Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Temat: Problemy z nową Giulią

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia MY24, SAAB 9-3 Conv MY11

Domyślnie

Jak już byłem u dilera, który sprzedał to było wielkie zapewnianie, że pomierzyli i samochód jest idealny, wręcz można by go w Sevres trzymać jako wzorcowy. A jak się okazało miął zbieżność kół -0,35 i -2,30 pochylone prawe koło...

Więc to pewnie będzie taka sama rozmowa. Kawka, uśmiechy i spier**.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

Rzeczoznawca zewnętrzny i pismo do FCA? Jeden głupi dealer to nie wyrocznia szczególnie skoro w drugim ASO stwierdzili wadę.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Najpierw się jeszcze wrócę do tego co sprzedał - nie można wykluczyć, że ci obok mają wadliwą maszynę i tej wady tak naprawdę nie ma - zwłaszcza że widziałem, że idea badania czegoś więcej poza zbieżnością była dla nich odległa (jakbym na wydruku sam nie zauważył to by tematu nie było).

Rzeczoznawca chyba zbędny - mam wydruki z ASO obok domu - i jasno jest wskazane, że odczyty są poza normą (zakładając, że potrafią to zmierzyć).
    Ostatnio edytowane przez flyinghipo ; 06-07-2024 o 10:31

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Ciagle gadasz z jednym aso, które na wstępie już pokazało że nie wie o co chodzi, tak to rozumiem. Poczytaj, zobacz jak często są jazdy z gemoetrią że nikt nic nie potrafi z tym zrobić i ciągle nie tak, ludzie po 3x w rózne miejsca jeżdżą i to nie tylko z alfą. Znajdź ogarnięty serwis od zawieszeń i tam się udaj.

Co do rzeczoznawcy to chyba nie wiesz o czym mówisz. Tak, będzie potrzebny, ten wydruk z aso to jeden z wielu papierków, który się może przydać, ale to raczej początek drogi, chyba, że faktycznie to jakiś bzdet do naprawienia przez ogarnięty serwis w 1h.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał flyinghipo Zobacz post
    Najpierw się jeszcze wrócę do tego co sprzedał - nie można wykluczyć, że ci obok mają wadliwą maszynę i tej wady tak naprawdę nie ma - zwłaszcza że widziałem, że idea badania czegoś więcej poza zbieżnością była dla nich odległa (jakbym na wydruku sam nie zauważył to by tematu nie było).

Rzeczoznawca chyba zbędny - mam wydruki z ASO obok domu - i jasno jest wskazane, że odczyty są poza normą (zakładając, że potrafią to zmierzyć).
    Wrzuć wydruki z pomiarów. Pytanie czy kompensacja była zrobiona prawidłowo, ciśnienia w kołach pomierzone

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Jak już pisałem mowa jest o dwóch ASO. Jedno chyba tylko symuluje prace związane z samochodem, drugie coś tam robi (na ile ogólnie w ASO potrafią) i twierdzi, że z samochodem jest coś nie tak. Problemem nie jest to, że jakiś kąt mi się trochę różni od takiego jak jest w książce, tylko że pochylenie przedniego koła różni się gdzieś o 2 stopnie (zakładając, że w ASO to prawidłowo mierzą). Zakładam że Giulia nie jest jakoś wyjątkowo magiczna i jak w każdym samochodzie tego typu - kąt pochylenia koła co do zasady nie podlega regulacji, więc można nim manipulować jedynie w nieznacznym stopniu kombinując z mocowaniami itd. Jeśli faktycznie jest taka wada, to można to i w NASA mierzyć, a same ustawianie wiele nie zmieni.

Wiadomo, że dowolny prywaciarz od zawieszeń zna się lepiej od ASO, co wielkim osiągnięciem zresztą nie jest. Auto mam natomiast świeżo odebrane i po to się użeram z ASO, żeby uniknąć twierdzeń, że wydano auto dobre, a właściciel sam sobie zepsuł ze szwagrem w garażu. Jak konsekwentnie będą twierdzić, że jest dobre/ nie da się naprawić itd. to pojadę sobie na pomiar do fachowca.

Co do rzeczoznawcy - na ten moment gwarant sam w sobie się co do istnienia wady nie wypowiedział, a jego serwis twierdzi, że taka wada istnieje, co potwierdza papierkiem. Jak gwarant się będzie w późniejszym etapie napinał, że wady nie ma, to pewnie będzie rzeczoznawca - przy czym zakładam (być może w przypadku Alfy naiwnie) - że naprawę sprowadzającą się zapewne do wymiany wahacza itd. da się zrobić bez sporu sądowego.

Wrzuć wydruki z pomiarów. Pytanie czy kompensacja była zrobiona prawidłowo, ciśnienia w kołach pomierzone
    Ciśnienie prawidłowe, sam to sprawdzałem przed wizytą w ASO. Wydruki wrzucam.
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	1.jpg
Wyświetleń:	53
Rozmiar:	39.3 KB
ID:	289825   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	2.jpg
Wyświetleń:	38
Rozmiar:	30.4 KB
ID:	289826  
    Ostatnio edytowane przez flyinghipo ; 06-07-2024 o 12:16

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia Sprint

Domyślnie

Z tego wynika, że tyłu nie raczyli podpiąć a zaczyna się od niego, następnie przód. Na końcu pomiar nierównoległości osi i kątów znoszenia. Reasumując brak profesjonalizmu i byle zbyć. Poszukaj jakiegoś warsztatu gdzie mają HUNTER'a i zleć tylko pomiar z wszystkimi możliwymi wydrukami geometrii będziesz mieć asa w rękawie podczas negocjacji

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 280KM Veloce MY2021

Domyślnie

I może lepiej niech nic nie regulują żeby durne ASO nie zarzuciło Ci że to Ty coś sam uszkodziłeś swoimi działaniami??
    Taki wydruk powinien być dobrym argumentem w rozmowie z FCA. Bo w sumie to nie wiem czy nie powinieneś próbować uderzać tam bezpośrednio zamiast do dealera/aso które Cię zbywa i jest nie kompetentne.

Z jednej strony gdyby w takim serwisie wyregulowali to temat miałbyś z głowy. A z drugiej strony jeśli im się nie uda bo coś będzie poza zakresem regulacji, to aso będzie miało pretekst Ci zarzucić że to Twoja wina.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Zasadniczo rozumiem. Z jakiej racji ma to robić na swój koszt. Zostaje cisnąć aso kilkukrotnie z tytułu rękojmi (jeżeli auto na os fizyczną albo jedoos.działalność), dokumentować każde zgłoszenie i jeżeli wady nie usuną poprosić o nowy samochód.

Użytkownik Świeżak
    Auto

Domyślnie

Tutaj nie chodzi o koszt, bo więcej wydam na dojazdy do ASO niż by mnie porządna usługa regulacji kosztowała. Jakbym widział, że starczy to wyregulować, to bym to po prostu prywatnie zapłacił i załatwił. Natomiast obawiam się, że problem jest większy - i potem będzie argumentacja, że dobry samochód zepsuto poza ASO.