Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: Dziwny dźwięk z silnika przy zwalnianiu na biegu

Administrator ds. gadżetów Maniak resoraków Avatar flatbeet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie Dziwny dźwięk z silnika przy zwalnianiu na biegu

Cześć Wam,

Moje autko to Brera ale pewnie ważniejsza jest wersja silnika a chodzi o 2.4 JTDm 210KM. Od kilku dni obserwuje hałas z komory silnika ale tylko w sytuacji gdy hamuję silnikiem na biegu. Jak dodaję gazu to dźwięk znika. Podobnie dzieje się przy wciśnięciu sprzęgła - dźwięk znika. Na biegu jałowym tez nic nie słychać. Znajomy mechanik podejrzewa koło dwumasowe lub coś z łożyskiem oporowym ale chciałem się jeszcze Was poradzić zanim kupię komplet sprzęgła z dwumasą. Dodam, że im wyższe obroty tym głośniejszy dźwięk czyli, przykładowo - rozpędzam się do 3k obrotów, puszczam gaz i zaczyna wyć głośno a wraz ze zwalnianiem wyje coraz ciszej.

Z góry dzięki za pomoc

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

obawiam się (z powodu kosztów), że diagnoza jest poprawna raczej łożysko niż dwumas. no i może to któreś z łożysk w skrzyni biegów ,a nie w sprzęgle. dwumas by raczej hałasował przy niskich obrotach a nie wysokich. przy okazji, ile teraz krzyczą sobie za sprzęgło i wymianę?
    Ostatnio edytowane przez Machaju ; 23-08-2024 o 16:43

Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Jeśli to sprzęgło to chyba nie jest to najgorsza wiadomość bo samo sprzęgło z dociskiem można kupić już poniżej 800 zł i mówię tu o sprzęgle marki LUK bo wychodzi mi na to że takie sprzęgło było seryjnie montowane w tym aucie. Tak mi wychodzi z ePER'a a po wpisaniu VIN.
    Zastanawiam się czy warto od razu wymieniać też wysprzęglik? Zestaw z wysprzeglikiem to koszt ok 1100zl. Ta sama marka. Komplet z dwumasą LUK znalazłem najtaniej za 2850zł i się zastanawiam czy jest sens wymieniać też dwumase skoro to raczej nie ona jest przyczyną a koszt dodatkowy spory. Auto ma przebieg 190 tyś.
    Za wymianę sprzęgła z dwumasą kolega mechanik powiedział że robocizna nie więcej niż 1500zl ale dokładna cenę mi poda jak zerknie pod auto.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

no to tak bardzo nie poszło do góry , pod koniec 2022 placiłem za sprzegło z dwumasem plus usczelniacz 2850 , do tego wymiana 800

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Raczej łożysko oporowe lub ewentualnie dwumas, chociaż ten by hałasował przy przyspieszaniu, a nie hamowaniu.

Łożyska w skrzyni mało prawdopodobne, w skrzyni F40 to rzadkość.

Czy wymieniać dwumas? Jeśli samochód ma 190kkm i dwumas jest fabryczny podobnie jak wysprzeglik to pokusilbym się o wymianę całego kompletu, a jeśli bez dwunastu to na pewno z wysprzeglikiem, bo to mały koszt, a do jego wymiany trzeba skrzynię zrzucać.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 2,4 200 KM

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    Raczej łożysko oporowe lub ewentualnie dwumas, chociaż ten by hałasował przy przyspieszaniu, a nie hamowaniu.
    Jest dokładnie odwrotnie. Zużyte sprężyny łukowe na obwodzie dwumasy przy dodawaniu gazu sztywnieją (są ściskane) i jest cichutko. Na wolnych obrotach latają jak żyd po pustym sklepie.
    Bez wyjęcia sprzęgła nie da się tego stwierdzic na pewniaka.

Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Widzę że zdania są podzielone więc chyba faktycznie nie pozostaje nic innego jak demontaż i dopiero wtedy zapadnie decyzja co kupić. Wiem że najprościej wymienić komplet z dwumasą ale tak się niefortunnie złożyło że w drugim aucie rodzinnym też mi się szykuje na wrzesień naprawa na ponad 2k zł więc muszę być pewny że u mnie dwumasa tez jest do wymiany. Dodam, że nie zaobserwowałem żadnych większych wibracji na kierownicy a zwiększone wibracje też są chyba objawem uszkodzonego koła dwumasowego.

Użytkownik Znawca
    Auto
    Były 159-ki

Domyślnie

Tutaj problem będzie taki, że nawet po demontażu jak będziesz miał wyjęte zużyte części na stole to niekoniecznie będzie można wskazać uszkodzony element. Z tego co pamiętam, to żeby wytargać sprzęgło w 5-cylindrówce trzeba ściągać sanki... więc roboty jest w ciul. Do tego zapoznaj się z opiniami na temat nowych kół dwumasowych i ich jakości, bo jest słabo. Mi mechanik po niecałym roku na gwarancji 2-gi raz robił. On kupował części, więc chociaż 2-gi raz za robotę nie płaciłem. Też LUK-a wsadzał.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

moje poza stukaniem na wolnych obrotach ,zaraz po odpaleniu ,nie wykazywało zadnego zużycia , wystarczyło dotknac pedał sprzegła i była cisza , zadnej wibracji przey odpaleniu i gaszeniu , a po demontarzu całe latało wszysko było luzne ,

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Na pewno dwumas. Miesiąc temu miałem ten sam problem i powodem była dwumasa.