Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: Czarny zegar/przędkościowmierz

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie Czarny zegar/przędkościowmierz

Witam wszystkich.
    Może ktoś będzie w stanie mi podpowiedzieć nie tyle, jak naprawić moją Giulię (2016), co gdzie znaleźć pewną informację. Otóż, padł mi środkowy wyświetlacz między tubami obrotomierza i prędkościomierza. Byłem u dwóch mechaników i każdy stwierdził, że trzeba wymienić cały zegar. O.k., kupię jakiś używany i już. Problem polega na tym, że każdy zegar ma swoje numery przyporządkowane do danego rocznika i modelu silnika. Niestety nie wiem, jaki numer ma zegar z mojego auta, przez co nie wiem, jaki zegar kupić. Ich sprzedawcy też nie znają numerów części, które sprzedają i koło się zamyka.
    Czy ktoś w takim razie wie, gdzie w swoim aucie jestem w stanie znaleźć numer swojego zegara, żebym mógł kupić właściwą używkę?
    Z góry dziękuję za podpowiedź.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    BIALYSTOK
    Auto
    alfa romeo

Domyślnie

Cytat Napisał Piotr82 Zobacz post
    Witam wszystkich.
    Może ktoś będzie w stanie mi podpowiedzieć nie tyle, jak naprawić moją Giulię (2016), co gdzie znaleźć pewną informację. Otóż, padł mi środkowy wyświetlacz między tubami obrotomierza i prędkościomierza. Byłem u dwóch mechaników i każdy stwierdził, że trzeba wymienić cały zegar. O.k., kupię jakiś używany i już. Problem polega na tym, że każdy zegar ma swoje numery przyporządkowane do danego rocznika i modelu silnika. Niestety nie wiem, jaki numer ma zegar z mojego auta, przez co nie wiem, jaki zegar kupić. Ich sprzedawcy też nie znają numerów części, które sprzedają i koło się zamyka.
    Czy ktoś w takim razie wie, gdzie w swoim aucie jestem w stanie znaleźć numer swojego zegara, żebym mógł kupić właściwą używkę?
    Z góry dziękuję za podpowiedź.
    kupujesz obojetnie jakie zegary benzyna bo chyba taka masz do 2019r licznik. Druga sprawa to przebieg i ktos musi ci zrobic proxy bo bedzie migal przebiegna liczniku.

Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał marekkoczta Zobacz post
    kupujesz obojetnie jakie zegary benzyna bo chyba taka masz do 2019r licznik. Druga sprawa to przebieg i ktos musi ci zrobic proxy bo bedzie migal przebiegna liczniku.
    Sorry, zapomniałem dodać, że mam diesla 2.2, więc nie wiem, jaki ten licznik kupić. Czy wystarczy, że sprawdzę, czy pasuje do diesla (2016-2019) i tyle? Soft to nie problem, bo mój mechanik go ma. Problem ze znalezieniem tego numeru, który jest z tyłu licznika, a sam go nie będę wyjmował, bo jak się do tego dobiorę, to auto w ogóle nie odpali na amen. Szukam więc innego miejsca, łatwiej dostępnego, gdzie ten numer znajdę - jeśli jest on w ogóle konieczny.

Użytkownik Świeżak Avatar kml89
    Mieszka w
    Poznań Zwiedzam
    Auto
    Giulia 200@294KM (2017) | Audi S3 (2022)

Domyślnie

patrz w używanych na skalę obrotomierza, jeśli jest jak u ciebie to diesel, jeśli jest dalej niż u ciebie - to benzyna, jeśli jest tak daleko, że głowa boli to QV, numer niepotrzebny

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał Piotr82 Zobacz post
    Byłem u dwóch mechaników i każdy stwierdził, że trzeba wymienić cały zegar.
    A co mechanik ma do tego? Trzeba było iść do elektronika jeśli już.

Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał Nelson Zobacz post
    A co mechanik ma do tego? Trzeba było iść do elektronika jeśli już.
    Nie byłem precyzyjny - ogólnie napisałem o mechanikach, ale to byli właśnie elektrycy.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Bylo bylo... Podladowac aku i duza szansa że wróci wyświetlacz wkrotce. Rozwiazanie to update firmware licznika. A gdyby chciec zamiast tego kupowac to nowszy ale z mniejszym przebiegiem bo taki tanimi urzadzeniami zmienisz w górę. Proxi. Poliftow do 2016 bym unikal bo trzeba inne firmwary miec tez w miare nowe (np pdc). Data prod. Jest na tylnej naklejce, tak jak i numer firmware fabryczny do znalezienia jako czesc tekstu bodajze w 3 linijce. Najnowszy dla 7" porzedlift to 203C, jesli masz 3.5 to wsadzaj i tak 7". Jest kilku specpecy w pl co ogarna update tez bez problemu.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Poznań Zwiedzam
    Auto

Domyślnie

jest trochę tego na allegro, ale jak jednego pytałem o orientacyjny przebieg to oczywiście brak danych - też chcę przejść z 3.5 na 7

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Bywały nowe ze skala glowna km a mala mile(odwrotne niz usa) za dobry pieniadz. Uzywke eu moze bede mial za pare tygodni z upgradu na polift multimediów (wymiana licznika też potrzebna), najwżej tu wrzucę info jaki z jakim przebiegiem - może komuś się przyda.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 22-10-2024 o 08:39
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Mieszka w
    Poznań Zwiedzam
    Auto

Domyślnie

dzięki! faktycznie znalazłem taki licznik duże KM/h małe mph (nowy) z większym wyświetlaczem, wcześniej nie widziałem, zamówiłem sobie