Witam Panowie w mojej 159 2.0jtdm od dłuższego czasu bardzo sporadycznie sprzęgło odbijało do połowy zwłaszcza po dłuższym postoju (parę dni ) w zeszły piątek podczas jazdy znowu pojawiła się taka sytuacja z tym że sprzęgło za każdym razem wracało do połowy ale normalnie wysprzeglalo ,biegi zmieniały się bez zgrzytu (wcześniej zdarzało się to jednorazowo i sporadycznie ).Aż nagle po paru km wpadło do podłogi całkiem i nie dało się wrzucić biegu ,próbowałem odpowietrzyć na drodze na szybko bez skutku więc samochód zholowałem ,dodam że niema żadnego ubytku płynie ani widocznego wycieku ,więc postanowiłem wymienić pompę sprzęgła ,dzisiaj przed zabraniem się za robotę zauważyłem ,że do wysprzeglika idzie przewód elastyczny więc aby wykluczyć pompę sprzęgła zacisnąłem przewód morsami i sprzęgło od połowy jest twarde jak kamień ,więc pompa dobra .Postanowiłem jeszcze raz na spokojnie odpowietrzyć zakładając wężyk na odpowietrznik i podczas odpowietrzania z odpowietrznika w wężyku pojawia się dosłownie piana (tyle powietrza ) ile by się nie odpowietrzało ,podkresle jeszcze raz jakichkolwiek wycieków brak .Przerobiłem w życiu parę awarii wysprzeglika/sprzęgła/pompy ,ale zawsze gdzieś pojawiał się wyciek .
Miał ktoś podobny przypadek ? Na 99% wysprzeglik dziwi mnie jednak całkowity brak wycieków i to ,że chociaż na chwilę się nieda odpowietrzyć.
Zna ktoś nr oringow bądź ich wymiar przewodu elastycznego i wysprzeglika wchodzącego do odpowietrznika ,chce wymienić dla świętego spokoju zanim zrzucę skrzynie .
Pozdrawiam