Strona 87 z 484 PierwszyPierwszy ... 37777879808182838485868788899091929394959697137187 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 861 do 870 z 4837

Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Mógłbyś zaprzestać tej dziwnej maniery cięcia wypowiedzi i pociętego odpowiadania?

Zacznę od początku - energii ze słoneczka _nie ma_ - nie w takich czy siakich godzinach, ale nie ma po prostu na miarę potrzeb, i aby je zaspokoić wciąż jest używany ten rzekomo niebotycznie drogi węgiel , rozumiesz ? a co do godzin kiedy jest to z kolei ja nie rozumiem - energii najwięcej trzeba chyba w miesiącach "ciemnych" ? Dodam jeszcze że drogi/tani to pojęcie mocno względne, jak nie ma nic tańszego to drogi robi się tani. Tą drogą idzie "marketing" elektryków, nie przewagą a podwyższaniem cen konkurencji .

Co do głodu , braku wody - no właśnie ! to są realne problemy a nie jakieś rury wydechowe. Ty naprawdę aż tak zabrnąłeś że sądzisz że będziemy sterować klimatem ? i to tak nikłym narzędziem jak samochody? że przed pojawieniem się człowieka kilmat stal w miejscu i po wymarciu naszego gatunku dalej będzie stał? naprawdę nie widzisz jaki to potężny pretekst do wszelkich od maluczkich (partia Ziobry za kasę na konferencję klimatyczną czytam że urządzała zjazd nieżli poplecznicy ) ,po potężne których powiązań z legislacją szalejącą może kiedyś sie dowiemy. Znasz wiele opracowań jak mówisz dot klimatu, nie znasz tych mówiących o tym , że tak naprawdę realnie globalnie to nic nie możemy? trzeba się pogodzić z tym że eksploatujemy planetę i tyle. Choć wielu wystarcza uspokajanie sumienia bo recyklinguje czy "jest za" elektryfikacją (choc jej nie stosuje ,ale co tam, sumienie uspokaja sama chęć).
    Aby zwalczać głód i zanieczyszczenia z nim związane, trzeba otwierać a nie zamykać regulacjami rynki, pozwalać sie tym biednym bogacić, bogaty dba o swoja czystość i otoczenie, biednego do tego najsurowszymi regulacjami nie zmusisz.

Co do tych samochodów - magazynów energii- jak te polacie zastawione samochodami pod blokowiskami będą miały za nie służyć ? bo chyba nie mówisz o mieszkalnictwie 1 rodzinnym ,bo dopiero wyśmiałeś że nie ma ono znaczenia w całościowym ujęciu. Po co mi magazyn w postaci akumulatora , jak mam z 80cio procentową wydajnoscią w postaci PGE.

Zauważyłeś że strasznie dużo czasu przyszłego używasz ?

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Zacznę od początku - energii ze słoneczka _nie ma_ - nie w takich czy siakich godzinach, ale nie ma po prostu na miarę potrzeb
    Chłopie, z tymi rozjazdami faktów z rzeczywistością, to już nie jest równia pochyła. To jest przepaść. Słońce dostarcza na ziemię tyle energii, ze możemy nim pokryć zapotrzebowanie całej ludzkości tysiące razy.
    Gdzies widziałem analizę, która wskazywała, ze pokrycie połowy wszystkich dachów na świecie panelami, to by wystarczyło na dzisiejsze potrzeby (zakładając magazynowanie oczywiscie)

jak nie ma nic tańszego to drogi robi się tani.
    No dokładnie tak. I używaliśmy węgla przez setki lat tylko i wyłącznie dlatego, ze nie mieliśmy alternatywny. A nie dlatego, że był tani.

Co do głodu , braku wody - no właśnie ! to są realne problemy a nie jakieś rury wydechowe.
    no ale ten głód, i brak wody to własnie przez te rury wydechowe sie będzie pogłebiał.

Ty naprawdę aż tak zabrnąłeś że sądzisz że będziemy sterować klimatem ?
    No tak, here we go again. Kogo obchodzą jakies tam naukowe fakty.

