Strona 30 z 56 PierwszyPierwszy ... 202122232425262728293031323334353637383940 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 552

Temat: Alfa Romeo Milano

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Cytat Napisał metan Zobacz post
    ja sobie nie przypominam aby auta w miescie palily po 3.5 l. Może jakiś citroen AX lub podobne ważący 700kg z przyspieszeniem 16 s do setki ale też nie wiem czy w takich korkach by dał tyle radę. Na tej samej trasie a niestety taka jest proza życia że nią jeżdżę na codzień zwykly spalinowy fiat 500 pali srednio dlugookresowo 6.3 a alfa mito brala lekko ponad 7. Wiec dla mnie to jest różnica. A auta z silnikiem na który są reklamacje pozwy zbiorowe itp. nawet "poprawionego" nie kupię i już, nie jestem desperatem zwłaszcza że tak jak napisałem nic powalającego w tym aucie nie ma. Zresztą ja nigdy nie kupowałem oczami zawsze interesowały mnie kwestie serwisowe.
    Miałem 206-kę i Lupo. To nie były zamulacze. W mieście trzeba było bardzo pałować, żeby się zbliżyć do spalania 5l, jeżdżone normalnie były blisko 4, w trasie schodziły poniżej.
    Tak się składa, że mam 1,6THP. Tak, to ten ten słynny robiony w kooperacji z BMW. Po poprawkach. Złego słowa nie powiem. Także jak stellantis ogarnął 1,6 to nie widzę powodu dla którego nie miałby ogarnąć 1,2, zwłaszcza, że nie bardzo mają alternatywę. Ale opinia się ciągnie - zapracowali latami olewania problemu. Jak za Alfą laweta. Mam też 2.0TSI 4 generacji, pierwsza była beznadziejna (słynne pierścienie i gigantyczny pobór oleju), a teraz samym softem z 300KM robią nawet 400+. Jeden z lepszych silników dostępnych na rynku. Po poprawkach.
    Także ja z kolei wolę konstrukcję która jest x lat na rynku i jest po poprawkach, niż np. zupełnie nowe 1,5litra w Tonale, bo to kot w worku i w dodatku produkcja małoseryjna, wiec testerów nie za wiele.

ps. jest obecnie jakaś kolwiek popularna konstrukcja, która nie ma jakiś seryjnie występujących bolączek????

Zaś wracając do Juniora z 1,2, to z jego ceną myślę, że zrobi dużą konkurencję np. Jeepowi - dużo lepsze wnętrze za niewiele więcej. Czy zwłaszcza Lexusowi LBX - wychodzi wyraźnie taniej, a jakość (w sensie wykończenie wnętrza) podobna.
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 01-07-2024 o 13:06

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post

. Czy zwłaszcza Lexusowi LBX - wychodzi wyraźnie taniej, a jakość (w sensie wykończenie wnętrza) podobna.
    Mocno polemizowałbym .Siedziałem w Tonale i LBX i Lexus jednak lepiej wykonany. A biorąc pod uwagę,że Junior jest w segmencie niżej od Tonale to wydaje mi się, że róznica będzie jeszcze większa .Chyba, że jakimś cudem Junior będzie lepiej wykonany od Tonale.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Nie będę się sprzeczał. Nie widziałem żadnego z nich na żywo. Natomiast Tonale z UX-em są podobne, dlatego założyłem, że auta obu producentów oczko niższego segmentu też są porównywalne jakościowo. Najważniejsze - Junior jest robiony w Polsce, więc jakość będzie na pewno lepsza, niż włoskiego Tonale .

