No tu mógłbyś się zdziwić, wiadomo że nie będzie to sala kongresowa, ale możesz mi wierzyć że czasem nie jest ona potrzebna
Już nie jedna osoba się zdziwiła, gdy usłyszała w aucie Bregovica i jego Maki Maki
- - - Updated - - -
Większość ludzi myli SQL z DBDrag, SPL/ESPL, mówiąc o subie każdy ma przed oczami wylatującą przednia szybę, a to nie o to chodzi z subem, on ma być wspomagajacy a nie dominujacy.
Przy dobrze zgranym subie (w alfie zgrywa się go z lewym wooferem z racji lokalizacji) sub jako głośnik nie istnieje - nie słyszysz go, tylko czujesz na klacie jakby grał z deski a nie zza pleców
Wiesz, ja z tych co wychowany na koncertach analogowych - scena , muzycy, uczucie bitu, a w takim systemie nie było kwadrofonii, muzyków miało się przed sobą, tych za plecami traktowało się jak intruzów
I... jak dobrze jest zrobiony przód, tył tylko wkurza - a to już nawet i tu kolega się przekonał i zaczyna myśleć o wyłączeniu tylnych tweeterów - a to początek choroby
- - - Updated - - -
Hmm, myślę że taniej wyjdzie Ci sub, niż robota z 2 drogami z dobrym dołem, znałem tylko jedno auto ez suba z dobrym dołem, gdzie nawet nie było tego czuć ze suba w tym aucie brak, ale... tam zestaw zasilajacy, 3 drożny przód, oraz opracowanie drzwi kosztowało tyle że większość ludzi 1/3 kwoty nie akceptuje na modernizacje całego swojego nagłośnienia
https://www.auto-motor-i-sport.pl/te...-miasta,6712,1
to było kolegi auto, robiło straszną robotę.
A może na początek zrób tak:
drzwi dobre tłumienie
wzmacniacz z DSP
sub
Głośniki zostaw fabryczne, je potem zawsze możesz zmienić, a już będziesz miał dobrą bazę. Dodatkowym atutem będzie to, że na 2 raty łatwiej większą kwotę przełknąć![]()
Ostatnio edytowane przez tomek_poznan ; 01-10-2022 o 22:09
Właśnie wczoraj je znowu przykrecilem w dół bo mi wciąż za natarczywie pierdzialy przy samym uchu :-). Teraz je mam chyba na -25 ustawione to nie rażą, w Stelvio one są bardzo blisko uszu kierowcy. Teraz jak wyłączę tyly w dsp całkiem to jakiejś brutalnej różnicy nie odczuwam (nie mówię że żadnej ale nie jest jakaś wielka), a przestrzeń z przodu wciąż jest odczuwalna. Podbilem basy we wszystkich czterech wooferach w okolicy 150Hz i teraz brzmi to od biedy już w miarę. Drzwi głównie chce wytłumić dla wyciszenia samochodu, ale też liczę/wiem że niskie się jeszcze polepszą zarazem. Plus Audiosystemy pewnie wsadzę bo to niewielki koszt a jak już boki będą rozebrane to okazja.
Brak mi tego odczucia basu "z deski" jak to nazwałeś. Choć żeby z tego nędznego subwoofera nie było efektu dudnienia od tylu, to tak go ustawiłem że owszem coś daje ale jednak jak go całkiem wytnę na dsp to też i wielkiej straty też nie ma... Mogłoby go i nawet nie być. Słaby jest ale chyba go dotknę dopiero po modzie na drzwiach jak nie będę wciąż wystarczająco zadowoleny (pewnie nie będę :-) ).
Muszę poczytać o tym wyciąganiu szyb, jeszcze się w to nie bawiłem... Gdzieś czytałem o wsuwaniu mat wygłuszających od góry przez szczelinę przy szybie. Nie realne to?
Daj spokój, mata lepiej się klei jak ją podgrzejesz przed przyklejeniem, do tego Alfa ma takie drzwi że to jest bajka do roboty, to nie to co Jeep Cherokee, gdzie brakuje drugiego przegubu w ręce.
Więcej czasu stracisz na kombinacje niż na rozebranie drzwi, a i efekt będzie inny.
Już nie mogę się doczekać pierwszych przymiarek, choć pewnie całość zrobię do wiosny.
Suba zacznę robić szybko, bo boczek już zakupiłem, jak tylko dostanę auto, zobaczę ile jest miejsca i ile mogę żywicy dać od tyłu boczka a ile od wewnatrz, potem front z frezem na głośnik.
Drzwi też jakoś szybciej ogarnę, do tego rzucę kable żeby już były i czekały, na koniec kufer, ale to już musi być czuć już wiosnę![]()
Ostatnio edytowane przez tomek_poznan ; 01-10-2022 o 22:22
Pewnie tak to tylko "strasznie" mi pachnie bo nigdy tego wcześniej jeszcze nie robiłem :-). Właśnie oglądałem jakiś pierwszy lepszy film na youtube, co prawda o szybie w Octavii, to raczej to trywialne dość.
Nie mogę wkleić pojedyńczych zdjeć z albumu google, to popatrz co mnie czekało w mojej zabawce którą jeszcze kończę, wizualnie skończony, zostało mi tylko spiąć wzmacniacz, dsp i głośniki w drzwiach.
Tam to było wyzwanie tłumić drzwi, a dałem w sumie, 2 warstwy maty wewnątrz, + zaklejenie otworów i na to pianka, na podłogę też poszły 2 warstwy + pianka a na sufit 3 warstwy i 2 pianki - ogólnie w choinkę
https://photos.app.goo.gl/KVh2pWhf3Ga4ud6M8
Ten sub będzie ok, Panowie?
http://www.creativ.net.pl/arc-audio-x2-10-d2
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk