Temat: Auta elektryczne i ogólnie powszechna elektryfikacja

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    Nie mówią zle o elektrykach, wiec to chyba logiczne, ze sa zastraszeni, nie? Proste.
    jeszcze raz - czy jak prezes koncernu tytoniowego powie, ze papierosy sa zdrowe, to ty go posłuchasz?
    Idąc Twoim tokiem rozumowania. Zachłystują się elektrykami i nie widzą w nim wad, to na pewno mówią prawdę, bo dlaczego by mieli nie mówić...
    Jeszcze raz, jak zakazują spalinowych, zamykają kolejne elektrownie czy to węglowe czy atomowe bo mówią, że to złe, jednocześnie później okazuje, że sponsorował ich Putin, żeby uzależnić od gazu, to już dobrze i ich słuchasz.

Jeszcze raz mówię, nie nie twierdzę (jak i wiele osób stąd, jak i randomy takie jak nędzni prezesi koncernów), że EV nie mają zalet. Po prostu mają też wady i nie należy podchodzić do nich i sposobów ich wprowadzania bezkrytycznie i nie na siłę. Ty jednak, wszystkich nie brandzlujących się panaceum elektrycznym negujesz, wyśmiewasz i tyle (notabene sam jeżdżąc spalinowym autem, tutaj pozwolę sobie użyć Twój przykład z prezesem koncernu tytoniowego, który w tym przypadku zachwala jakie fajki są super, ale sam nie pali...).

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Kurynio Zobacz post
    Idąc Twoim tokiem rozumowania. Zachłystują się elektrykami i nie widzą w nim wad, to na pewno mówią prawdę, bo dlaczego by mieli nie mówić...
    Jeszcze raz, jak zakazują spalinowych, zamykają kolejne elektrownie czy to węglowe czy atomowe bo mówią, że to złe, jednocześnie później okazuje, że sponsorował ich Putin, żeby uzależnić od gazu, to już dobrze i ich słuchasz.
    no ale ja sie tu przeciez nie podniecam tym, co powiedział odklejony Elon, czy ktokolwiek, kto chce mi coś sprzedać, i ma w tym swój osobisty interes
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Moze dla odmiany jakies badania, dane, fakty
    Dostałeś badania (np. J.D. Power), dane (masa aut EV) oraz fakty (np. zachowanie baterii lekką zimą).
    Co z tym zrobiłeś?
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Dostałeś badania (np. J.D. Power), dane (masa aut EV) oraz fakty (np. zachowanie baterii lekką zimą).
    Co z tym zrobiłeś?
    No jak to co. Wyśmiał, przemilczał, zignorował, odwrócił kota ogonem (ten biedny kot to u niego robi już za wentylator od tego obracania).

Wysłane z mojego moto g(50) przy użyciu Tapatalka
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Co z tym zrobiłeś?
    ?????
    Te badania, które ja wrzuciłem, a wy sobie w nich wyczytaliscie co chcecie (czyli bardzo duze auta, gdzie no nie ma małych silników, to z czym do ludzi, a małe auta z turbopierdziawkami też sa i wygrywaja w swoich segmentach ).
    Masa aut z EV. No fajnie, ale no co dokładnie z tego wynika? Sprawdz ile auta ważyły 30-40 lat temu. To jak wy macie ciezsze, niz 30 lat temu to jest cacy, ale jak za 30 lat wszystkie beda jeszcze ciezsze, to jest be? No juz pomijajac, ze teraz nagle sie zaczynacie rzekomo martwic czyims bezpieczeństwem, ale tak jak nie trzeba, to ono nie ma zadnego znaczenia (bo to dla silników ludzie samochody kupuja, a nie dla takich pierdół, albo zeby silniki wytrzymywały 50 lat, zeby na drodze jezdzily niebezpieczne graty) Baaa, na drogach całe mnóstwo suvów, któr e niedość, ze ciężkie, to wyzsze, i trafiaja mniejsze aut tam, gdzie są słabsze. Nikt sie tym nie przejmuje. Ale elektryki?!?!?! No jedziemy z nimi
    Fakty - zachowanie baterii zimą. No a kto tu w jakikolwiek sposób zaprzecza, ze w zime sa mniejsze zasiegi? Czy moze chodzi o te "dane" od "dziennikarza", któremu "zimno kradnie prąd", z czego to w kolejnym tu wrzuconym artykule, juz sie redakcja lekko wycofywała?
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 13-01-2023 o 00:09
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Rowerzysta Avatar Krzyk
    Auto
    Alfa Romeo Stelvio MY21 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    odwrócił kota ogonem (ten biedny kot to u niego robi już za wentylator od tego obracania
    I to jest właśnie energia odnawialna. Co prawda z wykorzystaniem niewolnika, ale takich elektroentuzjastycznych niewolników ci u nas dostatek.

Ileż to ja się namęczyłem, żeby wyjaśnić dzieciom, co to jest abstrakcja. A wystarczyło im dać do poczytania ten wątek
    Ostatnio edytowane przez Krzyk ; 13-01-2023 o 00:09
    Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.

Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

Cytat Napisał Krzyk Zobacz post
    I to jest właśnie energia odnawialna. Co prawda z wykorzystaniem niewolnika, ale takich elektroentuzjastycznych niewolników ci u nas dostatek.

Ileż to ja się namęczyłem, żeby wyjaśnić dzieciom, co to jest abstrakcja. A wystarczyło im dać do poczytania ten wątek
    I wtedy odjechaliscie razem maserati V8 z 2035 w kierunku zachodzącego słońca?

- - - Updated - - -

Cytat Napisał danus77 Zobacz post
    No jak to co. Wyśmiał, przemilczał, zignorował, odwrócił kota ogonem (ten biedny kot to u niego robi już za wentylator od tego obracania).
    no, taki odwracanie ogonem, jak na przykład w odpowiedzi na ankietę uzytkowników elektryków co do uzytkownia auta zimą, ktora przeczyła ich tezom, zaczeli wymyslac, ze;
    bo oni tylko jedna zime przejechali (a oni nawet jednej, ale wiedzą lepiej)
    ze jak uzytownicy stwierdzili, ze raczej nie maja problemów, to znaczy, ze jednak je mieli

i wiele innych ciekawych spinów, których by sie sam jacek kurski nie powstydził

ale to ja odwracam kota ogonem <3

Danus, przedstawiałeś sie tu jako symetrysta, ale wychodzi na to, ze to raczej jak ci od "panie, ja wcale, absolutnie, nic a nic, nie jestem za pisem, ale........ ten tusk to złodziej je, a kaczynski to najlepszy"
    Ostatnio edytowane przez Tomtrz ; 13-01-2023 o 00:24
    Jaguar S-type 4.2 V8

Użytkownik Fachowiec Avatar Kurynio
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Stelvio Q, wcześniej Stelvio 2.0 280

Domyślnie

i wiele innych ciekawych spinów, których by sie sam jacek kurski nie powstydził

ale to ja odwracam kota ogonem <3

Danus, przedstawiałeś sie tu jako symetrysta, ale wychodzi na to, ze to raczej jak ci od "panie, ja wcale, absolutnie, nic a nic, nie jestem za pisem, ale........ ten tusk to złodziej je, a kaczynski to najlepszy"
    Czyli reasumując - a propos marchewki, bardzo lubię jazdę na wrotkach.

Chłopaki, kończcie flaszkę i do domu, ostatni gasi światło

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

no pewnie, lepiej, zeby byly lzejsze, niz ciezsze, ale wiesz, ze dzisiejsze spaliniaki podobnych segmentów tez sa dobre kilkaset kg ciezsze od tych sprzed 30-40lat?
    Kolega zwróci uwagę, że dzięki wzrostowi masy klient dostał coś w zamian. Po pierwsze więcej bezpieczeństwa. Systemy bezpieczeństwa ważą. Chcesz porównywać drzwi od passata z lat 70-tych do drzwi obecnego Passata? Drzwi obecnego Passata ważą podobnie co drzwi Tesli .Bo jedno i drugie posiada konstrukcję mającą za zadanie pomóc Ci przeżyć przy zderzeniu bocznym. Poduszki powietrzne też ważą. Strefy kontrolowanego zgniotu też ważą. Komfort tj. rozmiar auta i jego wyciszenie jest podobne w Passacie i Tesli. Ale ciężko już porównywać Passata z lat 70-tych jeśli chodzi o wyciszenie do obecnego. Rozmiarem też nie wiem, czy stary Passat nie jest mniejszy od obecnego Golfa kombi. Obecnie auto elektryczne segmentu B/C/D jest dziesiąt procent cięższe od swojego odpowiednika spalinowego. I co otrzymujemy za większe ryzyko przy wypadku? Te kilkaset kg baterii daje nam to co kilkadziesiąt kg benzyny. Tymczasem w jak sam kolega zauważył we wcześniejszych wpisach spalinowe jednostki napędowe zostały przez te kilkadziesiąt lat zmniejszone i odelżone.

ps. kolega Tomtrz zgodnie ze swoim zwyczajem przemilczał artykuł o dobrych praktykach postępowania zimą z baterią w aucie EV. Ciekawe ilu klientów nie posiadających własnego garażu nabywa tą wiedzę przed zakupem auta EV, a ilu budzi się z ręką w nocniku przy pierwszych mrozach. Powiedzonko o trzymaniu auta pod kocem nabiera nowego znaczenia
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 13-01-2023 o 08:29

Użytkownik Pasjonat Avatar danus77
    Mieszka w
    Bełchatów
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 jtd 20V Sportronic '04r

Domyślnie

Widzę, a raczej czytam i nie wierzę, co czytam. Jak kończą się sensowne argumenty, to zrobimy wrzutkę o polityce.
    A potem się dziwić, że jest jak jest [emoji3525]
    Dla mnie to już definitywnie EOT. Szkoda mi życia i energii na tłumaczenia. Mam tego wystarczająco w pracy i na warsztacie.

Wysłane z mojego moto g(50) przy użyciu Tapatalka
    Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
    były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
    jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
    Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
    http://chomikuj.pl/danus77