Na szczęście mam, pytanie czy stanę bo w innym wątku czytałem bo kolega po utracie klapy przejechał jeszcze 14 tys km i nadal nic się nie stało
Na szczęście mam, pytanie czy stanę bo w innym wątku czytałem bo kolega po utracie klapy przejechał jeszcze 14 tys km i nadal nic się nie stało
pisales ze klapy usuniete , to nie przez klapy stanie
No niby tak,co prawda nie widziałem jak to robił mechanik ale takie mial zlecenie i twierdził że wywalił. Więc co może się dziać?
Jak ktoś pisał, zmierzyc kompresję od razu na wszystkich cylindrach. Warto kamerką zajrzeć i może tłok dziurawy.
Postanowiłem jeździć do końca aż nie stanie i wtedy będę myślał. Samochód pracuje bardzo dobrze .Poza rozjechanym i korektami i czasami chwilę dłużej muszę zakręcić rozrusznikiem nic złego się nie dzieje więc może tak szybko się nie rozleci
to kontroluj poziom oleju , bo jesli dziura jest w tloku to sie domysl
Na razie nie ubywa, wydaje mi się że przy dziurze w tłoku podczas pracy silnika to z korka lub z odmy waliły by jakieś dymy i ciśnienie a tego w zasadzie nie ma
Postanowiłem sprawdzić co w trawie piszczy, zdemontowalem głowice i okazuje się że jeden zawór wydechowy minimalnie przepuszcza( wlałem nafty i zaczęła delikatnie przepływać). Dodatkowo postanowiłem sprawdzić pierścienie i też zapałem nafta cylindry. Na 3 cylindrach po około 2 godzinach ubyło może pol centymetra a na tym gdzie uszkodzony jest zawór może centymetr Postanowiłem więc wymienic komplet pierścieni na wszystkich tłokach. Jutro odbieram głowice, później trzeba poszukać. Uszczelki. Mam pytanie rozrząd wymieniałem jakiś 8 tys temu aleasek i tak teraz zmienię, zastanawiam się czy wymieniać znowu napinacz? Dodatkowo potrzebowałbym informacji z jakasila dokręcić korbowody oraz głowice.
- - - Updated - - -
A dodam jeszcze że zawór jest nieszczelny przez klapę których miało nie być , czyli zapłaciłem za coś czego nie zrobiono, niestety po 8 latach wątpię czy coś komuś udowodnię
Od ilu obrotów traci moc? Wywala check?
No właśnie stracił moc tylko pierwszego dnia,pozniej nie oslabl. Jedynie co to trochę dziwnie odpalał i na mesie na 4 cylindrze pokazywało duże dawki ,