Historie ubezpieczenia sprawdzisz w PL bez problemu
Hej! Ostatnio przesiadłem się ze 159SW na XC60 I gen. Szukałem Stelvio w moim budżecie, który był troszkę mniejszy od twojego ale nie znalazłem nic. Jedyny egzemplarz jaki był w zasięgu to naprawiony w Polsce rozbitek z USA. Rozsądne sztuki Stelvio z rynku EU zaczynały sie od 140tys. Niby różnica nieduża ale... Ja póki co jestem bardzo zadowolony ze zmiany. Samochód o zupełnie innym charakterze ale również daje dużo przyjemności z jazdy choć w innym stylu niż Alfa. Pozdrawiam.
Proszę wnioski sam wyciągniesz.
https://youtu.be/6ibmxzkdZeI
Stelvio.
https://youtu.be/IrQMBfRlzfA
Myślisz że jak kupisz w EU, nie znajdując historii a do tego jak magiczny i wszechwiedzący miernik nic nie pokaże - to będziesz spokojnie jeździł bezwypadkowymoczywiście pewnie i tak może być, ale...
W czasach jak zajmowałem się głównie importem uszkodzonych aut w tym w większości z USA, taki klient który miał swoje założenia i na początku rozmowy telefonicznej podkreślał a wręcz odgrażał się że ma miernik i nie zawaha się go użyć, był moim najlepszym klientem...
Wystarczyło tylko nie oszczędzać na naprawie, kupić o wiele droższe części pod kolor, wymienić wszystko jak sztuka nakazuje, a potem przynajmniej nie musiało to być najtańsze auto, a o targowaniu nawet mowy nie było, z jakiej racji jak auto obmierzone i miernik wyraźnie pokazał że w fabrycznym lakierze... Nic nie mówiłem, wręcz stałem z boku i czekałem na rozwój wydarzeń, po dokładnej weryfikacji stanu słyszałem tylko - cholera 1 auto bezwypadkowe... to za ile pan odda - no za tyle co w ogłoszeniu, zawsze można pojechać i obejrzeć inne.
Nie będę wstawiał zdjęć tych "bezwypadkowych" aut, faktem jest że zawsze wzbraniałem się przed autami którym groziła wstawka części konstrukcyjnych, po za 3 przypadkami, ale nawet i one nie miały przeszkód w sprzedaży i przynajmniej 2 jeżdżą do dziś - a jest to 18 i 12 lat.
Tak więc nie wykluczałbym aut z rynku USA, szczególnie że te w 99% przypadków idzie zweryfikować jak wyglądały zanim tu dotarły, dodatkowo każdy szanujący się kupujący (importer), posiadać będzie wiele zdjęć pokazujący faktyczny stan i proces naprawy, te zdjęcia wiele czasem ułatwiają.
Pomijam że za oceanem są tez auta np po kradzieży, czy np ostrzelane - status powypadkowy w dokumentach - czasem wręcz kasacja - a naprawa zajmuje 1 sobotnie południe, np. wymiana drzwi z tapicerką, szyby i PDR + polerka. Jeden raz w 09r Golfa GTI naprawiłem w porcie na parkingu, po prostu pojechałem z częściami i wróciłem na kołach. Podobnie bywa z autami po powodzi, czasem ta powódź to zalanie w parkingu podziemnym , gdzie taki suv był zalany ledwie po progi, woda mogła nawet nie dostać się do wnętrza, realnie większe szkody może mieć sprawne auto młodego gniewnego, który w ulewny dzień zechce sąsiadkę zmoczyć, wodą z potoku na drodze jak wjedzie w nią z impetem.
No i teraz już wiem, skąd się na tym forum pojawiło tyle różnych "problemowych" wątków, o których przez pierwsze 2-3 lata nikt w Polsce nie słyszał![]()
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)
Na prosty rozum czego oczekiwać od pojazdu sprowadzonego z 2 krańca świata i to jeszcze wystawiony po naprawie taniej niż z starego kontynentu.
Bardzo dobrze że ASO w EU nie rusza Amerykańców z powodu braku wsparcia oczywiście w kwestii elektroniki pokładowej i nie tylko.
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Ale bardzo źle, że takie auta trafiają u nas do sprzedaży w drugim obiegu i nie mogą liczyć na uczciwą diagnostykę
BTW. Pamiętam jeszcze czasy, gdy 4-5 letnie auto kupione jako nowe w polskim salonie można było sprzedać za uczciwe pieniądze i kupić nowe w salonie dokładając 30-40% do uzyskanej ceny. Odkąd umożliwiono import szrotów zza granicy, sprzedaż w miarę nowego auta z salonu stała się nieopłacalna![]()
Ostatnio edytowane przez Krzysztof ; 05-05-2022 o 19:43
Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)