Giulia B-Tech+ Rame Liquido: https://www.forum.alfaholicy.org/nas...o_vesuvio.html
IG: https://www.instagram.com/shimmy.never.stop/
Taką cenę za moduł z wymiana usłyszałem w ASO. Nie będę udawał, że sam jestem mechanikiem i wymieniałem moduł MA więc jeśli jest możliwość przełożenia/ zakombinowania z krzywkami to zwracam honor. Co nie zmienia faktu, że ten który wkleiłeś był niekompletny
Byłem przy wymianie MA w Giulietta kolegi, tam to rzeczywiście wydawało się proste. W giulii jest jednak wiecej z tym roboty - to wiedzę jednak czerpię tylko z jedynego dostepnego filmu na YT z tej wymiany. Już samo to spaghetti robi robote.
Nie mniej jednak dobrze wiedziec, że z tego co mowicie da się tą operację przeprowdzić dużo taniej. Chociaż najlepiej jej unikać.
Cześć,
Tak sprawdzałem co kolega napisał, no i wychodzi na to, że zalewając olejem Motul 8100 eco-clean 5W30 nie spełniasz podstawy o jakiej pisałeś.
Ten olej posiada następujące parametry :
HTHS viscosity at 150°C (302°F) 3.1 mPa.s - OK
Viscosity Index ASTM D2270 164.0 - poniżej wartości
TBN ASTM D2896 7.9 mg KOH/g - poniżej wartości
Hej. Podłączę się tutaj ze swoim tematem.
U mnie nie działa jeden elektrozawór. Konsultowałem z poprzednim właścicielem (to było auto salonu i serwisu AR) Giulii i mieli podobne objawy w tym aucie. Nawet wymienili aktywator ale okazało się, że to nic nie dało a problem był (i teraz pewnie też - oby!) w połączeniu elektrycznym do elektrozaworu. Poprawili i było ok (jakiś czas).
Czy ktoś miał/słyszał podobny problem?
Jutro jadę do mechanika to napiszę coś więcej
Witam
Gwarancje skończyłem we wrześniu. Pierwsze objawy szarpania miałem przy zimnym silniku ok 45000km. Obecnie 60000 pierwszy raz rano na zimnym szarpało w taki sposob ze zapalił się kontrolka silnika. W serwisie zamieniono cewki z pierwszego na trzeci cylinder (wypadł w pierwszym). Dziś powtórka - skontroluj silnik. Po zgaszeniu i zapaleniu samochodu pracuje normalnie. Samochód wszystkie przeglądy i wymiany zgodne z instrukcja ok.14000 - zalany selenia w serwisie Fiata Bielsko. Zobaczymy teraz czy to cewka czy jednak M. Wczesniej zgłaszałem te problemy to kasowali ustawienia skrzyni- bo nie wiedzieli co się dzieje - nie było błędu. Najgorzej ze pogwarancji![]()
nie napisałeś tak na 100% czy świece były kiedykolwiek wymieniane (napisałeś że robione z instrukcją, chcę się upewnić)? One niby idą wg książki (o ile pamiętam) wymieniane są na 4lata 60tys km, ale wielu twierdzi że to za dużo i żeby zmienić przy 40-45. Niektórym pomogło, innym nie. Jeśli świec nie zmieniałeś jeszcze to zanim zwalisz na MM czy cewkę, zajmij się świecami.