Ale wy wiecie w ogole, czemu samochody zastąpiły konie? Bo chyba nie wiecie, w co sie pakujecie
Bo tak stosując dokładnie te same argumenty, ktore w kółko powtarzacie, to ten koń był lepszy. Gdybyscie wtedy to wy decydowali, to bysmy nadal jezdzili konno.
Jaguar S-type 4.2 V8
Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
Citroen Xantia Activa II V6 - była
Citroen Xantia II 2.0 16V - była
Skoda Felicia 1.3 MPI - była
cholera, nie pomyślałem o tym. Tak, to jednak przez to ludzie się przesiedli na te samochody, których nikt nie chciał... Czyli jednak też przymus
- - - Updated - - -
Przepraszam kolego, ale dla Ciebie już nie ma ratunku. Są dwie opcje, że nie widzisz różnicy i ogólnie tego całego "clou" problemu, które chcemy ukazać.
Pierwsza (jesteś ograniczony umysłowo, ale odpada bo na podstawie Twoich wypowiedzi można to spokojnie wykluczyć)
Druga, no właśnie tajemnica. Przecież większość z nas wielokrotnie powiedziała i napisała, że auto elektryczne ma również bezapelacyjne plusy. Tylko powinno się samo obronić. Bez dopłat, przepisów, które definitywnie, jak powiedział prezes Toyoty (tak wiem, pewnie też się nie zna), nie ograniczają ogólnie emisji, tak jak się to nam sprzedaje, tylko eliminuje dany sposób emisji, czyli silnik spalinowy, hołubiąc przy tym, jeden, jedyny właściwy samochód elektryczny
Ostatnio edytowane przez Kurynio ; 26-12-2022 o 20:10
jaki mityczny, przytaczałem już jaki jest ogrom "karami" nazywanych podatków na spalinowce - to nie żdne kary, nikt kary nie ponosi, producent żadnej kary nie ponosi, wlicza w cenę cy to karę, czy droższe technologie dla ich uniknięcia klient za to płaci. Trwają dyskusje skąd cena Tonale z kosmosu - no stąd.
https://menadzerfloty.pl/ochrona-sro...rm-emisji-co2/
Nie bardzo też rozumiem, potęzna instytucja ogłasza że dąży do zakazu sprzedaży samochodów spalinowych nma terenach gdzie ma władzę, czemu nie brać tego na poważnie? skoro podatki w cenie samochodów zapowiada i jak najbardziej wprowadza - to się dzieje przecież.
No nie, raczej tu mało kto mówi o jakichkolwiek plusach. Raczej, ze w ogole sie do niczego nie nadaje, i nie jest w stanie zastapic spalinowego (a jest).
I to nie jest żadna tajemnica. To wy całkowicie ignorujecie, wypierac ze swojego umysłu fakt, ze samochody spalinowe trują. Juz pal licho globalne ocieplenie. Emitują syf, który truje ludzi. Nie tylko tych ludzi, ktorzy z samochodów korzystają. To jest niezaprzeczalny fakt. I zadne stekanie, ze przeciez inni wiecej, a my tylko troche, tego nie zmienia.
Elektrownie, co trują, tez płacą kary. Inne zakłady przemysłowe za emisje tez płacą kary. Za zrzuty sciekow płacą. Praktycznie kazdy producent czegokolwiek płaci jakis rodzaj opłat srodowiskowych.
Tak w kazdej innej sytuacji, jak podejdziesz do kogoś, i zaczniesz mu pryskać w twarz trucizną, albo nawet wystarczy, ze mu po prostu będziesz smrodził, to poniesiesz karę. Czy nie? No tak. Zakaz palenia papierosów w miejsach publicznych, kojarzysz? Tak ze no nie, wy tu nie chcecie wolnego rynku, tylko dalszej bezkarności
Wiemy, ze samochody spalinowe trują od dziesięcioleci, ale zrobiły dla cywilizacji więcej dobrego, niż złego. Godzilismy sie na to, bo nie było alternatywy. Teraz mamy.
I jak będzie ten zakaz, którego NIE MA. To ja nie mam z nim problemu. Gdyby nie było zakazu wyrzucania smieci po rowach, to bysmy mieli rowy pełne śmieci. Nie ma co liczyc, ze ludzie sami z siebie zachowaja sie jak trzeba, co widac doskonale po tym wątku.
A z tym prezesem toyoty, to wiesz, co go troche bardziej obchodzi, niz globalne ocieplenie? Sprzedaz hybryd, w ktorej jest toyota jest liderem. Juz nie badzmy az tacy naiwniChociaz ma on troche racji, ale w przypadku japonii, ktora z tego co kojarze ma prad glownie z ropy i węgla.
Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 26-12-2022 o 21:13
Jaguar S-type 4.2 V8
No to różnimy się tutaj o 180 stopni.
Nie rozumiem w takim razie dlaczego jeszcze takiego nie masz? Dlaczego żaden nie spełnia twoich oczekiwań? Przeczysz sam sobie.
Już się składamy na dopłaty. A będziemy jeszcze na infrastrukturę, nie wierzysz? Myślisz, że całą infrastrukturę wybudują firmy prywatne za prywatne pieniądze? Jeśli tak, to gratuluję naiwności...
166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
ale uznajesz fakt, ze samochody truja i zabijaja postronnych ludzi, i uwazasz, ze nie trzeba ich w zaden sposob za to karac, tak? Czy w ogole całkowicie ignorujesz ten fakt?
Dlaczego nie kazdy jezdzi skoda? Przeciez to mądry wybór i dobry samochód.
eeeee....heloł?
No za bardzo sie nie składasz, bo podatki nadal sa zdecydowanie wyzsze, niz dopłata.
W jaki sposob ty chcesz sie składać na infrastrukture? Przecież to firmy energetyczne, i operatorzy ładowarek je bedą budowac, zeby ZARABIAC NA NICH PIENIADZE. Bo bez nich nie beda zarabiac pieniedzy. Tak jak Orlen musiał wybudować stacje benzynowe, zeby sprzedawac ci paliwo, zeby zarabiac pieniadze. To gdzie ta twoja składka sie w tym miesci? Bo to sa normalne firmy, i nawet za bardzo nie maja dostepu do publicznych pieniedzy. Oczywiscie ta inwestycja jest wliczona w cene produktu. To dotyczy absolutnie wszystkiego, co kupujesz. W ogóle o co cho?
Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 26-12-2022 o 23:01
Jaguar S-type 4.2 V8
Państwo będzie się do tego dokładać, pośrednio czy bezpośrednio. Nawet jeśli w formie ulg dla takich inwestycji, ale znając życie dużo bardziej. Tak, jak teraz do zakupu elektryków.
I co to za bzdura, że się nie składam? Jest dopłata, czy jej nie ma? Idzie to z podatków, czy nie idzie? Jakby nie było dopłaty to podatek byłby jeszcze wyższy, więc argument jest delikatnie mówiąc z d...y!
Jeśli ktoś uznaje Skodę za obiektywnie lepszy samochód od innych to raczej nią jeździ? A jeśli wybiera inny model to uznaje, że to ten co wybrał jest lepszy? Heloł?
W mojej opinii ogólnie Skoda nie jest dobrym samochodem. A już na pewno nie dla mnie
Zdarzają się pojedyncze udane modele, ale to wyjątki. Znam lepsze auta i dlatego nią nie jeżdżę - proste.
Uznaję fakt, że trują - jak wiele innych rzeczy, np. śmieciowe żarcie. Nie uznaję faktu, że trzeba za to karać - bo wg mnie to jest utopia.
166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html