OK, widzę w jakim kierunku idziesz, ale weź pod uwagę że rezystancja wewnętrzna super sprawnego aku, nawet AGMa nowego to powiedzmy 2-3mOhm, zaniedbanego pewnie ze 30, natomiast shunt resistor w IBSie ma 150mikroOhm, więc bocznikowanie nic nie zmienia. Nie ma też wpłwu na napięcie mierzone 12V - mówimy o kilku mV gdzie przy spadku na rozruchu mamy powiedzmy 2V a na zaniedbanym aku więcej.
Natomiast z punktu widzenia IBSa, on przy mostkowaniu zobaczy niższy spadek na shunt, czyli pomyśli niższy prąd a z drugiej strony spadek 12V do np 9-10V to algorytm mógłby stwierdzić - mały prąd a duży spadek - aku kicha, oceniam nisko.
Co do IBS, w założeniu wydaje się że coś tam miało sens, ale pewnie im się sprawdziło na autach testowych które wiadomo jak jeżdżą - każdego dnia ileś godzin testów. Problemem jest rzeczywiste które czasem stoi dłużej, jeździ co parę godzin parę km itp. I tu się sypie wszystko.
Faktem jest że łądowanie 14.5V nie zbawi nas, tylko jak napisałeś odwlecze moment doładowywania, ogólnie bedzie utrzymywać aku lepiej naładowany. Natomiast to też nie jest tak że tylko 14.5V się wali - na dłuższej trasie dobrze byłoby zasymulować coś więcej niż tylko absorbcję, zrobić odpowiednik fazy float w ładowarce obniżając napięcie dla utrwalenia stanu naładowania. Trochę będę się musiał nad tym pochylić na pewno.
Natomiast co jest ważne dziś - masz nowy aku, a za dzień czy dwa masz 75% powiedzmy bo zrobiłeś kilka przejażdżek wokół komina w odstępach parę godzin (a do tego S&S jeszcze się załączył) - to jest chore i to trzeba eliminować w rozwiązaniu.
A ważniejsze w tym wszystkim jezcze jest to, że nawet jak aku osłabnie po 3 latach, to potem w zimie dalej będzie działało ogrzewanie tylnej szyby - w sumie co mnie obchodzi że mimo dbania o aku na tyle na ile się dało, po 3 latach aku zaczyna spadać poniżej 50% wg IBS (wg innego testerea ma ok 65-70% ale to inny temat) jak jest zimno - ma mi działać ogrzewanie tylnej szyby i lusterek i jak jest 50% i jak będzie miał 10% bo to jest funkcja krytyczna i bezpieczeństwa a nie tylko widzimiesię kierowcy.
Ponadto planuję ocenę własną aku aby było coś dla porównania z wartościami IBSa i tu ewentualnie wnioskowanie czy IBS nie wydaje się sknocony.
- - - Updated - - -
haha, idziemy w zgadzam się ale nie ze wszystkim co napisałeś? IMHO dokładnie się zgadza, przynajmniej w moim aucie te eksperymenty które robiłem dały dokładnie takie wyniki i było to mega powtarzalne - najeździłem się z laptopem swego czasu i monitorem zasilania wpiętym w gniazdo zapalniczki.