Witam krótkie pytanie jestem po wymianie pompy wspomagania jak mam prawidłowo odpowietrzyć układ bo na wolnych obrotach cieżko chodzi kierownica a na wyższych obrotach lżej a nie chciałbym uszkodzić pompy
Witam krótkie pytanie jestem po wymianie pompy wspomagania jak mam prawidłowo odpowietrzyć układ bo na wolnych obrotach cieżko chodzi kierownica a na wyższych obrotach lżej a nie chciałbym uszkodzić pompy
wspomaganie odpowietrza sie samojak wlałeś płyn, odpal auto, kręć kierownicą następnie na zgaszonym silniku czekaj z pół godz aż płyn się osiądzie (bo napewno był zpieniony)
i później uzupełnij stan. Płyn to ATF3 np Elf
podnieś przód auta tak żeby oba koła były w powietrzu. Na zgaszonym silniku obracasz kołem kierownicy na max w lewo i na max w prawo i tak 2 - 3 razy. Uzupełniasz płyn odpalasz i to samo na max w lewo na max w prawo i spr stan płynu. Jak jest w normie zakręcasz i opuszczasz auto.
ok dzięki tak zrobie![]()
zrobilem tak jak mowiliscie i hula jak ta lala ale trzeba bylo kilka razy wiecej pokrecicdzieki za pomoc
Czy olej jest typowo do wspomagania czy może być np Tutela Petronas Dexron olej ?
Niby do skrzyń automatycznych.
Olej typu "ATF DEXRON II D LEV".
Olej typu "ATF DEXRON III"
Dzięki