Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 48

Temat: Kierownica z Giuli do 159

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yaniq
    Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    W homologacji nie ma zapisu opona i tolerancja, tylko konkretne rozmiary i koniec. Głupie prawo, ale prawo.
    Mógłbyś jaśniej, bo z tego co mi wiadomo, to homologacja jest robiona na podstawie właśnie tolerancji, a nie tolerancja ustalana na podstawie homologacji, a więc chyba Ci się coś całkowicie pozajączkowało.

w każdym razie poduszka kierowcy w momencie wypadku nie działa. z powodu niezadziałania poduszki obrażenia są dużo poważniejsze.
    No to właśnie, między innymi o to, czy będzie działała poduszka, pytał kolega - ja tego nie wiem, dlatego się w tej kwestii nie wypowiadam i dlatego napisałem Ci, że Twój kolega wyłącznie dlatego zmienia tę kierownicę na oryginalną, jadąc na badanie techniczne, poza tym, poduszka jest diagnozowana przez komputer i jeśli nie będzie działała, to musiałbyś ingerować w oprogramowanie, czyli z pełną świadomością podejmować ryzyko jej braku, to chyba oczywiste.

To Ty, nie wiem na jakiej podstawie, zakładasz, że poduszka nie zadziała i na tej podstawie wypisujesz brednie, jakbyś to wiedział, bredząc coś o diagnoście, który nie wiadomo na jakiej podstawie, miałby zakwestionować kierownicę, dlatego pytam Cię o tę podstawę, która dawałaby mu możliwości sprawdzenia czy kierownica jest oryginalna, a Ty mi tu pitolisz, że gdyby ktoś we mnie wjechał, a u mnie nie odpaliła poducha, to ja byłbym sprawcą
    Ostatnio edytowane przez yaniq ; 27-09-2022 o 12:06

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał yaniq Zobacz post
    Ty mi tu pitolisz, że gdyby ktoś we mnie wjechał, a u mnie nie odpaliła poducha, to ja byłbym sprawcą
    gdzie coś takiego napisałem????? przeczytaj powoli cały post, najlepiej ze zrozumieniem, a nie jedno zdanie.

Przykładem z poprzedniego postu chciałem pokazać, że nieautoryzowane zmiany w tak istotnej kwestii mogą spowodować odpowiedzialność karną. Nie tylko u osoby która świadomie takie zmiany wprowadziła. może przykład jest z kategorii "spadła cegła w drewnianym kościele", ale jak życie pokazuje takie rzeczy się zdarzają (patrz zgniecione dziecko przez bramę wjazdową parę dni temu. bo ktoś nie założył zabezpieczeń? czy nie zadziałały? właśnie prokurator sprawdza, a dziecko nie żyje).

Dobrze byłoby, gdyby dyskutować o meritum sprawy, (dla przypomnienia kierownica z Gulii w 159) bez epitetów "pozajączkowało", "brednie", "pitolisz" itd (@magil może postawi kolegę do pionu). tu jest wątek techniczny, a nie hydepark, gdzie zrobiłeś wystarczający syf.

poduszka jest diagnozowana przez komputer i jeśli nie będzie działała, to musiałbyś ingerować w oprogramowanie
    wystarczy rezystor o odpowiedniej wartości zamiast poduszki i komputer jest przekonany, że poduszka jest i nie będzie żadnego błędu.

Moderator Znawca Avatar bobby
    Auto
    Franny 159 2.4 JTDm 06'

Domyślnie

"Owiewka z Jelcza i spojler z tektury,
    daleko temu do wypasionej fury..."

Było kilka marek na świecie które skupowały używane przedmioty, żeby niektórzy nie obniżali wizerunku Jak widzę różne agro-tuningi to żałuję, że Alfa jest zbyt biedna by tak robić

Co do kwestii bezpieczeństwa, poduszki ratują życie. Za jakiś czas auto pójdzie w inne ręce, a kierownica zostanie na swoim obecnym miejscu jak znam życie.

W takich starych autach jak 159'ki jest masa rzeczy które wymagają uwagi i $$$. Warto na nie przeznaczyć środki by wszyscy wkoło byli bezpieczniejsi - vide elementy zawieszenia i tp.
    Nie wiem jak w tym przypadku, ale często jest tak, że wchodzą "tuningi" a auto to szrot który z badania technicznego powinien jechać na złom, bo ma np. przerdzewiałą ramę pomocniczą, czy tłumienie na ścieżce po 40% Są za to chińskie ksenony świecące po koronach drzew oraz duże koła z chińskimi oponami, bo koło jest od wyglądania, a nie działania (Tylko niech nikt nie poczuje się personalnie dotknięty, bo podaję to jako przykład, głównie z innych marek - ulubione wśród fanów "tuningów" to chyba Golfy i stare bawarki)
    Ostatnio edytowane przez bobby ; 28-09-2022 o 14:30
    ... large brakes, turbos, alu rims, aero…everything large as if there was something small to compensate for.

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Dobrze byłoby, gdyby dyskutować o meritum sprawy
    Meritum sprawy, jest pytanie kolegi, czy kierownica z Giulii będzie pasowała do 159, a więc każdy Twój wpis, jest niemerytoryczny, a moje są jedynie odpowiedzią na Twoje niemerytoryczne wpisy, którymi niczego do tematu nie wnosisz, a więc to Ty, z konkretnego wątku, zrobiłeś własny ściek OT.

gdzie zrobiłeś wystarczający syf.
    I, to właśnie Ty, jesteś od oceniania tego, kto tam narobił syfu, bo moim zdaniem, między innymi właśnie Ty i to wielokrotnie.

wystarczy rezystor o odpowiedniej wartości zamiast poduszki i komputer jest przekonany
    Czyli ingerencja, polegająca na świadomej rezygnacji z poduszki - dokładnie o tym napisałem, a więc z kim i na jaki temat polemizujesz - kolega nie pytał, jak oszukać komputer, tylko, czy taki swap jest możliwy i jak rozumiem, nie chodziło mu wyłącznie o to, czy wieloklin będzie pasował - znowu piszesz niemerytorycznie, co zdaję się jest Twoją immanentną cechą.

Gdybyś posiadł, nieosiągalną dla Ciebie sztukę, czytania ze zrozumieniem, to zrozumiałbyś mój wpis:

jeśli modyfikacje nie wpływają na obniżenie bezpieczeństwa to nic nikomu do tego

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 2,4 200 KM

Domyślnie

coś o diagnoście, który nie wiadomo na jakiej podstawie, miałby zakwestionować kierownicę,
    Kiedyś podczas przeglądu na stacji diagnostycznej widziałem, że diagnosta zapytał o homologację kierownicy (ewidentnie było widać że nieoryginalna). Gościu homologacji nie miał i przeglądu nie zaliczył.

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Cytat Napisał jadzia Zobacz post
    że diagnosta zapytał o homologację kierownicy
    Sądzisz, że kierownica z Giulii nie ma homologacji?

Ty masz homologację, na swoją kierownicę, którą mógłbyś się wylegitymować, gdyby Ci to nakazał diagnosta - na forum jest oddzielny wątek dotyczący swapu kierownicy z TI

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 2,4 200 KM

Domyślnie

Sądzę że ta z Giulii ma homologację
    W tamtej sytuacji nawet ślepy by zauważył, że kierownica była przekładana. Wyglądała na samorobną.
    Myślę że diagnosta na widok kiery z innej Alfy w 159 nawet by sie nie zorientował że było grzebane

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Nie ma żadnych oddzielnych przepisów/wymogów na kierownice - jedynym wymogiem formalnym, jest to, że samochody wyprodukowane od 2009 roku, zgodnie z przepisami UE, muszą być wyposażone w poduszkę powietrzną kierowcy, która umieszczaną jest właśnie w kierownicy - zatem, jeśli kierownica takową posiada - musi to być na niej oznaczone - to żaden diagnosta nie ma żadnych podstaw do jej zakwestionowania i trudno sobie nawet wyobrazić, na jakiej podstawie mógłby taką kierownicę zakwestionować.

Cytat Napisał jadzia Zobacz post
    Myślę że diagnosta na widok kiery z innej Alfy w 159 nawet by sie nie zorientował że było grzebane
    A, skąd miałby wiedzieć, jak wygląda oryginalna kierownica w 159?

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 2,4 200 KM

Domyślnie

A, skąd miałby wiedzieć, jak wygląda oryginalna kierownica w 159?
    To właśnie miałem na myśli. Chyba że sam popyla 159

Auto
    Alfa Romeo 159 1,9 JTS

Domyślnie

Jak rozumiem, traktujemy tę sprawę, jako przykład większej całości, a nie to, czy diagnosta ma/miał/jeździł i zapamiętał kierownicę właśnie w 159, poza tym, są limitowane serie samochodów, różniące się wieloma różnymi elementami wyposażenia, w tym kierownicami - w Polsce jest kilka firm, przerabiających kierownice, tak, że jej wygląd po, nijak ma się do jej wyglądu przed modyfikacją - ktoś sobie ubzdurał problem i próbował go nachalnie forsować, dając przykład dziecka przygniecionego bramą.