Ic sa z plynem a g/s. Temat ilości chłodnic jest chyba jeszcze bardziej zamotany niz to co wyzej napisano, ktos kiedys tu na forum dokladniej opisal, ale mnie to nie interesowało-ja mam komplet.
Jasne IC mamy wodne ale finalnie i tak chłodzone jest powietrze dolotowe. W którymś roku w wersjach 200KM zrezygnowano z drugiego IC, bodajże w 2018. Pierwsze wypusty wersji 200KM nie różniły się niczym od wersji 280KM. W 280 obligatoryjnie dwie sztuki IC. Ręki sobie nie dam uciąć ale zdaje mi się, że tak z tymi chłodnicami było.
Więc jak rozumiem, dwie chłodnice wody, skraplacz i chłodnicę oleju ma każda, niektóre 200kM mają 1 chłodnicę IC, 280 mają zawsze dwie chłodnice IC ? Chyba nie do końca, po vinie eper dla USA pokazuje wymiennik 1 szt. prawa strona dla wersji 200km - KW184, dla wersji 280kM - KW206.
Ostatnio edytowane przez pawelbr ; 11-06-2023 o 20:17
Nie wiem czego Ty oczekujesz od Diesla premium, ale jeśli tego, że moc wzrośnie, to musze Cię rozczarować, nie, moc nie wzrasta, nawet w CR![]()
Głupot nie pisał, ale że paliwo jest rzadsze już tak. To tak samo jak mądrości takich właśnie specjalistów, że paliwa premium są "rzadsze, bardziej suche" i gorzej smarują, a w badaniach takich paliw wychodzi zupełnie coś innego - mają wyższą smarność.
nie wiem czy mapy silnika sie czyms roznia ale paliwo w stanach i w EU ma ta sama liczbe oktanow, moze roznic sie dodatkami, jest tam po prostu inna metoda podawania liczby oktanowej na dystrybutorach.
W Europie na dystrybutorach obowiazuje RON (Research Octane Number), natomiast kazde paliwo ma tez swoja wartosc MON (Motor Octane Number), mierzona przy wyzszych obrotach i pod wiekszym obciazeniem, lepiej symulujac warunki drogowe. Dla przykladu taka 95 (RON) ma liczbe MON ok. 87.
W Stanach i Kanadzie podaje sie na dystrybutorach tzw. DON (roaD Octane Number), ktorego wartosc to srednia z RON i MON, czyli dla naszej 95-tki to bedzie (95+87)/2=91 a dla 98-ki (MON 88) - (98+88)/2=93![]()
Dzięki za wyjaśnienie, nie wiedziałem o tym. Czyli ta ścieżka do problemów z MA upadła...
W USA też paliwa mają 5-10% dodatek etanolu ?