Ja to idę po popcorn oczekując dalszych rewelacji na temat juniora...
Ja to idę po popcorn oczekując dalszych rewelacji na temat juniora...
Ostatnio edytowane przez metan ; 26-08-2024 o 21:39
Niestety ale trzeba to wprost powiedzieć , żywot tego wątku i innych z utopiami Żuczka trawa przez to że Alfisti nie mają nic innego do roboty czyli tego co powinni
czyli ścigać się. Bo to przecież SPORTOWA MARKA. A sport nie polega na kolorze nitki w siedzeniu czy gąbce w desce rozdzielczej.
Nikt nie rozmawia o ustawieniach geometrii doborze opon tym co można wywalić dla masy dyfrach chłodzeniu itp
No to mamy co mamy . "Wyścigi" z Żuczkiem i jego utopiami.
Byłoby znacznie łatwiej jakby odkleić tą i tak dawno splowiałą łatkę "sportu" od Alfy.
Byłby prostu wybór między jednym duppwozem a innym ze znaczkiem AR i wyścig który bardziej ratuje planete. Ścigający się instalują czujniki tlenków i czego tam chcą do wydechu i się tym ścigają . Może wtedy junior faktycznie wygra z yarisem i podobnymi.
no ale jak można prawić morały ludziom że np. sie przesiadl ze stelvio na slabsze tonale , że wybrali formentora zamiast tonale albo ze jezdzi hybrydą "która wyje" zamiast kupić tego zlepieńca juniora
Ostatnio edytowane przez metan ; 26-08-2024 o 21:40
Zdarzało się już, że broniąc danego modelu Alfy na forum byłem posądzany o to, że jestem na usługach Alfy Romeo. Wypowiadając się pozytywnie o elektromobilności byłem też wyzywany od troli. Z tych wszystkich ataków Twój jest najpodlejszy w swojej formie - podsumuj swoje doświadczenie odnośnie gamy samochodów Alfy Romeo a teraz posłuchaj tego - prowadziłem wszystkie modele Alfy od czasu Alfy 146 do Giulii (z wyjątkiem niszowej 4C i suvów) z czego kilka mając na własność. A to Ty masz się za eksperta.
Moją 156 mam zamiar wystawić w dziale Nasze Belle - niedługo będziesz miał okazję zobaczyć jak wygląda zadbana 156, których coraz mniej na ulicach.
Jak wygląda to najmniej ważne, pokaż jak jeździ, np w porównaniu z autami z epoki (jest taki cykl classicauto cup dla amatorów z klasą street niemodyfikowaną , znajomy co jakiś czas Nissanem Primerą 1,8 w gazie i z hakiem , 400tys km przebiegu (zakłądając że handlarz nie cofnął licznika) przyjeżdża i wraca na kołach, stając na pudle klasy często. Zadbana 156 2.0 , nowsza - z palcem w nosie to samo zrobi na pewno, przy okazji porównasz z hondami , beemkami itp nieprowadzącymi się autami) bo o prowadzeniu nonstop piszesz. Zrobić auto które wygląda i stoi, ew dojedzie na zlot i to wszystko co potrafi (ba żeby choć to...) to pikuś. Zrobić trwale i skuteczne to szacun, może będzie pierwszy 2.0 JTS trzymający moc(o ile utrzyma ciśnienie oleju... . . . )
BTW - tak prawdę mówiąc , jakby być ortodoksyjnym Alfisti, to to czym jeździłeś (cyt - od 146 dalej) to jest fiat, później gorzej GM, Stellantis ... . Wygląda na to że żadną czystej krwi Alfą nie jeździłeś.
Dobra cofam to, poniosło mnie. Wiem swoje i autach i o ludziach i niech tak zostanie.
Ostatnio edytowane przez metan ; 26-08-2024 o 21:42
Odnośnie wspomnianego tu ( a montowanego w Juniorze ) puretecha:
Dziś crossland z puretechem był na przeglądzie i dowiedziałem się, co następuje:
1. Od 2023 te silniki mają pasek wykonany z materiału o innym składzie i ( podobno ) nie podlega on już degradacji w kąpieli olejowej, zaś producent daje 170tyś przebiegu gwarancji. Zapewne takie są montowane w Juniorze
2. Paski w poprzedniej wersji podlegają kontroli przy każdej wymianie oleju i w razie postrzępienia są wymieniane
3. W przypadku, gdy dojdzie do najgorszego, opel wymaga trzech poprzednich przeglądów wykonanych w aso. Wówczas bierze na siebie większą część kosztów ewentualnej naprawy. Ćwiczyłem to w przypadku awarii sprzęgła - opel pokrył 90% kosztów.
Czy nowe paski to koniec problemów - czas pokaże. Liczę na to, że u nas po wymianie paska na nowy w przyszłości będdzie można spać i jeździć spokojnie.
Nie chcę Tesli nawet jeśli będzie w rosso i z busso.
To niepierwsze nowe, ulepszone paski w Puretechu.
Poniżej do poczytania (ostatnia strona wątku).
https://forum.autokacik.pl/topic/510229-stara-wysuszy%C5%82a-p2008/page/10/
Dla ciekawskich polecam lekturę od początku.
Na koniec dodam, że PT to nie tylko pasek. Ma - co prawda - być zastąpiony łańcuszkiem ale z łańcuszkami PSA też nie ma najlepszej passy.
Ostatnio edytowane przez ochkarol ; 27-08-2024 o 18:43
W Juniorze w ogóle nie ma paska. Jest tylko nowa wersja silnika z łańcuchem. Więc ulepszenie paska nie ma dla Juniora znaczenia.