- - - Updated - - -

Co do tych samochodów - magazynów energii- jak te polacie zastawione samochodami pod blokowiskami będą miały za nie służyć ? bo chyba nie mówisz o mieszkalnictwie 1 rodzinnym ,bo dopiero wyśmiałeś że nie ma ono znaczenia w całościowym ujęciu.
    o czym ty w ogole mówisz? co ma do mozliwosci wykorzystania zuzytych akumulatorów z samochodow typ budownictwa? Przeciez takie magazyny juz powstaja, na skale przemysłową.

ty chyba kompetnie nie rozumiesz, ze panele fotowoltaliczne mozna stawiac gdzie indziej, niz na dachu budynku jednorodzinnego. Albo w ogole jakiekolwiek budynku. Nie słyszałes nigdy, że istnieją całe farmy fotowoltaliczne?
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Przeciez takie magazyny juz powstaja, na skale przemysłową.
    I jak się spektakularnie palą (patrz serwerownie OHV, powerbank tesli). Przecież oni to budują ze zużytych ogniw. wystarczy, że ktoś źle zweryfikuje stan jednego ogniwa (a jest w takim magazynie ich tysiące), i mamy nieszczęście gotowe.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 03-11-2022 o 13:20

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

... Słońce dostarcza na ziemię tyle energii, ze możemy nim pokryć zapotrzebowanie całej ludzkości tysiące razy. ...?
    Tobie się zlewa czas teraźniejszy z nieokreśloną przyszłoscią . Co z tego że _możemy_ jak _nie robimy tego_ ? ja pisze że nie ma energii ze słońca w gniazdkach i produkcjach tyle ile trzeba, a Ty brniesz że _jest_ .No jak jest jak nie ma ?
    pokryj to zapotrzebowanie, zacznij jeździć elektrykiem i wtedy pisz. A nie manewruj w wyimaginowanej przyszłosci.

Siedzisz w tych linkach i analizach i się oderwaleś totalnie od rzeczywistości chyba.

Nie, rurami nie wpłyniesz w stopniu istotnym na klimat. Wpłyniesz na samouspokojenie (o ile w to wierzysz oczywiście).

Co do magazynów z samochodów zrozumialem że mówisz o samochodzie służącym za magazyn.

Znaczy z magazynowaniem energii nie ma problemu (tzn w przyszłości nie ma, i w analizach) , tylko nie każdy zlewa przyszłość z teraźniejszoscią. Więc z magazynowaniem jest problem , stąd przedziwne przeróżne pomysły na to, gdyby nie było problemu - po prostu byłaby magazynowana w stopniu wystarczającym., Póki co sprowadzamy wegiel i długo będziemy (gdzieśtam niszcząc planete, ale to jest gdzieśtam).

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 147 1.9 jtd 16V

Domyślnie

Proponuję zakończyć dyskusję. Tomtrz wierzy w naukę, nieraz to słyszałem przez ostatnie 2 lata...
    Reszta nie wierzy w naukę i tyle. Teorie spiskowe, bzdury, głupoty, Edyta Górniak itd. Okej. Niech tak będzie.
    Do tego jest Żuczek, który gościowi pytającemu o zakup 147 z silnikiem jtd - czy znajdzie coś sensownego w konkretnej kwocie, odpowiada, żeby sobie odpuścił śmierdzącego diesla i kupił 1.6 TS...
    Lubię zaglądać na to forum i śledzę "forum ogólne o alfa romeo". Ale ten wątek robi się już bardzo męczący.

Wiem, mogę go nie czytać po prostu. Ale zastanawiam się nad sensem tej dyskusji, chyba go nie ma.
    Trzeba podpisać protokół niezgodności i już.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Maxi Zobacz post
    Proponuję zakończyć dyskusję. Tomtrz wierzy w naukę, nieraz to słyszałem przez ostatnie 2 lata...
    Reszta nie wierzy w naukę i tyle. Teorie spiskowe, bzdury, głupoty, Edyta Górniak itd. Okej. Niech tak będzie.
    No tak zapomniałem, że mamy rok 2022, czas tak zwanych "faktów alternatywnych". To znaczy, ze ludzie bez żadnej żenady zestawiają dowolne banialuki z faktami naukowymi, i uważają to za dyskusję. No nie, fakty są jedne.

"nauką nauka, a rzeczywistość.....włącz samodzielne myślenie...itp itd".

