Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Temat: Które światła lepsze 25 czy 35 W?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

nie interesowałem się tematem bo po co skoro mam 35W (dopłaciłem przy konfigurowaniu auta bo wolę lepsza widoczność w nocy niż gorszą - jak bardzo nie wiem jest różnica, ale jakaś musi być), ale są 35W D3S i pewnie o to pytał kolega giuliawest... Założyć można pewnie, że lampa ta sama technologia, drobne różnice konstrukcyjne, nic jej się nie stanie. czy przetwornica wytrzyma większa moc, nie mam pojęcia. Może ktoś próbował. Natomiast, to że jest to nielegalne, to osobny temat.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    159 2,4 200 KM

Domyślnie

Cytat Napisał OTTO1 Zobacz post
    Ale nie chodzi o to czy 35 jest większe od 25.
    Tyljo czy ta wartość przekłada się na skuteczność?[...]I o to właśnie chodziło mi w pierwszym poście.
    Tobie tak, ale odnosiłem się do posta @Michal94, który ironicznie (w swoim zamyśle) skrytykował wypowiedź
    Cytat Napisał woockush Zobacz post
    Lepiej świeca 35W, bo uwaga - są mocniejsze i skrętne. Wątek do zamknięcia.
    , że nawet w pierwszej klasie liceum wiedzą, że moc 35W nie jest większa od 25W.
    Pisał coś o fizyce, więc może miał na myśli, że 2000 lumenów to większa ilość światła od 3000

Auto

Domyślnie

@OTTO1, skoro 35W daje ok 3000-3200 lumenów a 25W ok 2000 no to chyba jest więcej światła? rozkład pewnie podobny bo w końcu technologia/konstrukcja lampy praktycznie idento. Do tego w 35W jest skrętnosć, czyli przy jeździe bodajże powyżej 35km/h dodatkowo strumień kieruje się zgodnie z kierunkiem jazdy - widać ten efekt na krętych drogach i na pewno na plus.
    Natomiast nie słysząłem nigdy, żeby też ktoś narzekał na 25W. Nie porówywałem ich nigdy, po prostu konfigurowałem auto to dopłaciłem te 3.5tys na 35W, ale gdybym kupował auto z drugiej ręki lub ze stocku to nie byłby to żaden decydujący element o wyborze - ważniejsze byłyby stan auta, przebieg, które fotele, jaki kolor tapicerek, jakie felgi, inne wyposażenie

A to że porównałeś jakieś H7 które może się w Pugu udało z może nieudanym xenonem w Mondeo nie jest żadnym porównaniem - w Giulii masz lampy idento praktycznie 25W vs 35W więc mocniejsza musi dawać wiecej światła. Ja powiem za to że druga 159 jaką kupiłem niestety nie miała xenona - mimo że auto było świeże i z małym przebiegiem, to H7 jak wyjechałem w nocy nic nie widziałem. załamka co ja to kupiłem. zaraz przerabiałem auto na xenonony (dołożenie wiązek/czujników, wymiana zderzak ze spryskami, wymiana lamp, doprogramowanie w proxi, kalibracje) i dopiero wróciła nocna widoczność.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta Veloce

Domyślnie

Ja mam w Giuliettcie xenony 35W a w Pandzie H4. Różnica jasności a co za tym idzie komfortu jazdy nocą między nimi to jest przepaść. Mam pytanie do @epsonix - w Tonale masz ledy zwykłe czy matrix i jak oceniasz widoczność w nocy w Tonale w porównaniu z Giulią?

Auto

Domyślnie

W Tonale matrixy mam. xenony są dobre, niestety z wiekiem (głównie moim) wzrok się pogorszył i wszystko co jest lepsze pomaga. Matrixy w tonalce (w giulii też z resztą), mają tą przewagę że szerzej oswietlają co w mieście się przydaje. sam matrix to taki bajer - włączę czasem, no to wycina jakoś auta ale czy potrzebuję oświetlania np ekranów akustycznych na dwupasie - matrix to taki trochę już bajer - z niego jakiegoś pożytku szczególnego nie uświadczyłem.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Giulietta Veloce

Domyślnie

@epsonix Dzięki za odpowiedź. Pytałem bo Giulietta już swoje lata ma i powoli zastanawiam się nad Tonale. Jako, że ze swoich xenonów jestem bardzo zadowolony zastanawiałem się czy zwykłe LEDy jakie są teraz w wersji Sprint wystarczą, czy dopłacać do Veloce z matrixami.

Auto

Domyślnie

nie wypowiem się jak LEDy zwykłe działają, dla mnie Sprint to nie była opcja bo choćby małe hamulce jednotłoczkowe zamiast czterotłoczkowych Brembo - są pewne rzeczy które lubię w aucie i choćby tu nie było kompromisu. Auta nowe ja kupuję na ok./ 10 lat, wiec chcę żeby było tak jak ma być, wolę dopłacić zamiast potem żałować braków.
    Matrixy ładniej wyglądają i powiedzmy że uznałem że pewnie lepiej jednak świecą (bo nie gorzej?). Ja polowałem też na alkantarę (ewentualnie tą tkaninę carbonio) stąd tylko brałem pod uwagę Veloce 2023 lub jakąś doposażoną Speciale. Skóry czarne dla mnie były no go, stąd nie brałem już wersji 2024 pod uwagę. Jak kupowałem bylo jeszcze w czym wybierać z nowych aut, teraz to już trudniej, choć do ideału brakuje Harmana (pewnie kiedyś dołożę jakiś swój DSP i wygłuszenie/lepsze głośniki i jakiś mały sub) - mam na szczęście wszystko pozostałe co chciałem - oprócz alkantary, amorki DSV, klapę otwieraną nogą, cały zestaw asystentów ADAS2, lakier montreal green, a nawet jest magic park (którego nie używam ale jest ). Do ideału brakowało felg 20", ale kupiłem przed odbiorem a 19" ori poszły na zimowy zestaw.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2.0 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał dziekan Zobacz post
    @epsonix Dzięki za odpowiedź. Pytałem bo Giulietta już swoje lata ma i powoli zastanawiam się nad Tonale. Jako, że ze swoich xenonów jestem bardzo zadowolony zastanawiałem się czy zwykłe LEDy jakie są teraz w wersji Sprint wystarczą, czy dopłacać do Veloce z matrixami.
    Miałem zwykłe Ledy w proceedzie, przesiadłem się do Giulii z skrętnym xenonem i moim zdaniem xenon lepiej oświetla drogę.

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    Giulia 200 my22

Domyślnie

Jaki to proceed był, z ciekawości, jak sie sprawował?

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Giulia 2.0 200KM

Domyślnie

Cytat Napisał tomaszko Zobacz post
    Jaki to proceed był, z ciekawości, jak sie sprawował?
    Nie zrobiłem nim dużo przebiegu, ok 15k i się pozbyłem, miałem wersje gt-line czyli taki można powiedzieć lepszy ceed do wersji GT mu sporo brakuje, ciężko powiedzieć, dla kogoś kto się przesiada z Audi i BMW to trochę średnio, dlatego sprzedałem i poszedłem w Giulie.