Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 80

Temat: 2.0 Tributo Italiano Nowe auto i awaria po 500km ;-(

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    a zastępczy nie jest tylko przy lawecie? poza tym muszą mieć dostępny jakiś, a z tym róznie
    Jak nie możesz jeździć swoim, nieważne z jakiego powodu.
    Mnie wymieniali na gwarancji boczek drzwi z wadą fabryczną. Miało trwać jeden dzień, wszystko już rozkręcili, okazało się że przysłali lewy zamiast prawy, powiedzieli, że nie będą wszystkiego skręcać, bo nikt im za to nie zapłaci i dali zastępczy z wypożyczalni niby o lepszych parametrach, co z tego skoro marka dla bandytów, do której normalnie nigdy bym nie wsiadł i musiałem się wstydzić. A trwało to 2 tygodnie.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Stelvio Veloce MY2020

Domyślnie

he, he, miałem to samo z autem dla bandytów. Nawet dwa razy. Raz zawieźli mi Stelvio lawetą do serwisu (padło aku, temat znany i wykryty przy okazji problem z MA), raz odstawiałem sam (ostatni dzień gwarancji i problem z alfa connectem). I aż do oddania auta z serwisu miałem zastępcze. Tego samego dnia.
    Alfa czy też Fiat bo ci zgłaszali mi się z assistance, współpracują najczęściej z CarNet i tam z reguły tej samej klasy auta dają. Fakt dostawałem w dislu, ale moc i wyposażenie było naprawdę na poziomie.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Cytat Napisał Nelson Zobacz post
    Jak nie możesz jeździć swoim, nieważne z jakiego powodu.
    Mnie wymieniali na gwarancji boczek drzwi z wadą fabryczną. Miało trwać jeden dzień, wszystko już rozkręcili, okazało się że przysłali lewy zamiast prawy, powiedzieli, że nie będą wszystkiego skręcać, bo nikt im za to nie zapłaci i dali zastępczy z wypożyczalni niby o lepszych parametrach, co z tego skoro marka dla bandytów, do której normalnie nigdy bym nie wsiadł i musiałem się wstydzić. A trwało to 2 tygodnie.
    To polecam koledze poczytać strony o ile pamiętam 11 oraz 22 (czy coś obok) w Książce gwarancyjnej. W skrócie bo rzuciłem okiem dzisiaj.
    Przy usterce normalnie mają 14 dni na usunięcie, przy braku dostępności cześci 30dni, jeśli nei usuną do tego czasu dopiero wtedy przysługuje w nieograniczonym czasie auto zastępcze od dealera a jak nie ma to od wypożyczalni.

Innym przypadkiem jest to co opisali na str 22, jesli jest usterka że auto nie może jechać w sposób bezpieczny, nie spełnia wymagań drogowych, wtedy jeśli nie da się jej usunąć szybko, przysługuje auto zastępcze na 4 dni bez możliwości przedłużenia. Dlatego napisałem w przypadku lawety (wypadek/usterka na drodze, no może gdyby auto dojechało do ASO ale oni wykryli że jest coś zagrażające bezpieczeństwu to rozumiałbym że też).

Dlatego przy usterce/wypadku na drodze, raczej lepiej korzystać z assistance ze swojego pakietu ubezpieczeniowego, gdyż tam okresy udostępnienia auta zastępczego czasto są typu 4 tygodnie czy coś.

Wszystko co dostałeś niespełniające tego, to była dobra wola albo niewiedza dealera, FCA za to na pewno nie zapłaciła.

