Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: Jak wymontować przepustnicę

alfawm
    Gość

Domyślnie Jak wymontować przepustnicę

Witam
    Alfa 156 benzyna 1,8 z 1999r.
    Jak w temacie. Czy jest dużo pracy przy demontażu przepustnicy, czy jestem w stanie sam to zrobić bez jakichś specjalistycznych narzędzi? Chciałem ją wyczyścić bo w środku syf. Jest może gdzieś jakiś opis (zdjęcia) krok po kroku jak to zrobić. Szukałem ale nie widzę nic konkretnego.
    Proszę o pomoc kogoś, kto to już przerabiał. A silniczek krokowy jest przykręcony do przepustnicy? Bo też przy okazji bym go wyczyścił.
    Przeczyściłem przepustnicę tak z grubsza jak moglem dostać się z zewnątrz. Po tej operacji obroty mam 2000, 1000 na biegu jałowym (wahania) jest to o wiele za dużo. Przed zrobieniem adaptacji pasowałoby wyczyścić dokładnie przepustnicę i silniczek krokowy.
    Pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Silniczek krokowy demontujesz torxem T-30 albo T-40 (nie pamiętam dokładnie) i uwaga! JEST TO CZĘŚĆ NIE ROZBIERALNA!
    1 - odłączyc akumulator
    2 - wyjąć zabezpieczenie z wtyczki i odłączyć ją
    3 - odkręcić 2 śruby na torx od silniczka
    4 - napsikać/zalać jakimś środkiem który dobrze usuwa nagar - powtórzyć operacje kilka razy do uzyskania czystego wnętrza gdzie znajduje się "zapadka" przepuszczająca powietrze
    5 - odczekać do wyschnięcia i zalożyć
    To tak w skrócie.

Jeśli chodzi o samą przepustnicę nie jest to nić trudnego, odłączyć rurę od dolotu a najlepiej ją zupełnie wyjąć z samochodu będzie Ci wygodnie jak również przewód od podciśnienia. Reszty już dokładnie nie pamiętam co po kolei robiłem w każdym razie dasz sobie radę a cała operacja wymontowania i zamontowania potrwa jakąś (za 1 razem) godzinę może 2

Żeby nie było wątpliwości mówię o takim silniczku krokowym (który kosztuje jedyne 700-800zł nowy )

Ostatnio edytowane przez aniol_jojo ; 21-10-2009 o 15:11
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

JFC
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    Silniczek krokowy demontujesz torxem T-30 albo T-40 (nie pamiętam dokładnie) i uwaga! JEST TO CZĘŚĆ NIE ROZBIERALNA!
    ....
    EEE..no dopiero co z kolegą od "prądów błądzących" rozbierałem na części składowe, nawet szczotki, wirnik silniczka przeglądnięte i wyczyszczone, luz na połączeniu wirnik/ślimak skasowany. Oczywiście zależy który silnik akurat kolega ma, ale rocznik '99 to pewnie taki jak mój w CF2.

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

alfawm jest taki dział na forum Zrób to sam a w nim krótko opisany problem o który pytasz :

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...epustnicy.html

alfawm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Superjahu007 Zobacz post
    alfawm jest taki dział na forum Zrób to sam a w nim krótko opisany problem o który pytasz :

http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...epustnicy.html
    Witam
    Dziękuję ci ślicznie. Rzeczywiście jest. Myślę że mi to wystarczy.
    Mam takie pytanie w związku z tym linkiem powyżej.
    Po co przy czyszczeniu musi być przekręcony kluczyk w stacyjce.
    Ma to jakieś szczególne znaczenie?
    Ostatnio edytowane przez Superjahu007 ; 21-10-2009 o 20:04

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał aniol_jojo Zobacz post
    1 - odłączyc akumulator
    2 - wyjąć zabezpieczenie z wtyczki i odłączyć ją
    3 - odkręcić 2 śruby na torx od silniczka
    4 - napsikać/zalać jakimś środkiem który dobrze usuwa nagar - powtórzyć operacje kilka razy do uzyskania czystego wnętrza gdzie znajduje się "zapadka" przepuszczająca powietrze
    5 - odczekać do wyschnięcia i zalożyć
    To tak w skrócie.

Jeśli chodzi o samą przepustnicę nie jest to nić trudnego, odłączyć rurę od dolotu a najlepiej ją zupełnie wyjąć z samochodu będzie Ci wygodnie jak również przewód od podciśnienia. Reszty już dokładnie nie pamiętam co po kolei robiłem w każdym razie dasz sobie radę a cała operacja wymontowania i zamontowania potrwa jakąś (za 1 razem) godzinę może 2

Żeby nie było wątpliwości mówię o takim silniczku krokowym (który kosztuje jedyne 700-800zł nowy )

Bo to jest sposób na czyszczenie po demontażu z auta .
    I ta metoda jest dokładniejsza i generalnie wtedy przepustnica jest dokładnie wyczyszczona.

A to co ja podałem w linku to czyszczenie przepustnicy w samochodzie . A kluczyk musi byś przekręcony żeby była otwarta .

alfawm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Superjahu007 Zobacz post
    Bo to jest sposób na czyszczenie po demontażu z auta .
    I ta metoda jest dokładniejsza i generalnie wtedy przepustnica jest dokładnie wyczyszczona.

A to co ja podałem w linku to czyszczenie przepustnicy w samochodzie . A kluczyk musi byś przekręcony żeby była otwarta .
    OK.
    Teraz to już jasne.
    Jutro próbuje. Dzięki.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Później trzeba zrobic adaptacje, aby nie głupiał.

alfawm
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Później trzeba zrobic adaptacje, aby nie głupiał.
    No tak, przyjrzałem się dzisiaj tej przepustnicy. Widzę tam cztery śruby i co dalej. Co jeszcze, do czego tam z drugiej strony jest przymocowana. U mnie przepustnica sterowana jest linką. Czyli jak pociągam za linkę to przepustnica się otwiera. Więc spokojnie mogę odłączyć akumulator, tak na wszelki wypadek. Czy mam rację?

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Jutro Ci wrzucę pare fotek co odkręcić bo teraz jestem trochę... zmęczony
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...