybebeszał'' ktoś z Was kata w swojej 146 ? Ewentualnie jak sprawuje auto po takim zabiegu.Sonda jes przed,więc nie wpłynie to na analize spalin,o jakimś wzroście mocy nie myślę,ale chodzi mi o to żeby przypadkiem nic nie popsuć.Mam LPG,więc przyczynia się to do zużycia tego elementu i teraz już dzwoni i wogóle skorodował.

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Dzwoni bo pewnie już go wydmuchało i masz rezonans w pustej puszce. Co do mocy to jej nie podniesiesz a wręcz przeciwnie, przyspieszysz spaliny usuwając katalizator więc sonda będzie niedogrzana i to jak najbardziej wpłynie na odczyt, prawdopodobnie wzrośnie spalanie. Moja rada to choćby używka niż nic. I broń boże strumienicę.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar currahee
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145 1.6 Boxer 1995 r.

Domyślnie

Wycinanie katalizatora nic nie daje. U mnie też już dzwoni i zastanawiam się nad katalizatorem "uniwersalnym". Opłaca się taki złożyć, ew. jaki?
    FORZA ITALIA !

radi23
    Gość

Domyślnie

Witam
    Mii kilka miesięcy temu padł kat. Obiawiało się to nieprzyjemnym metalicznym stukaniem(posypała się ceramika wewnątrz). Na początku przeprowadziłem zabieg wybebeszenia katalizatora. Pozbyłem się tym samym stukania, zamiast tego zaczoł występować nieprzyjemny pogłos... jakby ktoś dmuchał w metalową pustą puszkę którą stała się obudowa katalizatora. Po kilku tygodniach wkurzyłem się i wyciełem katalizator wstawiając w jego miejsce tłumik przelotowy. Od razu cisza Różnicy nie odczuwam pomiędzy jazdą z katalizatorem, a jazdą z dodatkowym tłumikiem.

Toldi
    Gość

Domyślnie

a tak jak już zostało powiedziane wzrosło Ci spalanie radi23?

ViP Romeo Avatar Alfamaniak156
    Mieszka w
    Luboń
    Auto
    Seat Leon FR 186KM/413Nm - Lancia Y 1,2 8V 1998r/ 60KM

Domyślnie

Nie polecam takiego zabiegu. wycinanie kata nic nie da, pogorszy tylko dźwięk (nawet na przelotówce jest "inny" dźwięk), bedziesz miał kłopot na przeglądzie, po za tym nie jest to dobre dla silnika, ktos przecież układ projektował i powinien mieć okresloną pojemność.

Jesli juz ingerujemy w to, to chyba warto zrobic to kompleksowo i pod okiem fachowca, ale to tylko moje skromne zdanie.

Pzdr
    "Wiem że masz duszę. Masz Alfę - masz klasę" - Jeremy Clarkson
    Alfa Romeo 166 3.0V6 226 KM i uśmiech z twarzy nie schodzi
    Lancia Ypsilon 1,2 - Miejski przemieszczacz

lepper
    Gość

Domyślnie

Ja mam przelot w swoim Boxerku z powodu tego, iż katalizator był zapchany i groziło to rozpi.... głowic. Jakoś nie odczułem spadku mocy i tego, że mam większe spalanie wręcz przeciwnie odczuwam zmianę tj lepiej się wkręca w obroty, przyśpiesza a pali jak ma palić.

radi23
    Gość

Domyślnie

Po wstawieniu tłumika w miejsce kata spalanie pozostało na tym samym poziomie, osiągi nie zmieniły sie (jeśli nawet to nie zaóważylem zmian). Zgadzam się, że układ wydechowy był projektowany przez fachowców i najlepiej stosować rozwiązania fabryczne, ale bez przesady... Zaznaczan, że nikogo nie namawiam do takich zmian tylko mówie ze swojego doświadczenia. ( przed użyciem skontaktuj się z serwisem ponieważ każda nieautoryzowana modyfikacja może powodować awarię bądź utratę gwarancji)

Użytkownik Romeo Avatar saroo
    Mieszka w
    Nidzica
    Auto
    Alfa Romeo 146 1.7 16v Bx. Alfa Romeo 164 3.0 V6

Domyślnie

Głównym powodem zaprojektowania w układzie wydechowym katalizatora było chyba spełnianie norm emisji spalin.

Użytkownik Romeo Avatar gonzo
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Fiat Tipo SW 1.4 T-jet

Domyślnie

Cytat Napisał saroo Zobacz post
    Głównym powodem zaprojektowania w układzie wydechowym katalizatora było chyba spełnianie norm emisji spalin.
    Pewnie gdyby nie normy coś takiego jak katalizartor by nie istniało

U siebie nie mam kata, poprzedni własciciel wyciąl. Zamiast niego mam kawałek rury i dospawana obudowę od dołu. Jest specyficzny metaliczny dźwięk przy ok 3000obr, ale czy to z tego powodu to nie wiem Spalanie max 10l wiec chyba w normie, przy jeździe po mieście.