Używa ktoś w swoich silnikach motula 5w30 efe c2/c3??
Używa ktoś w swoich silnikach motula 5w30 efe c2/c3??
Jaki olej polecacie i dlaczego po tych paru latach wątku?
Aktualnie mam zalany PMO C2 0w30
Dla tych co lubią temat olej silnikowego rozbierać na czynniki pierwsze. https://www.youtube.com/watch?v=iF6-FDh3whw
Panny i Panowie?
Millers XF Premium C2 0W30
Penrite Enviro+ 0W30
Ravenol FES 0W-30 USVO
AMSOIL 0W30 Signature Series
Ams oil używany w Jukce 1,4MA przez 6-7 wymian 0 problemów i wydaje się praca ok.
Konstrukcyjnie 1,4MA i 2.0MA 280hp to to samo bo nie wiem czy wybrać Milersa czy Ams’a?
Ostatnia wymianę zastanawiałem się nad tym olejem versus millers c2 , ale z racji , że olej millersa lałem do innego pojazdu i było ok to wybór padł na niego. Wcześniej jak u każdego selenia po zmianie co zauważyłem to na millersie są niższe temperatury szczytowe czyli lepiej gdzieś to ciepło odbiera. Co do motula cena podobna czy coś pozytywnego przy tym oleju zauważyliście ? Ogólnie silnik kulturę ma jaką ma więc na każdym oleju będzie podobna praca jedynie plusy z wyboru danego oleju to właśnie temperatura i zabezpieczenie wewnątrz …
Do swoich 2.0 gme coś dolewacie ceratec / ceramizator czy sam olej , o płukanki nie pytam bo są różne opinie o MA…
Używam 5W30, ale nie Motul, a Mobil 1 ESP.
Jedna ważna uwaga, którą warto zastosować podczas wymiany. Nowy korek zawsze przy wymianie. Przeczytałem, gdzieś na forum, że można go użyć dwu, a nawet trzykrotnie. Nie polecam takich eksperymentów, korek kosztuje 10 - 15 zł i naprawdę nie warto ryzykować. Może się udać, niestety u mnie się nie udało. Poplamiony podjazd, upieprzony spód auta, zabawa ze zlewaniem świeżo wlanego oleju i dolewka 0,8 l.
Mogę polecić ten olej!
Jestem już po dwóch wymianach i podczas użytkowania auta na tym oleju brak problemów z wypadaniem zapłonów. Na innych, wydawałoby się, że bardziej premium problemy czasem były. Czy to przypadek..., sam się zastanawiam ale kolejna wymiana na 100% będzie również na ten Total...
Mam przejechane ponad 125 tyś. MA nie wymieniany a już 30 tyś. km temu brałem to pod uwagę a tu taka miła niespodzianka z tym Totalem...