Strona 2 z 10 PierwszyPierwszy 12345678910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 98

Temat: Jednak Tonale

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

W jakim teście nie było powalającej różnicy w osiągach ? Bo ja takiego jeszcze nie czytałem.
    Jedynie PHEV jeździ jak na Alfę przystało. Mhevy to zwykle wozidełka, tyle ze z przyjemnym prowadzeniem.
    Prawie 9 sekund kontra nieco ponad 6 sekund do setki to nie jest duża różnica ? To jest przepaść.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Ponad 2 tony phev (zmierzone , nie z tabelki). Drobna Alfa ponad 2 tony.
    Ta druga 300 kilo mniej. Tak samo kloc ale to musi być czuć na nie-prostej i hamowaniu itd. Nie mówiąc o wpływie na środowisko its tak znacznie cięższego auta. Pył z opon klocków zużycie wszystkiego wczesniejsze więc zaśmiecanie planety zużytymi częściami itd.
    Mocno nieekologiczne jest zachęcanie do kupna cięższego auta.

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    W jakim teście nie było powalającej różnicy w osiągach ? Bo ja takiego jeszcze nie czytałem.
    Jedynie PHEV jeździ jak na Alfę przystało. Mhevy to zwykle wozidełka, tyle ze z przyjemnym prowadzeniem.
    Prawie 9 sekund kontra nieco ponad 6 sekund do setki to nie jest duża różnica ? To jest przepaść.

We wszystkich testach zwracają uwagę na mocno odczuwalną masę pojazdu w zakrętach i hamowaniu.Przy bezpośrednich pomiarach niestety,ale nie wychodzi już "nieco więcej niż 6 sek".poza tym najważniejsza sprawa-po to mamy wybór modeli i jednostek bo to co dla Ciebie jest lepszym rozwiązaniem nie oznacza że jest lepsze dla wszystkich.

Użytkownik Rowerzysta Avatar janek
    Mieszka w
    Warszawa / Porto
    Auto
    było: 147, Giulietta, Giulia, Spider '85 jest Tonale '24

Domyślnie

Przyśpieszenie nie ma znaczenie dla mnie w tym aucie, będę jeździł tym autem tylko po mieście i na autostradzie gdzie zapnę 150km/h w tempomat i niech elektornika sobie jedzie. Nie planuje brać tego auta na tor

Najchętniej wziałbym Juniora, bo jeździemy tylko w 2 osoby. Jednak brakuje miejsca na narty i wentylowanych foteli.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Niby wada ale mało istotna. W codziennym użytkowaniu i tak rzadziej się jeździ na stację Phev-em niż zwykłem benzyniakiem.
    Kolega miał przez chwilę Jeepa PHEV. Mówił, że każda jazda autostradowa tym samochodem to była okrutna udręka - od tankowania do tankowania.
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał AdiCarrion Zobacz post
    We wszystkich testach zwracają uwagę na mocno odczuwalną masę pojazdu w zakrętach i hamowaniu.Przy bezpośrednich pomiarach niestety,ale nie wychodzi już "nieco więcej niż 6 sek".poza tym najważniejsza sprawa-po to mamy wybór modeli i jednostek bo to co dla Ciebie jest lepszym rozwiązaniem nie oznacza że jest lepsze dla wszystkich.
    Jest cięższe ale też niżej zawieszone. Wiadomo, ze prowadzić się będzie gorzej od Giulii ale w kilku testach w których testerzy mieli do dyspozycji zarówno wersję mhev jak i Phev to tą drugą z reguły chwalili a na pierwszą narzekali, że ma skopany napęd/skrzynię. 6.5 - 6,6 s spokojnie łapie, to ponad dwie sekundy różnicy w stosunku do szybszego mheva.
    Każdy wybiera co mu pasuje ale dobrze mieć wiedzę jakie są różnice. Jak kupuje tanią wersję to mhev, jak dla kobitki do miasta - mhev. Jak jednak chcemy wydać dwie paki na crossovera z segmentu C to byłoby jednak fajnie jakby miał dobre osiągi i dawał chociaż trochę przyjemności. A teksty w stylu że "nie mam gdzie ładować" albo "boję się że mnie kopnie prąd" można sobie darować.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Kolega miał przez chwilę Jeepa PHEV. Mówił, że każda jazda autostradowa tym samochodem to była okrutna udręka - od tankowania do tankowania.
    No tak, to była udręka bo klient musiał robić postój co 400 km Bez przesady.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Ponad 2 tony phev (zmierzone , nie z tabelki). Drobna Alfa ponad 2 tony.
    Ta druga 300 kilo mniej. Tak samo kloc ale to musi być czuć na nie-prostej i hamowaniu itd. Nie mówiąc o wpływie na środowisko its tak znacznie cięższego auta. Pył z opon klocków zużycie wszystkiego wczesniejsze więc zaśmiecanie planety zużytymi częściami itd.
    Mocno nieekologiczne jest zachęcanie do kupna cięższego auta.
    Zapomniałeś o możliwości bezemisyjnej jazdy w phevie. A to jest dopiero realne oszczędzanie środowiska.

