Chyba jest to proste - "zapina" kilka obwodów. Brak "1" na wyjściu powoduje "0" w kilku obwodach i pojawiają się błędy (w określonych centralkach-modułach).
Hej, ostatnio po ok 250km trasy autostradowej wyskoczył mi check engine. Samochód wszedł w tryb N, ale wszystkie systemy działały oraz moc nie była ograniczona. Stało się to podczas przyspieszania 100-150kmh na ok połowę pedału przyspieszenia po kickdown, bo zwolniłem przed wyprzedzającymi i chciałem powrócić do predkosci wyższej. Po zatrzymaniu auta na stacji i odczekaniu kilku minut niestety błąd pozostał. Zrobiłem jeszcze 100km do celu bez większych problemów. Na drugi dzień to samo, check pozostał.
---> do sedna: Nie pytałbym was o wróżenie z fusów zanim podepne auto po kompa, ale: dodatkowo samochód zapala z opóźnieniem (na zimnym i ciepłym tak samo) tzn rozrusznik kręci ok 1-2 sekundy i następnie odpala normalnie. Druga anomalia to mam wrażenie że samochód pracuje głośniej, twardziej i coś szeleści/chrobota w okolicy wentylatora/chłodnicy ogólnie przed silnikiem.
Jakieś rady na szybko? Myślicie że mogę podjechać te 5-10km do warsztatu/kompa, czy to wygląda na coś poważniejszego?
Filmik z odpalania https://drive.google.com/file/d/1NSw...ew?usp=sharing . Mogę jeszcze nagrać samą pracę, ale raczej jakość telefonu nie pozwoli odróżnić klekotu standardowego od tych szelestów w okolicy chłodnicy.
Ostatnio edytowane przez mareckiw ; 15-02-2023 o 23:04
słyszałem ze w tych silnikach 2.0 280km lubi pasc moduł multiair przy dosc malych przebiegach, rzędu 40kkm, prawda to?
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS
Auta super ale moduł to porażka i nie ma co na siłę tego bronic. Jak ktoś dłużej pojeździ to wymianę MA ma gwarantowana a niestety nie kosztuje to kilka stowek. Najgorsze jest to, że klepią te moduły od 12 lat i jak to się sralo, tak nadal się sra. W giuliettcie jestem po wymianie, w stelvio też mnie to pewnie czeka za jakiś czas.
Wiemy o tym, że niektórym pada. Podobnie jak w Giulietcie. Ja miałem dwie Giulietty MA i kompletnie nic się nie działo, a inni kręcili z tego nie wiadomo jaką aferę. Nie jest to jakiś problem na zasadzie, że 50% osób wymienia moduł MA.
No nie ma - ja zrobiłem prawie 200 tys. km trzema silnikami z MA i żaden nie był wymieniany. Więc gdzie ta "gwarantowana" wymiana?
Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019
Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS