Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Filtr paliwa (gdzie jest) - problem

Zenith
    Gość

Domyślnie Filtr paliwa (gdzie jest) - problem

Witam,

mam problem z moją alfą przy odpalaniu a ostatnio nawet podczas jazdy samochód się muli. Na zimnym silniku potrafi zgasnąć, nie reaguje na gaz. Zachowuje się tak jakby nie przepalał całej mieszanki. Mam alfe 166 z 2000r 3.0 benzyna + LPG. Na gazie samochód jedzie o niebo lepiej. nie ma praktycznie w ogóle tych objawów. Więc można wyeliminować zapłon (chociaż cewki i świece wymienione). Ostatnio mechanik mi wskazał zapieczone wtryski paliwa. Więc je wymieniłem i sprawdziłem te które wyjąłem z samochodu podpinając pod rurke zasilającą, wtryski elegancko rozpylają (sprawdzałem włączając zapłon) ale tylko przez chwilę, później ciśnienie spada na listwie i juz tylko leją paliwo.

Teraz moje podejrzenie padło na filtr paliwa, rozumiem że na zapłonie jest podawana tylko określona ilość mieszanki, ale wszystko wskazuje na to ze wtryski tez sa sprawne więc musi to być coś wcześniej. Obstawiam pompe (chociaż też wymieniałem juz pare tys temu - wczesniej tez tak było) albo filtr paliwa.

Gdzie się znajduje filtr paliwa. Znalazłem jakis temat w którym pisano, że nie wymienia sie tego filtra lub ze go nie ma. Jednak znalazłem taki filtr na jakies tam stronie i pisze ze jest to filtr do alfy 166 3.0 benz. wiec chyba taki filtr jest (zreszta nie chce mi sie wierzyc ze w samochodzie z wtryskiem paliwa nie ma filtra).

Czy w tych alfach jest cos takiego jak czujnik cisnienia paliwa?

pomoże ktos?

theority
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Zenith Zobacz post
    Gdzie się znajduje filtr paliwa
    Witam,
    filtr paliwa znajduje się pod prawym błotnikiem, obok zbiornika spryskiwaczy.
    Czy w tych alfach jest cos takiego jak czujnik cisnienia paliwa?
    czujnik ciśnienia absolutnego może być choć nie jestem pewien

Zenith
    Gość

Domyślnie

uzyskałem pewną informację z serwisu w Gdańsku na ulicy Hallera

Filtru paliwa w alfie 166 3.0 2000r po prostu nie ma. Jest tam system zasilania paliwa bez powrotu i podobno do tego nie potrzeba filtru paliwa. Jest jeden filtr w pompie paliwa, taki podstawowy.

Rentgen
    Gość

Domyślnie

uzyskałem pewną informację z serwisu w Gdańsku na ulicy Hallera

Filtru paliwa w alfie 166 3.0 2000r po prostu nie ma. Jest tam system zasilania paliwa bez powrotu i podobno do tego nie potrzeba filtru paliwa. Jest jeden filtr w pompie paliwa, taki podstawowy.
    ...i tu się wszystko zgadza ...w V6 nie ma filtra pod błotnikiem jak to napisał kolega theority.... w TS-ach tam właśnie jest

zdziba
    Gość

Domyślnie

filtr jest w zbiorniku paliwa razem z pompą.

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rentgen Zobacz post
    ...i tu się wszystko zgadza ...w V6 nie ma filtra pod błotnikiem jak to napisał kolega theority.... w TS-ach tam właśnie jest
    W Ts-ach też nie ma filtra paliwa pod prawym błotnikiem tam jest filtr ale oparów paliwa ! Jedynym filtrem paliwa w silnikach benzynowych jest tylko ten będący częścią pompy w zbiorniku paliwa .

theority
    Gość

Domyślnie

ile osób tyle nazw

Zenith
    Gość

Domyślnie

kurde teraz to kazdy pisze a jak potrzebowalem pomocy to nikt nie odpisal ;] oj oj

Superjahu007
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał theority Zobacz post
    ile osób tyle nazw
    Nie tak do konca że dowolnie nazywamy - to są 2 zupełnie różne rzeczy . Filtr oparów paliwa nie ma nic wspólnego z filtrowaniem paliwa dostarczanego ze zbiornika do silnika .