Strona 168 z 264 PierwszyPierwszy ... 68118158159160161162163164165166167168169170171172173174175176177178218 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1,671 do 1,680 z 2639

Temat: Alfa Romeo Tonale

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Żuczek, Żuczek, przeczytaj wcześniejszy post. Napisałem, że bardziej pasuje mi wnętrze w Seacie. czekam, bo mam mocno zajęty kalendarz, a jak jeszcze trzeba znaleźć wolne parę godzin w dwóch kalendarzach (żona), to okazuje się że nie jest to takie proste. Formentora też objeździmy, ale wątpię, że się przekonam do konsoli środkowej w formie tabletu.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Seat jest już przestarzały wizualnie i po prostu brzydki. Mam nadzieję, że Alfie tez dasz szanse i również umówisz się na jazdę próbną.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Tonale odpada. Jest po prostu za drogie w tym co sobą prezentuje względem Seata/Cupry. Nawet Hyundai Tucson wg nas (mnie i żony) jest rozsądniejszy niż Tonale. Jedyna opcja pozostania przy Alfie, to to, że uda się wyrwać w fajnych pieniądzach Stelvio.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 28-10-2022 o 18:40

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Przecież to normalne, że Alfa jest droższa od byle Hyundaia czy Seata. Jeśli chcesz wydać prawie 200 tyś. co Tonale też nie ma co odpuszczać, tym bardziej że zbliża się koniec roku a Alfy pewnie zostanie sporo na stoku i można powalczyć o jakiś rabat.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

W miarę wyposażona Tonale Ti wyszła mi 220tys. I dalej jest to ładnie wyglądające toczydło. Problemem Tonale jest to, że Alfa tym modelem cenowo aspiruje do półki premium a silnikowo została gdzieś w okolicach "byle" Tucsona. Jak zdejmiesz klapki z oczu, to okaże się, że ten "byle" Seat oferuje dużo więcej za 40tys mniej.

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    matyczna pralka Samochód: Giulia 2.0 MY21

Domyślnie

Dobrze, że nie skoda. To dopiero byłby wstyd. Seat przynajmniej kojarzy się wielu z gorącą i luzacką Hiszpanią, a nie z siermiężnymi Czechami, czyli g., które przykleiło się do okrętu, a okręt to Niemcy.

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    W miarę wyposażona Tonale Ti wyszła mi 220tys. I dalej jest to ładnie wyglądające toczydło. Problemem Tonale jest to, że Alfa tym modelem cenowo aspiruje do półki premium a silnikowo została gdzieś w okolicach "byle" Tucsona. Jak zdejmiesz klapki z oczu, to okaże się, że ten "byle" Seat oferuje dużo więcej za 40tys mniej.
    Widzę, że na stoku po rabacie Tonale TI 160KM wychodzi nawet już poniżej 180 tyś. także element finansowy wg mnie jest nie do obronienia. Napisz lepiej konkretnie dlaczego Alfie nie dajesz nawet szansy na tyle, że nie chce Ci się podjechać do salonu.
    Tym bardziej, że Alfę masz od ręki a na Seata byś czekał tatka latka.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Jak chcesz tak porównywać, to słabo wyposażony Seat 190KM DSG wychodzi niecałe 150tys., a wersja 150KM DSG pewnie w 135tys. bym się zmieścił. Tak, element finansowy przy Tonale jest nie do obronienia. Chyba, że zaczną dawać takie rabaty jak na Stelvio. Jak byłem w salonie oglądać Tonale, to stało Stelvio przecenione ponad 50tys. (mam cichą nadzieję, że za pół roku dalej takie promocje będą). Dlaczego nie chcę dać szansy Tonale? Jeżdżę obecnie 159-ką 2,4 (225KM). Jak myślisz jakie będą "wrażenia" z jazdy 160KM Tonale (nie wspominając o 130KM)? Jak się przejadę, to opowiem ci, co mi się przyśniło. Tak patrzę na to co Stellantis robi z Alfą i mnie skręca. Widzę konkurencję wewnątrz grupy od Peugeota, czy DS. Więcej emocji zapewni 3008 lub DS4 w wersji 1,6hybryda 225KM. W podobnych pieniądzach do Tonale. Chociaż DS4 strasznie skrytykował Pertyn u siebie na kanale. W tych samych pieniądzach co Tonale można sobie spokojnie jakieś rozsądnie wyposażone Audi Q3 sprawić. Alfa weszła w bardzo, bardzo konkurencyjny segment, jako marka ze sportowym zacięciem, i zapomniała o tym przy projektowaniu układu napędowego. Już mogli dać sobie spokój z nowym silniczkiem i wziąć gotowca od PSA 1,6. byłby na rynku ze 2 lata szybciej, a i koników byłoby więcej.

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Jeżeli szukasz emocji w SUVie to bardzo trudny temat, żadne Tonale czy Seaty Ci tego nie zapewnią jeśli przesiadasz się z mocnego kombi. Jedynie Stelvio jest dobrą opcją ale tutaj musisz polować na coś z placu, żeby wyrwać dobry rabat. Te jednak się skończą jak wejdzie lift i wyprzeda się rocznik 2022 także trzeba działać dość sprawnie, za pól roku będzie pewnie po ptakach.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Po cichu rozważam też Cupre Leona albo i30N, ale obawiam się, że nie uzyska aprobaty drugiej połówki . Chociaż Kona N w środku jej się spodobała. Ale światła w stylu wściekłego chińczyka na razie skreśliły ją z listy. Na razie jeździmy i oglądamy. Pierwsze spostrzeżenia, to to, że koreańskie bliźniaki nie różnią już się jakością wykonają wnętrza od europy. Pewnych terminów nie przeskoczę, zakup planujemy na czerwiec/lipiec. Konkurencja na rynku duża, już widać, że sprzedawcy inaczej gadają niż pół roku temu. Było prawie jak w Polmozbycie w PRL-u. Z jednej strony postępujący kryzys zauważalnie wpływa na chęć rabatowania, z drugiej prawie 20% inflacja uniemożliwia jakiekolwiek deklaracje na pół roku do przodu.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 30-10-2022 o 12:56