Strona 52 z 57 PierwszyPierwszy ... 242434445464748495051525354555657 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 570

Temat: Zmiana audio

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio

Domyślnie

Wysokotonowy zdaje się policarbon, jakość odpustowa. Głośniki nisko-średniotonowe są moim zdaniem dobre, schodzą dość nisko, jakość wykonania ok. Wygłuszenie drzwi - sądziłem, że te głośniki pracują w jakichś odrębnych komorach z bassreflexem jak w moim starym audi, wtedy byłoby co wygłuszać, tu jest przelot do całych drzwi bez żadnej nawet folii ochronnej i szczelina pomiędzy głośnikiem a boczkiem drzwi, może jej zamknięcie wystarczyło by do poprawy brzmienia choć i tak jest ok.
    Wymieniał ktoś te brzęczki wysokotonowe na jakieś prawdziwe kopułki ? Jak wyjąć maskownice na podszybiu by ich nie uszkodzić ? W tylnych drzwiach zdaje się trzeba zdjąć co najmniej dekory by włożyć coś lepszego ? Znalazłem fajne, tanie markowe kopułki jedwabne i za jakiś czas chciałbym zrobić podmiankę.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Teoretyzujesz jakieś bzdety, że szkoda czasu głębiej komentować.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfą Romeo Stelvio Estrema

Domyślnie

Dokładnie, jeśli nie posiadasz wiedzy z kresu car audio, to lepiej nic nie ruszaj bo będzie tylko gorzej. Jedyne co możesz samodzielnie zrobić to wygłuszyć drzwi i na tym koniec, nic nie popsujesz, nawet poprawisz.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Jacek222 Zobacz post
    wygłuszyć drzwi i na tym koniec, nic nie popsujesz, nawet poprawisz
    I nawet bardzo!

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio

Domyślnie

Pewnie tak ale jak pisałem brzmienie dołu jest ok, gorzej z górą i nie rozumiem jaki problem wymienić wysokotonowce, poszukać zbliżonej mocy i skuteczności kopułki, sprawdzić organoleptycznie czy skuteczność jest na tym samym poziomie i wymienić, można ewentualnie pokombinować z kondensatorem przesuwając odcięcie, o wyrównanej charakterystyce można zapomnieć, nie ma jej teraz i nie będzie po takiej modyfikacji

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Dół jest fatalny. Bas jak ze szkolnego tamburyna i to poprawić trzeba przedewszystkim przez wygłuszenie a woofery dla przyzwoitości też. Jak może dobrze grać coś co ma magnesy wielkości 5-złotówki. Puść sobie testy tonów to zobaczysz, już pomijam kupę rezonansów z tapicerki.
    Już wg mnie te gwizdki od biedy mogą być. I tak są umieszczone do bani to odsłuch z nich nie będzie jakiś super nawet jak będą rewelacyjne same w sobie. Chyba że je wyciągniesz na wierzch, dorobisz im jakieś obudowy i skierujesz membrany na twarz - jeśli to system audio mid lub hk. A tak to odbicia od szyby tylko. Ale to tak małe pieniądze jeśli samochód nie jest robiony na zawody audio że nie wymienić żal... W sensie że jak na zawody to już nie muszą być wcale takie małe :⁠-⁠).
    Tylne głośniki w drzwiach są w zasadzie prawie zbędne, przy dobrym zrobieniu przodu można je w zasadzie wyłączyć bez straty na jakości albo sciszyć do jakiegoś minimum tylko dla lekkiego efektu przestrzenności. A i pasażerowie z tyłu docenią to na pewno.
    Ostatnio edytowane przez netzmark ; 11-10-2023 o 16:45

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio

Domyślnie

Magnesy małe fakt, ale to to ma 20 w i idzie z radia, które ma pewnie 15w, nie wiadomo też czy nie są neodymowe, wtedy mogą być mniejsze.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

woofery są fatalnej jakości plastik dystanso-kosz do tego reszta badziew. w mojej giulii (mid audio) prawy przedni woofer zaczął pierdzieć stale po 1.5 roku, nawet nie jechałem do ASO na wymianę, tylko zrobiłem sam audio jak umiałem - specem nie jestem, ale porzadne wygłuszenie, dystanse, przyzwoite głośniki, wzmacniacz lepszy, wiązki, zwrotnice itp. z resztą tej samej jakości i głośniki w jakiejś chyba szopie robione Made in Poland były w Giulietcie i 159, i te same problemy i pierdzenie - w każdej alfie był to motywator do wygłuszenia i zmiany głośników.