BTW, ja też nie raz dostawałem jakieś auto zastępcze od dealera w BB (przyfabrycznego), przy normalnych 1 dniowych postojach auta. Raz to był abarth 500, raz jeep, raz giulia rwd, raz giulietta, raz rozklekotane doblo.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulia, Giulietta

Domyślnie

Widocznie książka gwarancyjna jest nieaktualna. W sprawie tego samochodu z wypożyczalni dzwonili z infolinii Afly, żeby mi dać znać kiedy będzie, więc raczej oni zapłacili. Drugi raz pojechałem z jakimś błędem, który wyskakiwał co jakiś czas, jeździli jeden dzień aż wyskoczył i wtedy dali zastępczy, bo "dowodem niezdatności do użytku jest wydruk błędu".

Auto

Domyślnie

książka która dostałem z autem kupionym pół roku temu (tonale). może Ci podciągneli pod to, że auto jest unieruchomione, bo boczek uszkodzony i bez nie możesz jeździć bo nie masz klamki otwierania drzwi zamocowanej i to niebezpieczne. przy usterce dajmy na to radia czy rdzy, lampki sufitowej, alarmu itp pewnie by się to nie udało. Błąd może był związany z systemem bezpieczeństwa bezpośrednio lub pośrednio (auto nie spełniało wymogów homologacyjnych?)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Stelvio Veloce MY2020

Domyślnie

ja to przerabiałem trzy i pół roku temu i niecałe dwa. Nikt się nie zająknął o czterech dniach. W tym drugim przypadku w ostatnim dniu gwarancji zadzwonił do mnie Łukasz z serwisu abym koniecznie przyjechał tego dnia (piątek) bo jak będę w poniedziałek pomimo otwartego zlecenia gwarancyjnego to nie dostanę auta zastępczego. Odstawiłem o 16 auto, a o 18 pod domem miałem lawetę z X3 z CarNetu jako zastępcze.

Auto

Domyślnie

W BB w przyfabrycznym nie było mowy o autach z wypożyczalni, dawali ze swoich jak mieli, a z reguły nie mieli bo seris duży (Fiat, Fiat Professional, Jeep, AR, Lancia, Abarth). Na likwidację szkody w Giulietcie umawiałem się kilka tygodni, wiecznie nie było auta, w końcu olałem ich, wycofałem się z naprawy przez ASO, i załatwiłem gdzie indziej. Co salon to obyczaj, tyle że w BB za przegląd gwarancyjny płaciłem z olejem/wymianą coś typu 650 potem 800zł a koledzy w Wwie wtedy 1800-2200 - niektórzy umawaiali się ze mną na retrofity w ich autach w ten sam dzień robili przegląd w ASO w BB - droga i retrofit i przegląd mieli w cenie przeglądu w Wwie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Mi, jak wzięli na około tydzień ze względu na problem z aktualizacją zegarów, to dali po prostu co mieli na stanie - wtedy akurat był Fiat Tipo. W sumie poza napędem na przód to całkiem fajnie się jeździło.
    Jak robiłem poprawki lakiernicze zderzaka po przycierce parkingowej, dostałem opla astrę - tutaj nie wiem kto płacił.
    Ale jak widać, samochody klasę niższe jednak.

Auto

Domyślnie

Zbrickował się licznik przy updatcie (co się zdarzało) i musieli ściągnąć nowy? Bez licznika nie można jeździć - nie masz prędkości wyświetlanej co jest wymogiem prawnym dla sprawnego auta, nie masz zliczanego przebiegu. Zastępcze się należy.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Subaru OBK 3.6 MY12, Giulia 2.0T MY23

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Zbrickował się licznik przy updatcie (co się zdarzało) i musieli ściągnąć nowy?
    Nie do końca nawet, opisywałen na forum. Znikał mi dźwięk kierunkowskazu czasem, więc wymieniali. Stary działał na tyle, że mogłem jeździć, czekając na nowy (ok 2 tygodnie), wymiana miała trwać 6 godzin. Okazało się, że mieli problem z kopią danych ze starego na nowy i się obiło o wsparcie we Włoszech, a rozwiązaniem było aktualizacja starego i nowego do tej samej wersji - co zresztą sam podpowiedziałeś szybciej niż oni się dowiedzieli