Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Filtr przeciwpyłkowy klimy - GDZIE w AR 146 1,4TS??

Shyrl1
    Gość

Domyślnie Filtr przeciwpyłkowy klimy - GDZIE w AR 146 1,4TS??

Witam. W śród produktów do mycia/czyszczenia mojej Belli zakupiłem preparat do odgrzybiania i czyszczenia klimatyzacji. Na pudełku napisano iż trzeba wyją filtr przeciwpyłkowy klimy... Pytanie gdzie go szukać??

Załączam zdjęcie komory silnika mojej 146, jeśli komuś się będzie chciało to proszę o opis albo zaznaczenie położenia filtra :mrgreen: (Sam opis też chętnie widziany!!)

pozdr.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR 156 SW 2,4 JTDm, byly: AR 156 SW 1,9 JTDm; AR 145 1,6 TS

Domyślnie

Witam

Filtr jest w podszybiu od strony pasazera - musisz odkrecic wycieraczki i zdjac plastikowa oslonke.

Link do PDFa ze zdjeciami:
    http://www.sttb.pl/~machulm/filtr_pylkowy.pdf

Mala prosba - zrob zdjecie jak zdejmiesz ten plastik z wycieraczkami - u mnie filtr byl dodatkowa przykryty kawalakiem jakiegos plastiku ktorego pozniej nie dalem rady zalozyc - zaczepy nie pasowaly wiec dorobilem kratke trzymajaca filtr.

Pozdrowienia

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Skawina/obok wsi Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 145, 1.4T.S 1997r.

Domyślnie

Tak jak pisze Machulm. Poza tym masz instrukcje co i jak na instrukcji od filtra

Shyrl1
    Gość

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi. Nie mam instrukcji bo nie kupiłem nowego filtra :>> . Jeśli będzie brudny to takiegoż zakupu dokonam. Odgrzybianie w sobotę więc fotki będą pewnie właśnie wtedy :mrgreen:

pozdr.

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Sama wymiana filtra jest w miare prosta choć troche upierdliwa.

Po pierwsze to nie trzeba odkręcać wycieraczek :!: :!: :!:
    Wystarczy ustawić je w pozycji pionowej i już mamy dostęp do wszystkiego co chcemy.

Sam filtr przeciwpyłkowy wygląda tak:

Kolejność czynności:
    1 - ustawiamy wycieraczki pionowo i odkręcamy 2 śrubki, którymi jest przykręcona plastikowa osłona
    2 - odchylamy plastikową osłonkę zaczynając od lusterka

Cała osłona jest na 4 zatrzaskach widocznych na poniższym zdjęciu

Sama osłona powinna zejść bez odłączania rurki do spryskiwacza. Ja osłonę powiesiłem na rurce z boku samochodu 8)
    3 - Następnie wyciągamy kolejną plastikową osłonę

A potem mamy już otwór gotowy do zamontowania filtra.

Ja mam wersję bez klimatyzacji, więc tego filtra nie miałem w ogóle, przez co przy mocniejszym włączeniu dmuchawy leciało mi wszystko co możliwe do wnętrza samochodu, nawet liście.. ;//
    4 - Montujemy filtr, który po założeniu wygląda tak

5 - W tak zwanym międzyczasie trzeba ściągnąć częściowo tą grubą uszczelkę, ale ja zrobiłem to dopiero w momencie składania wszystkiego do kupy, bo przy samym demontażu uszczelka w niczym mi nie przeszkadzała.

Ja kupiłem filtr razem z plastikową ramką, która nie była idealna i u mnie wymagała minimalnych przeróbek.

Shyrl1
    Gość

Domyślnie

Wow. :shock: Dzięki za tak dokładną instrukcję. Jeszcze jedno pytanie jeśli wolno; ile kosztuje mniej więcej taki filtr? Mam nadzieję że nie będę musiał go wymienia ale choroba wie :|?:

ViP Znawca Avatar Rigidigi
    Mieszka w
    SB oraz WX..Y
    Auto
    166 Q2 2.5 V6, była 145 1.6TS, była 147 1.6TS

Domyślnie

Cytat Napisał Shyrl1
    Dzięki za tak dokładną instrukcję.
    No problem. Postawisz browara i będziemy kwita. :mrgreen:
    A tak serio to miałeś farta, bo akurat od 3tyg woże ze sobą ten filtr i w końcu miałem motyw, żeby wziąść się za jego założenie. Więc przy okazji wziąłem aparat i masz dzięki temu solucje co i jak.

Cytat Napisał Shyrl1
    ile kosztuje mniej więcej taki filtr?
    W sklepie naszego kolegi freeco z forum znajdziesz go za 50 zeta.
    www.italiangaraz.pl
    I ja właśnie mam ten filtr od niego. On handluje tylko oryginalnymi częściami.

Shyrl1
    Gość

Domyślnie

Danke very much :mrgreen: Masz u mnie Piffko na jakimś zjeździe czy czymś takim:wink:

ENU
    Gość

Domyślnie

Witam
    W przed ostatnim poscie "rigobert" jest poza dobra ilustracją mały błąd

kiedy zdjołeś plastykową osłone nad samym miejscem filtra nie zastanowiło Ciebie ze czegos tam BRAK??? Mianowicie Brak tam ramki filtra w którą sie montuje wkład przeciwpyłkowy
    Zakładznie filtra bez ramki mocującej mija sie z celem bo filtr nie ma wtedy szczelnosci i nadmuch łapie lewe powietrze poza filtrem

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    159SW 2009 2.0 JTDM

Domyślnie

Cytat Napisał ENU
    Witam
    W przed ostatnim poscie "rigobert" jest poza dobra ilustracją mały błąd

kiedy zdjołeś plastykową osłone nad samym miejscem filtra nie zastanowiło Ciebie ze czegos tam BRAK??? Mianowicie Brak tam ramki filtra w którą sie montuje wkład przeciwpyłkowy
    Zakładznie filtra bez ramki mocującej mija sie z celem bo filtr nie ma wtedy szczelnosci i nadmuch łapie lewe powietrze poza filtrem
    Tak jak Rigobert pisał to on nie ma klimatyzacji i nigdy nie było tam filtra, więc i ramki na niego. Zakupiony przez niego filtr był już z tym plastikiem i teraz jest wszystko tak jak być powinno.
    Pozdrawiam
    Michał (p.maiki)
    Było 146 1.4 TS 97r 2006-2008, 147 1.6 TS 02r 2008-2009, 156SW fl 1.9 JTDM 2003r 2009-2014