Użytkownik Znawca Avatar metan
    Mieszka w
    K-ce
    Auto
    Mito 1,4 MPI

Domyślnie

Ja oglądałem LBX jako alternatywę dla Crossa i Junior oglądany niedawno mi się podobał bardziej ale to może upodobanie dla stylu alfy (trochęgo jednak tam jest).Ale funkcjonalnie dla wysokiego kierowcy wgl bez porównania na korzyść Juniora.
    Ale tam w podobnej cenie jest wspomniana hybryda a to już dla niektórych osób robi różnicę. Osobiście nie wieżę w długi żywot jakiejlolwiek skrzyni dwusprzęgłowej w ciężkich korkach i z powyższych względów wybrałbym LBX. Ogólnie w LBX jest mniej toyoty niż peugeota w Juniorze ale i tak Junior ma jakiś lepszy swój styl. LBX taki jakiś chiński niby wszystko ładne ale nijakie.
    Ostatnio edytowane przez metan ; 01-07-2024 o 14:02

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał Machaju Zobacz post
    ...

ps. jest obecnie jakaś kolwiek popularna konstrukcja, która nie ma jakiś seryjnie występujących bolączek????

..
    Pytasz o silniki i skrzynie ? - Mazda Skyactive (edit - benzyzna i edit dwa przed CX60 ta jeszcze za krótko - nie wiadomo) , przynajmniej wolnossace, turbo z nieekologicznych rynków nie znam, ale zdaje się też niegłupie.
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 01-07-2024 o 20:35

Użytkownik Znawca
    Auto
    Alfa 159 2.0 170 KM

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Pytasz o silniki i skrzynie ? - Mazda Skyactive łupie.
    Niby tak. Czasem jednak, przy dużych przebiegach, potrafi brać olej. Niedużo ale jednak. Niemniej, silnik bardzo dobry, elastyczny. Do 120-130 tysięcy żadnych problemów, dalej nie wiem, bo sprzedawałem przy tych przebiegach. A miałem już dwa skyactive.

Użytkownik Rowerzysta Avatar arturo132
    Mieszka w
    Opole
    Auto
    Stelvio 2.0 280+, Giulietta 1,6
    Ostatnio edytowane przez arturo132 ; 09-07-2024 o 14:11

Mieszka w
    Radom
    Auto
    Byłą 156 TS, GT 1.9 z wiruskiem :),jest 166 3.0 FL

Domyślnie

Czy ten silnik 1.2 w Juniorze to Puretech? Jeśli tak to średnio widzę sprzedaż tego modelu.Nie trzeba jakoś szczególnie interesować się tematem ,żeby wiedzieć jak awaryjny jest ten silnik. Niby rozrząd jest teraz na łańcuchu, tyle tylko że ten nieszczęsny pasek nie był jedynym problemem tego silnika.

Użytkownik Znawca Avatar Żuczek
    Mieszka w
    Płock
    Auto
    Alfa Romeo Giulietta MA170 KM

Domyślnie

Oczywiście ze słynny puretech.
    Na sprzedaż to raczej nie wpłynie negatywnie, przecież Francuzi tłuką tego kilkaset tysięcy rocznie i są zadowoleni. Widocznie statystycznie awarii nie jest wcale dużo, skoro dalej go produkują.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał Żuczek Zobacz post
    Widocznie statystycznie awarii nie jest wcale dużo, skoro dalej go produkują.
    No, jest taki świetny, że nawet ostatnio przedłużyli gwarancję nawet na starsze auta z tym silnikiem, żeby przekonać niedowiarków, żeby uciszyć pozew zbiorowy, jaki dostało Renault z podobnym badziewiem.
    To jest jedna z większych porażek Stelantisa. Dziwię się Włochom, że poszli na taki układ, że ich został już tylko design.
    Ten eko-silnik ma trwałość silnika z Poloneza. Tyle, że silnik Poloneza był naprawialny, a tu wszystko jest jednorazowe.
    Jeden silnik w kilkunastu modelach to jest na prawdę jazda jak za czasów FSO w PRL.
    Może przez czas leasingu, czy wynajmu można to olać, ale jeśli ktoś chce takiego auto mieć dłużej, to bym się zastanawiał.
    Ostatnio edytowane przez mareksz159 ; 10-07-2024 o 08:48