Cytat Napisał janek Zobacz post
    Przyśpieszenie nie ma znaczenie dla mnie w tym aucie, będę jeździł tym autem tylko po mieście i na autostradzie gdzie zapnę 150km/h w tempomat i niech elektornika sobie jedzie. Nie planuje brać tego auta na tor
    Przy manewrach na autostradzie moc tez się czasami przydaje... Zresztą to już nawet nie chodzi o czyste osiągi bo wydaje się, że 160KM powinno być ok ale o to jak pracuje ten napęd. Podobno szarpie skrzynia, ma potężną zwłokę przy ostrym depnięciu gazu a sam samochód sprawia wrażenie jeszcze wolniejszego jak w rzeczywistości. Jeśli jest inaczej to proszę napisz swoje odczucia i wyprowadź mnie z błędu.
    Ostatnio edytowane przez Żuczek ; 21-06-2024 o 16:06

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Żuczku, obecnie wszystkie SUV-y segmentu C w przedziale cenowym Tonale MHEV mają ok 150KM i okolice 10s do setki. chcesz coś szybszego i coś tam w specyfikacji dołożyć to 200tys trzeba położyć, a i 250 szybko złapiesz. a od nowego roku nowe limity CO2 więc będzie jeszcze drożej.

Powiedz mi, Ty masz jakąś prowizję z naganiania na elektyki?

Problemy z prędkościami autostradowymi rozwiąże Unia. Coś przebąkują o wprowadzeniu 100km/h na terenie całej UE. Pewnie po to, żeby kierowniki elektryków nie mieli kompleksów.

Poza tym co to za seksistowskie komentarze - dla kobiety mhev? Moja żona chwali sobie 300KM.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 21-06-2024 o 17:38

Użytkownik Rowerzysta Avatar janek
    Mieszka w
    Warszawa / Porto
    Auto
    było: 147, Giulietta, Giulia, Spider '85 jest Tonale '24

Domyślnie

No tak, to była udręka bo klient musiał robić postój co 400 km Bez przesady.

Przy manewrach na autostradzie moc tez się czasami przydaje... Zresztą to już nawet nie chodzi o czyste osiągi bo wydaje się, że 160KM powinno być ok ale o to jak pracuje ten napęd. Podobno szarpie skrzynia, ma potężną zwłokę przy ostrym depnięciu gazu a sam samochód sprawia wrażenie jeszcze wolniejszego jak w rzeczywistości. Jeśli jest inaczej to proszę napisz swoje odczucia i wyprowadź mnie z błędu.
    Mój motocykl ma 380km zasięgu

Ja nie bardzo się interesuję się tym przyspieszeniem na autostradzie, jeśli ja jadę 150km/h czyli szybciej niż pozwalają przepisy to zwyczajnie mam zapięty tempomat i zmianiam pas jak mi wygodnie. Czasem dohamuję jakiegoś gościa co chciałby jechać 200km/h ale zwyczajnie mam za grubą skórę żeby się tym przejmować. Jeździłem Giulią i na tempomacie naprawdę nie ma różnicy jak już auto się rozpędzi.

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Można się pocieszać na najróżniejsze sposoby ale prawda jest taka że większa moc poprawia komfort jazdy po autostradzie. Dobre osiągi są chyba ważniejsze niż wentylowane fotele bo mogą pozytywnie wpłynąć na bezpieczeństwo.
    Tym bardziej, że w przypadku PHEV nie płacisz za to większym spalaniem.

Mieszka w
    Płock
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    Żuczku, obecnie wszystkie SUV-y segmentu C w przedziale cenowym Tonale MHEV mają ok 150KM i okolice 10s do setki. chcesz coś szybszego i coś tam w specyfikacji dołożyć to 200tys trzeba położyć, a i 250 szybko złapiesz. a od nowego roku nowe limity CO2 więc będzie jeszcze drożej.

Powiedz mi, Ty masz jakąś prowizję z naganiania na elektyki?

Poza tym co to za seksistowskie komentarze - dla kobiety mhev? Moja żona chwali sobie 300KM.
    Wiem o tym, chodzi o to czy warto wydać prawie dwie paki na 160 KM w full wypasie czy lepiej kupić Pheva ze starego rocznika.
    Temat nie dotyczy elektryków
    Co do kobiet nie generalizuję ale wielu nawet na naszym forum, jeśli chcą kupić samochód dla żony, to celują właśnie w mheva. I ma to sens.