tweetery, odcięcie przypadkowe na kondensatorze elektrolitycznym. ja mam na przód zwrotnice duże, na tyle montażowe w drzwiach (bo i w mid audio jedne kable na tył).

audio robiłem prawie 3 lata temu, temat ciągle nieskończony - jakoś po drzwiach mi się odechciało, a w planie było jeszcze ogarnąć sub w tylnej półce (albo woofer free air większy, albo budować małą skrzynkę), i centralny w desce też wymienić a potem faktycznie u kogoś ze sprzętem odpowiednim wykalibrowac DSP. No ale zaczęło grać i tak lepiej, a w międzyczasie, tu LSD, tam powoli konwersja na polifta, tu rodzina, tam stłuczka i tak przeleciało. Kiedyś dokończę... Moze, bo jakoś wiecej grzebię przy zabawcę którą kupiłem 2 lata temu - obecnie 24 letni Spider 3.0 V6 który może się nie prowadzi w żaden cywilizowany sposób, a juz do Giulii mu daleko, ale onan faktor jest mega jak się tym jeździ - też robiłem audio jakieś (i też nie skończyłem, bo prawe drzwi w połowie od roku, choć w międzyczasie dodałem sub i wzmak), ale audio mam inne - wydech https://photos.app.goo.gl/qVtzzfopg84wFyDa9

Użytkownik Świeżak
    Auto
    stelvio

Domyślnie

Nie wiem, mam inne odczucia, jest troche niskiego basu, plastikowe kosze głośników to ani wada ani zaleta, blaszane nie są lepsze, odlewy z lekkich stopów to już lepsza klasa głośników. Na niewielkich poziomach głośności bez podbijania basu w moim odczuciu grają ok, głośniej dudnią i zamulają, brak kontroli ale czy to wina głośników trudno stwierdzić, może duża niewygłuszona komora wnętrza drzwi nie służy dobrej odpowiedzi impulsowej i w wydzielonej niewielkiej obudowie zagrały by lepiej, może mały magnes a może niewielka moc wzmacniacza albo wszystko razem. O górze można tylko powiedzieć, że jest, żadnej szczegółowości ani przestrzeni. Umiejscowienie głośników na podszybiu też nie jest złe, dzwięk odbija się od szyby w kierunku kabiny, są gorsze rozwiązania jak tweetery w słupkach skierowane do siebie gdy charakterystyka przenoszenia wysokich drastycznie opada z rosnącym kątem a jest wtedy w kierunku kabiny czasem prawie 90 st. Mnie nie zalezy na dużych poziomach głośności ani basie poniżej 40hz a na przyjemnym, przestrzennym brzmieni do normalnej jazdy. stąd pomysł by zamienić plastikowe wysokotonowce na kopułki choćby VW jedwabne bang & olufsen po 5 dych za szt. + kondensator 4,7-10uf za 5zł, dla mnie problem to dłubanie tych plastików, tapicerek, zwykle się coś uszkodzi, urwie albo porysuje zwłaszcza gdy coś się robi po raz pierwszy
    Ale to wszystko zależy kto czego oczekuje i na co się nastawia no i jak ma doskonały słuch, wiadomo, że po standardowych głośniczkach nie oczekuje się wiele ale zawsze może być nieco lepiej a wymiana głośników na porządne przy ich wysterowaniu z radia bez przetwornicy nie warta roboty.
    Ostatnio edytowane przez pawelbr ; 12-10-2023 o 15:19

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał pawelbr Zobacz post
    O górze można tylko powiedzieć, że jest, żadnej szczegółowości
    O dole można powiedzieć dokładnie to samo tylko bardziej razi niż wysokie. I tyle w temacie.

Całość do disco polo jest świetna, może też do jakiegoś techno-łupania (nie słucham to sie nie upieram ale tak sobie wyobrażam).
    Ale żadnego porządnego rocka na tym się posłuchać nie da.

Co do mocy to masz rację. Ori woofery są 2-ohmowe więc co byś nie wsadził będzie na pewno ciszej, ale ładniej. Sub ma z połowę mocy za mało, na oko ze 25W bo jak go napedzilem z 50 to już przyjemnie ożył (od więcej mocy pewnie by zaczął rezonować bez poprawienia jego obudowy). I nie mówię o żadnym trzęsieniu dachem tylko ładnym brzmieniu dołu.