Dyskutować to sobie można nad wyższoscią samochodów czerwonych nad niebieskimi, ale jesli chodzi o fakty, to one są, albo ich nie ma. Nie ma "alternatywnej nauki", w która można wierzyć, alternatywnie do tej "mainstreamowej nauki".

No ale takie mamy czasy, i to nie od wczoraj, wiec chyba rzeczywiscie, trzeba sie pogodzić z tym, zedyskusja nie ma zbytnio sensu. Szamani pozostaną szamanami (tfu, zwolennikami faktów alternatywnych).

- - - Updated - - -

Siedzisz w tych linkach i analizach i się oderwaleś totalnie od rzeczywistości chyba.
    o właśnie, taki idealny przykład.

Jaka tam nauka, ja wiem jak jest, mam własne oczy. Jacys tam naukowcy mówią, że ziemia jest okrągła, ale ja patrze na horyzont i nie widze zadnego zakrzywienia, czyt. jest płaska. Szach mat, oderwani od rzeczywistości naukowcy.
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 03-11-2022 o 14:27
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

To znaczy, ze ludzie bez żadnej żenady zestawiają dowolne banialuki z faktami naukowymi, i uważają to za dyskusję. No nie, fakty są jedne.
    A jak im fakty nie pasują to je przemilczą - patrz post #860.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Ty zaś wpadasz w pułapkę patrzenia w wartości względne, podczas, gdy planetę trują konkretne bezwzględne tony wyprodukowanego CO2, a nie procenty z mixu energetycznego.
    serio chcesz zestawiac ze sobą różne regiony geograficzne, o diametralnie roznej powierzchni, i zaludnieniu ze sobą, i uznac to za w jakis sposob miarodajne?

Idziemy tym tropem. Zestawmy dwa kraje. Lichtenstein i Norwegie.

https://ourworldindata.org/grapher/a...ountry=LIE~NOR

szach mat! Norwegia niby taka ekologiczna, a emituje na potęgę!!!
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Naprawdę chcesz tak spłycać dyskusję? Wg danych ze strony na którą sam się powołujesz, Azja odpowiada za 80% produkcji energii z węgla. Czy w Azji żyje 80% populacji Ziemi? Przez lata jokoś inni potrafili utrzymać lub zmniejszyć emisje, a tylko azjaci zwiększyli je 4-ktornie. To są właśnie fakty które do ciebie nie docierają.
    Odniosłeś się do jednego zdania. Mam rozumieć , że reszta postu przekonała i się z nim zgodziłeś?

- - - Updated - - -

dziemy tym tropem. Zestawmy dwa kraje. Lichtenstein i Norwegie.

https://ourworldindata.org/grapher/a...ountry=LIE~NOR

szach mat! Norwegia niby taka ekologiczna, a emituje na potęgę!!!
    I tu masz rację, bo Lichtenstein zmniejszył emisje o ok. 25%, podczas gdy stojąca OZE i elektrowniami wodnymi Norwegia zwiększyła o ok. 25%. Czyli coś poszło grubo nie tak.
    Chcąc porównywać kraje różniące się liczbą mieszkańców 100x próbujesz mi udowodnić błąd podczas gdy ja porównuję populacje ~4mld (80% emisji) kontra ~3mld (20%emisji). To się nazwa manipulacja.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 03-11-2022 o 14:51

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Naprawdę chcesz tak spłycać dyskusję? Wg danych ze strony na którą sam się powołujesz, Azja odpowiada za 80% produkcji energii z węgla. Czy w Azji żyje 80% populacji Ziemi? Przez lata jokoś inni potrafili utrzymać lub zmniejszyć emisje, a tylko azjaci zwiększyli je 4-ktornie. To są właśnie fakty które do ciebie nie docierają.
    Odniosłeś się do jednego zdania. Mam rozumieć , że reszta postu przekonała i się z nim zgodziłeś?
    Przecież to jest twój argument, ale to ja spłycam dyskusję? Norwegia generuje 300 razy więcej CO2 niz lichtenstein.

ba.

Europa emituje kilka razy więcej, niż afryka!!!

https://ourworldindata.org/grapher/a...=Europe~Africa

Afryka biedna taka ekologiczna, a przeciez ekologia to taka fanaberia dla bogatych.
    Jaguar S-type 4.2 V8